Lidové noviny

Jazykový kurz v cizině zvedne sebevědomí

- DANA JAKEŠOVÁ

Na tábor mohou děti vyrazit nejen po Česku, ale i do zahraničí. Tábory organizova­né českými pořadateli například u moře mají většinou podobný program jako ty tuzemské, jen zde bývá víc koupání.

„Třeba v Černé Hoře však máme pobyt pojatý jako víc adrenalino­vý. Děti si tu vyzkoušejí například rafting v horách,“dává příklad Miroslav Topinka z CK Topinka.

Stále častěji však rodiče posílají děti do zahraničí nejen za zábavou, ale také za výukou cizího jazyka. Nejčastějš­í volbou jsou kurzy na čtrnáct dní.

Dva týdny stačí

„To se může zdát jako krátká doba, ale není tomu tak,“říká Peter Janičin, obchodní ředitel oddělení jazykových a pracovních pobytů ve Student Agency. Vysvětluje, že hlavní předností je pobyt v cizím prostředí, kdy je nutné používat cizí jazyk i mimo třídu, třeba při volnočasov­ých aktivitách.

„Kurzy tak pomáhají dětem získat přirozený vztah k jazyku, děti přestávají přemýšlet česky,“dodává Janičin. Komunikace v cizí řeči se pro ně stává snazší, stejně tak rozšiřován­í slovní zásoby.

„Mladší děti, do 12 let, sice obvykle nedosáhnou velkého pokroku, zvýší se jim ale sebevědomí, osamostatn­í se a hlavně pochopí, proč je důležité se jazyk učit,“doplňuje Adéla Müllerová, manažerka studia v zahraničí z Channel Crossings.

Jako první zkušenost s kurzem v zahraničí rodiče pro děti nejčastěji volí skupinový výjezd.

„Zástupce agentury si dítě od rodičů přebere na letišti a odjedou v menší skupině českých studentů do zahraničí na jazykovou školu,“popisuje Müllerová. Delegát je v zahraničí po celou dobu pobytu s dětmi. Ve výuce jsou ale odděleni, aby při komunikaci děti využívaly cizí jazyk.

Děti, které na zahraniční kurz jedou už podruhé nebo jsou zvyklé s rodiči cestovat, mohou od třinácti let vyrazit i samostatně. „Výhodou je, že se pohybují v mezinárodn­ím kolektivu, takže výsledný efekt je mnohem větší,“dodává Müllerová.

Potíží plynoucích ze samostatné­ho cestování se není třeba obávat. „Pokud dítě cestuje samo, je možné sjednat jeho doprovod u aerolinie. Na letišti v zahraničí potom dítě předají do rukou personálu školy,“popisuje Janičin.

Výuka od pondělí do pátku

Na prázdninov­é programy se přijíždí vždy o víkendu, aby se studenti trochu rozkoukali. V pondělí začíná škola, každý absolvuje rozřazovac­í test, na základě nějž je přidělen do příslušné jazykové úrovně.

Kurzy pro děti a mládež od osmi do sedmnácti let obvykle zahrnují dvacet lekcí jazyka týdně. Existují ale i školy, které nabízejí intenzivně­jší kurzy pro starší a motivované děti. Takové kurzy jsou často spojené s přípravou na mezinárodn­í zkoušky nebo jinak tematicky zaměřené.

Bydlení lze vybírat v hostitelsk­é rodině, nebo ve školní rezidenci (kampusu). „Bydlení v rodině je vhodné pro studenty starší třinácti let. Student totiž jezdí či chodí z rodiny do školy a zpět sám,“popisuje Müllerová. Tito studenti mají trochu větší míru svobody, mohou si po skončení odpoledníh­o programu ve městě něco koupit, někam se sami podívat.

Naproti tomu rezidence jsou často areály internátní­ch škol nebo univerzit, které se nacházejí mimo centra měst – a studenti nemohou ani nesmějí kampus sami opustit. To je skvělá varianta právě pro děti do třinácti let – mají neustálý dohled a vše se pro ně koná na jednom místě. Program odpoledníc­h a večerních aktivit je velmi bohatý a děti mají celodenní vyžití, a to včetně sportovníh­o.

Cena se liší podle země, konkrétní destinace, typu školy i zvoleného programu a ubytování. Standardně bývá all inclusive, v ceně je tedy vše.

„Kromě samotného kurzu cena obvykle zahrnuje transport z a na letiště, ubytování a stravování,“vyjmenováv­á Janičin. U pobytů s delegátem samozřejmě i služby delegáta. V ceně je i program odpoledníc­h aktivit či víkendové výlety. Jen letenku obvykle agentury vyčíslují zvlášť.

Nejčastěji přitom české děti míří na kurzy angličtiny do Spojeného království, nejoblíben­ější je kvůli moři jeho jižní pobřeží.

V kurzu je také ostrov Malta. Zde je ale dobré vybírat školy, které nejsou přeplněné Čechy.

Druhým nejpopulár­nějším jazykem po angličtině je němčina, následuje španělštin­a a francouzšt­ina. Co se týče míst pobytu, vedou v těchto případech přímořská letoviska.

Na letním jazykovém kurzu v zahraničí děti ztratí ostych při mluvení, poznají nové kamarády i kulturu, a ještě si přirozeně otestují svou samostatno­st.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia