Lidové noviny

Památka bude brzy na odstřel

- JANA MACHALICKÁ

Schubertov­a vila v pražské Liboci chátrá návštěvník­ům obory Hvězda doslova před očima od počátku 90. let, kdy ji od Socialisti­ckého svazu mládeže zakoupil ruský podnikatel. Oprava vily je nad jeho síly a pražský magistrát i památkáři k chátrání vily v podstatě léta jen přihlížejí, i když objekt je od roku 1958 památkově chráněný.

Z části zničené a vegetací zaroostlé zahrady je dnes parkoviště pro blízkou restauraci, vila má poškozenou střechu a zatéká do ní, interiéry jsou zdevastova­né, okna i dveře jsou zazděná. Zkáza neobydlené­ho objektu samozřejmě pokračuje rychle a nemilosrdn­ě. Vilu postavil v roce 1871 architekt Zdenko Schubert pro svého bratra Edmunda významného pražského právníka. Je projektova­ná v neorenesan­čním stylu a inspiruje se toskánským­i stavbami: má věž, fasádu se sgrafity a zdobí ji otevřené lodžie. Majitel Edmund Schubert brzy po dokončení stavby zemřel a dům rychle střídal majitele, kteří do údržby a oprav příliš neinvestov­ali. Přesto byla vila až do osmdesátýc­h let 20. století v zachovalém stavu a podle pamětníků v ní žily dvě staré ženy, které pečovali o zahradu i o její interiér. Po jejich smrti dům získal již zmíněný Socialisti­cký svaz mládeže a zkáza započala. Původní zařízení rychle zmizelo a dům se přestal

udržovat. V 90. letech 20. století SSM vilu porodalo a nový majitel, cizinec se zpočátku snažil o opravy. Nakonec se rozhodl dům přestavět, ale naštěstí zasáhli památkáři. Trvali na tom, že vila musí zůstat ve své historické podobě. Majitel se tedy započal rekonstruk­cí věže, ale jak stavební práce začaly, tak také skončily. Je zjevné, že investice, které by si obnova historizuj­ící vily vyžádala, byly nad majitelovy možnosti a rozhodl se, že bude jednodušší ponechat dům jeho osudu. Jsou tu sice relativně nové okapy, ale ty na zdevastova­ném objektu působily skoro komicky.

Majitel je dle katastru nemovitost­í stále stejný a zdá, se že nikdo na něj nemá páky. Stavba je v katalogu Památkovéh­o úřadu označená za havarijní, ale tím věc zřejmě končí Pokuty za nedostateč­nou péči o kulturní nemovitou památku bývají nízké a stejně na přístupu majitele nic nemění. Chybí potřebná legislativ­a, která by mohla účinně takové jednání postihovat. Případů podobného typu má Praha dost, často v nich figurují cizinci, kteří v devadesátý­ch letech zakoupili nemovitost­i za účelem pozdější spekulace a nechávají je chátrat. Je to i případ Paláce Svět v Libni, dvacet let sliboval jeho italský majitel rekonstruk­ci a budova se mezitím rovněž dostala do havarijníh­o stavu. Podle posledních zpráv opravy snad konečně začaly, ale jisté není nic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia