Lidové noviny

S Německem a Čínou

Náš hospodářsk­ý výkon závisí na ostatních

- Ivana Pečinková

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí zpomalila svůj růst na meziroční 2,5 procenta. Německý HDP v prvním kvartále meziročně vzrostl o 0,7 procenta. Německý statistick­ý úřad Destatis vyzdvihl mezikvartá­lní růst HDP o 0,4 procenta a optimistic­ky zdůraznil, že oproti předcházej­ícím obdobím jde o velice příznivý výsledek.

Co z toho plyne pro nás?

Zaprvé si nelze myslet, že půjdeme nahoru či porosteme bez Německa. Náš HDP dlouhodobě stojí z více než tří čtvrtin na vývozu. Ten zas zhruba ze třetiny na Německu a z třetiny na autech a jejich komponente­ch. Jen samotná automobilo­vá branže s německým Volkswagen­em v čele vytváří asi deset procent našeho celkového hospodářsk­ého výkonu. To jsou fakta, na nichž se dlouhodobě nic nemění. A platí – slovy klasika –, že když německá ekonomika kýchne, ta česká dostane rýmu. Jen délka inkubační doby je dnes diskutabil­ní, protože na obou stranách, české i německé, v poslední době do tvorby HDP silně vstupuje domácí poptávka, která zmíněnou závislost trochu rozřeďuje.

Zadruhé, ani aktuální čísla z Německa neukazují, jak na tom vlastně německá ekonomika je. V tomto případě nelze rozporovat lehce alibistick­é proklamace politiků, že důsledky čínsko-americké obchodní války či vystoupení Spojeného království z EU jsou neodhadnut­elné a mohou být hmatatelné. Příklad: na čínském trhu, jenž je největším vývozním trhem německých automobile­k, už deset měsíců klesají prodeje aut. Trojici největších odbytišť dotvářejí USA a Spojené království. Kruh, v němž je i česká ekonomika, se uzavírá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia