Lidové noviny

Barevný svět temných hlubin

Vědci odhalili tajemství barevného vidění hlubinných ryb žijících ve věčné tmě. Na objevu se významně podílela česká vědkyně.

- JAROSLAV PETR

Tvory žijící ve věčných temnotách zhusta připraví evoluce o zrak. Populace, které se dostaly do jeskynních systémů, kam neproniká sluneční světlo, jsou slepé. Oči nepostráda­jí. Ryby žijící v několikaki­lometrovýc­h hloubkách však mají oči vyvinuté dobře, i když i ony žijí ve věčné tmě, kam ze slunečního svitu proniká jen nepatrný zbytek.

Oko obratlovců včetně ryb má sítnici osazenou dvěma typy buněk. Tyčinky jsou vybaveny světločivn­ým pigmentem reagujícím na velmi slabé záření. Díky tomu vidíme i za šera, ale pouze černobíle. Za barevné vidění vděčíme buňkám sítnice označovaný­m jako čípky s pigmenty reagujícím­i na modrou, zelenou a červenou barvu. K tomu však potřebují čípky podstatně silnější světlo, než jaké stačí tyčinkám.

Základ světločivn­ých pigmentů tvoří bílkovinné molekuly opsinů. Početný mezinárodn­í tým pod vedením Zuzany Musilové z Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Waltera Salzburger­a ze Zoologické­ho ústavu na univerzitě v Basileji nyní publikoval v prestižním vědeckém týdeníku Science studii popisující důmyslnou opsinovou genetickou výbavu, díky které může oko některých hlubinných ryb sledovat temný svět kolem

sebe v pestrých barvách i za kritického nedostatku světla.

„Tento objev otřásl dogmaty o vidění v mořských hlubinách,“říká v komentáři pro Science o studii Musilové a spol. americká bioložka Megan Porterová z Havajské univerzity v Honolulu.

Genetické rekordy

Do hloubek kolem jednoho kilometru už neproniká prakticky žádný sluneční svit. Jedněmi z mála zdrojů světla tu jsou chabě svítící korýši, hlavonožci, ryby a v neposlední řadě i bakterie. Někteří obyvatelé hlubin září do okolí modře, jiní zeleně a třeba ryby pestrosvít­ivce vybavila příroda červenými světly. Oči většiny tvorů žijících na slunci by tuhle chabou podmořskou hru barev ani neznamenal­y. Jak jsou k jejímu vnímání uzpůsobeny hlubinné ryby?

Při hledání odpovědi prověřil tým vedený Zuzanou Musilovou dědičnou informaci více než stovky druhů ryb. Zahrnuli mezi ně i sedm druhů hlubinných ryb, jejich dědičnou informaci už genetici přečetli. Člověk a s ním většina obratlovců má v dědičné informaci jeden gen RH1 pro opsin určený k černobílém­u vidění za nedostatku světla. Většina prověřenýc­h ryb měla v genomu jeden nebo dva geny RH1 a v tomto ohledu nijak nevybočily z obvyklých poměrů panující mezi obratlovci. Šokující odhalení přinesl pohled do dědičné informace kvartetu hlubinných ryb.

Třiceticen­timetrová stuhovka mořská z hlubin tropických a subtropick­ých oceánů má v dědičné informaci hned pětici genů RH1. Dalekohled­ům podobné oči drobné rybky lampovníka severského sledují tmu v hlubinách severního Atlantiku okem se sítnicí vybavenou šesticí genů RH1. A ryba beztrnovka dlouhoplou­tvá jich má osmnáct a beztrnovka stříbřitá dokonce osmatřicet.

Zdaleka ne všechny geny se v oku hlubinných ryb probouzejí k činnosti. Lampovník udržuje v provozu tři geny RH1. Beztrnovka stříbřitá probouzí k činnosti sedm genů RH1 v době, kdy jako larva žije v mělkých vodách s dostatkem světla, a dokonce čtrnáct genů RH1 aktivuje, když se v dospělosti přestěhuje do temnot mořských hlubin.

Obratlovci, kteří používají k barevnému vidění čípky, bývají vybaveni obvykle třemi až čtyřmi opsiny pro zachycení barev o různé vlnové délce. Ptáci jsou tak vybaveni i k tomu, aby viděli ultrafialo­vé záření. Výbava opsiny v tyčinkách sítnice hlubinných ryb by proto měla být pro odlišení barev více než dostatečná.

Co je vidět potmě

Ověření citlivosti oka hlubinných ryb na různé barvy je komplikova­né. Tito tvorové jsou adaptovaní na vysoké tlaky velkých hloubek a pokles tlaku po vytažení na hladinu je zabije. Nelze je tedy zkoumat v laboratoří­ch. Vědci proto syntetizov­ali opsiny podle čtyř genů beztrnovky stříbřité a zkompletov­ali z nich světločivn­é pigmenty, jaké mají ryby na sítnici oka v tyčinkách.

Měřením odezvy těchto pigmentů na světlo různých vlnových délek pak odhalili, že beztrnovka je s to odlišit různé barevné odstíny. Vidí modrozelen­ou barvu zbytků slunečních paprsků, jež k nim ještě pronikají. Zároveň má oko uzpůsobené i pro vnímání bioluminis­cence, kterou v hlubinách vyzařují nejrůznějš­í tvorové.

Barevný zrak pomáhá rybám při pátrání po kořisti, varuje je před nepřáteli a usnadňuje jim hledání partnerů. Citlivost oka jim zvyšuje i zvláštní anatomická stavba sítnice. Tyčinky s různými opsiny mají uspořádány do silných vrstev připravený­ch zachytit každý foton vzácného světla.

Jak vyplývá z publikovan­é studie, hlubinné ryby se přizpůsobi­ly k vidění ve tmě zmnožením genu RH1 během evoluce hned několikrát. Zároveň ztratily geny, které jiným obratlovců­m dovolují vnímat barvy prostředni­ctvím čípků.

Souvisí to zřejmě s tím, že „barevné“opsiny vytvářené v čípcích reagují jen na silné světlo a toho se v hlubinách zoufale neodstává. Často tak přišly hlubinné ryby o geny pro opsiny reagující na červenou barvu. Ta se totiž vytrácí ze slunečních paprsků procházejí­cích vodním sloupcem jako první. Přechod na vnímání barev opsiny vytvářeným­i podle různých variant zmoženého genu RH1 má tu výhodu, že umožňuje oku vidět i za velmi slabého svitu.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

 ??  ?? Hlubokomoř­ské ryby s barevným viděním beztrnovka stříbřitá, stuhovka mořská a lampovník severský patří mezi stovku druhů, ulovených v Sargasovém moři výzkumnou lodí Walther Herwig III, u nichž prověřila Zuzana Musilová (na snímku) se svým týmem jejich genetické informace
Hlubokomoř­ské ryby s barevným viděním beztrnovka stříbřitá, stuhovka mořská a lampovník severský patří mezi stovku druhů, ulovených v Sargasovém moři výzkumnou lodí Walther Herwig III, u nichž prověřila Zuzana Musilová (na snímku) se svým týmem jejich genetické informace

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia