Lidové noviny

Češi se na vhazování trápí

Vylepšit českou statistiku na buly by měl centr Dallasu Radek Faksa, který se připojil k týmu

-

BRATISLAVA Zrodil se z toho nejslavněj­ší gól české hokejové historie. Patera vyhrál buly, Procházka puk šikovně posunul Svobodovi, jehož rána otevřela zlatou olympijsko­u bránu.

Napodobit akci z Nagana je pro jejich hokejové nástupce na aktuálním šampionátu v Bratislavě hodně složité. Někdy skoro až nemožné. Ne, reprezenta­ci nechybí bombarďáci na modré čáře. I šikulů má český tým na Slovensku dost. Zásadně to ale skřípe na vhazování.

„Buly jsou klíčová, ale váznou nám,“přikývl i reprezenta­ční asistent Robert Reichel. Zároveň někdejší vynikající centr přislíbil, že na dnešním tréninku buly bude věnovat podstatnou část.

Ano, pondělní bitva s Rusy (0:3) po slibném startu šampionátu odkryla i další nedostatky v české hře. Buly je však disciplíno­u, kde je lze snadno vyjádřit číselně.

Souboj tváří v tvář o padající puk na led vám může oproti jiným jen 19 vhazování! Handicap se musí logicky projevit.

„Ale teď mají kluci toho nejlepšího učitele – Albyho Reichla,“vyzdvihuje Straka naganského kolegu. Kapitán zlaté generace byl na buly mrštný a chytrý. Sám detaily buly nechce rozebírat, „bylo by toho na hodinu“. Roli hraje držení hole, sok nebo položení „lopaty na led“. Faksa se Strakou se shodují, že podstatné je na buly postavení těla. „Podívejte se na Kanaďany. Mají těžiště úplně dole, jsou skrčení, že mají hlavu u ledu, kam skoro nejde hodit puk,“popisuje Straka.

I proto proti švédským a ruským centrům z NHL na šampionátu vyniklo, jak Simon s Chytilem zaostávají. Faksa před zápasy v zámoří stráví půlhodinu studiem soupeřovýc­h centrů, z buly se v Americe stává vědní obor. A dallaský tvrďák má i zajímavý postřeh – je rozdíl buly vyhrát a neprohrát. „Když prohraju tři buly se stejným hráčem, jdu do dalšího s tím, že soupeře zablokuju,“nastiňuje Faksa. „A křídlu dopředu řeknu, že chci, aby si dojelo pro puk.“

Komunikace, kooperace po buly. I na tom musí Češi zapracovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia