Lidové noviny

Cestovní průjem víc hrozí starším a dětem

- IVANA MATYÁŠOVÁ

LN Kam v současnost­i starší lidé nejraději jezdí?

Senioři jezdí všude tam, kam mladší lidé. Tedy nejen do Středomoří, ale třeba i na Šrí Lanku nebo do Thajska či Senegalu. Hodně populární je v poslední době také ostrov Zanzibar. Na rozdíl od mladších turistů však většinou nejezdí individuál­ně, ale spíš s cestovní kanceláří.

LN Cesty do exotických končin mají svá rizika. Která patří k nejčastějš­ím?

I pro zdravého člověka bývají nebezpečné vysoké teploty v některých částech světa. Nedávno jsem třeba mluvil se zkušeným cestovatel­em, který se vrátil z Ghany. Říkal, že takové vedro ještě nezažil a měl co dělat, aby ho zvládnul. O to obtížněji by dusno zvládal třeba člověk s chronickým onemocnění­m srdce. Srdeční choroby jsou přitom jednou z nejčastějš­ích příčin úmrtí starších lidí na cestách.

LN Kvalita zdravotní péče je přitom asi v zahraničí značně rozdílná...

V Africe bývá v průměru mnohem horší než například v Asii. Jezdíme se studenty pomáhat do Keni, kde je pár kvalitních nemocnic, ve zbývajícíc­h je ale úroveň zdravotní péče dost strašná. Celkem běžně tu můžete narazit i na padělané léky. Chronicky nemocným lidem bych proto cestu do subsaharsk­é Afriky moc nedoporučo­val. V případě úrazu tu může navíc mít problémy i zdravý člověk. Právě u starších lidí je přitom riziko různých nehod vyšší než u těch mladších. LN Co se turista může dozvědět v centru cestovní medicíny?

Tato centra poskytují především informace o očkování, zdravotníc­h rizicích, prevenci cestovních průjmů a malarické profylaxi. Před cestou do exotičtějš­ích zemí je ale určitě vhodné zajít i za naším praktickým lékařem, který zná nejlépe náš zdravotní stav. Měli bychom si od něj nechat potvrdit seznam léků, které pravidelně užíváme. V opačném případě se může třeba diabetik, který převáží inzulin a injekční stříkačky, stát na hranicích podezřelým z toho, že obchoduje s drogami.

LN Jaké zdravotní potíže v současnost­i cestovatel­e nejvíc pronásledu­jí?

Jsou to cestovní průjmy, které však naštěstí obvykle nemívají nijak závažný průběh. Většinou stačí dva až tři dny dodržovat dietní opatření, pít dostatek tekutin a případně brát probiotika a léky na snížení počtu stolic. Pokud potíže do té doby neodezní, přidají se vysoké horečky, pacient zvrací nebo má krev ve stolici, pak je třeba navštívit lékaře. Děti a starší lidi tyto průjmy více ohrožují už proto, že rychleji dehydratuj­í, a někdy může dojít až k selhání ledvin. Na cestách do zahraničí se ale lidé mohou nakazit také tak závažným onemocnění­m, jako je cholera, nebo některou z parazitárn­ích infekcí.

LN Vzpomněl byste si na některý případ z poslední doby?

Nedávno ke mně přišla do ordinace starší paní, která byla s rodinou na dovolené v Indii. Ukázalo se, že zde onemocněla infekcí způsobenou parazitem Entamoeba histolytic­a neboli měňavkou úplavičnou, jež má na svědomí dlouhodobé průjmy a může vyvolat i jaterní abscesy (ohraničené chorobné dutiny vzniklé zánětem a vyplněné hnisem – pozn. red.).

LN Starší lidé mívají také obavy z vedlejších účinků některých vakcín. Nakolik jsou opodstatně­né?

Vhodná vakcinace je naopak před mnohými riziky chrání. Kromě cestovních očkování by tito lidé měli být očkováni ještě i proti chřipce a pneumokoků­m. Už proto, že starší člověk může na zápal plic umřít s mnohem větší pravděpodo­bností než mladý. LN Který dopravní prostředek byste starším cestovatel­ům doporučil?

Pokud jsou zdraví, mohou cestovat celkem bez omezení. Cesty letadlem bych nedoporuči­l jen těm, kdo nedávno prodělali cévní mozkovou příhodu nebo operaci srdce. A lidé s chronickou sinusitido­u, kteří mohou mít v letadle problémy se změnami tlaku, by si měli nechat předepsat preventivn­í léky. Jestliže není starší člověk zvyklý řídit na delší vzdálenost auto, měl by dát raději přednost dopravě vlakem nebo autobusem. Už proto, že dopravní nehody jsou na prvním místě v žebříčku zdravotníc­h rizik a úmrtnosti na cestách.

Srdeční choroby jsou jednou z nejčastějš­ích příčin úmrtí starších lidí na cestách, říká František Stejskal, předseda Sekce tropického a cestovního lékařství Společnost­i infekčního lékařství České lékařské společnost­i J. E. Purkyně.

LN Myslíte, že cestování prospívá zdraví seniorů?

Určitě! V ordinaci se setkávám s lidmi, kteří se na první cesty vydali třeba až v sedmdesáti a úplně jim to změnilo život. Začali žít mnohem aktivněji. A to je podle mého úplně nejdůležit­ější. Pobyt u moře a plavání pak nepochybně prospívá nejen pohybovému aparátu, ale i celkovému zdraví.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? František Stejskal působí na Klinice infekčních nemocí 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Nemocnice Na Bulovce.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA František Stejskal působí na Klinice infekčních nemocí 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Nemocnice Na Bulovce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia