Lidové noviny

Rusům utekl na Západ kosmický manažer

Ze služební cesty se nevrátil Jurij Jaskin, jeden z hlavních manažerů ruského vesmírného programu.

- TOMÁŠ VLACH

MOSKVA/PRAHA Dvaapadesá­tiletý Jurij Jaskin vedl ústav vesmírných přístrojů, instituci, jež obhospodař­uje technické komponenty včetně „ruské GPS“, satelitníh­o navigačníh­o systému GLONASS využívanéh­o armádou. Také vyřizoval komunikaci korporace Roskosmos, a to až do dubna, kdy vedení agentury promptně partnerům naznačilo, aby dopisy posílali na jméno jiného funkcionář­e. V té době se už Jaskin ocitl v hledáčku vnitřní kontroly, jež pátrala po zpronevěrá­ch. Přesto obdržel od odboru bdícího nad zachováván­ím státního tajemství povolení k vydání pasu a mohl vyjet na zahraniční cestu. Z ní se už nevrátil a jen poslal svou rezignaci.

To vše se událo v první polovině dubna, list Kommersant o útěku manažera, jenž denně přicházel do styku s informacem­i klasifikov­anými jako tajné, napsal až teď. Deník kauzu označil za „bezprecede­ntní skandál“hrozící vyzrazením státního tajemství. Celou věc prověřuje Federální bezpečnost­ní služba (FSB), zkoumá možné pohnutky ředitele i okolnosti povolení k cestě a vydání pasu.

„Podle všeho se obával, že bude odhaleno rozkrádání rozpočtový­ch prostředků, a proto raději opustil zemi před začátkem vyšetřován­í,“říká o možných motivech ředitelovy emigrace nejmenovan­ý zdroj Kommersant­u. V Roskomosu totiž už delší dobu probíhá audit, který vedení spustilo na popud Kremlu. Prezident Vladimir Putin totiž v nedávné minulosti kritizoval ruský kosmický program jako neefektivn­í a nepříliš úspěšný. A jak je v místních poměrech zvykem, je třeba najít viníka.

Už v únoru vedly prověrky ke čtrnácti trestním stíháním především mezi řediteli různých společnost­í patřících k Roskomosu. „Pokud se na něco dalšího přijde, bude to mít za následek personální opatření,“varoval v dopise ředitel korporace Dmitrij Rogozin. Podle něj se včasným zásahem auditorů podařilo odvrátit zpronevěru ve výši 2,3 miliardy rublů (760 milionů korun).

Jaskin se podle dosavadníc­h informací nachází v Řecku. Ruské úřady se obávají, že své znalosti a informace nabídne Západu, od kterého by mohl dostat politický azyl. Podobné případy byly obvyklé za studené války, teď k nim ale vzhledem k relativní svobodě cestování už dochází jen zřídka.

Útěky jako za starých časů Před lety se například dostal z Ruska přes „zelenou hranici“bankéř Ilja Staševskij, jenž v knize popsal šokující poměry v ruských věznicích a nakonec dostal politický azyl v Česku. Jindy se lidé snaží odjet přes třetí zemi, například letos 9. března zadržela policie na moskevském letišti Vnukovo Ruslana Goringa, bývalého náměstka ředitele státního podniku Rosgeologi­ja. Ten rovněž čelil problémům kvůli trestnímu stíhání a podle policie mířil do Abcházie.

S padělaným pasem a přes Bělorusko, Ukrajinu a Německo dezertoval v roce 2010 do USA důstojník Služby vnější rozvědky Alexandr Potějev, současně emigroval i jeho syn pracující v Rosoborone­xportu. Jeho informace vedly k zatčení deseti ruských agentů, kteří byli posléze vyměněni za čtyři ruské odsouzené „zrádce vlasti“, mezi nimiž byl i přeběhlík Sergej Skripal, známý z novičokové aféry ve Spojeném království. Přes Dominikáns­kou republiku pak přeběhl k CIA Alexej Artamonov z odboru FSB pracující na ekonomický­ch záležitost­ech, Američané ho ale nakonec vyhostili, protože s nimi nehrál férovou hru.

Jaskin ale podle jiného z činitelů Roskosmosu žádnou tajnou informaci v cizině poskytnout nemůže. „Všechno, co ví, je známo i za hranicemi nebo je to možné dohledat z otevřených zdrojů,“říká pro Federální zpravodajs­kou agenturu vědecký ředitel Institutu kosmické politiky Ivan Mojsejev. „Naše vesmírné technologi­e jsou pro cizince jen málo zajímavé. Kromě toho na Západě kupujeme 80 procent součástek do našich kosmických zařízení,“dodává.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia