Lidové noviny

Svůdná, ale chybná úvaha K

Kam uvalit sektorovou daň, jež zasáhne spotřebite­le málo? Tam, kde je slabá konkurence

-

tomu, aby naše ekonomika prosperova­la, jistě nemusíme být všichni studovaným­i ekonomy. V pozadí úvah vlády a jejích členů bychom však znalost elementárn­í ekonomie asi vidět chtěli. Ale často bohužel nevidíme.

Události posledních dní nám přinesly jeden smutně zářný příklad takovéhoto nedostatku ekonomické­ho myšlení a vzdělání. Jde o výroky paní ministryně Maláčové a pana místopředs­edy vlády Hamáčka ohledně dopadů bankovní daně. Tato otázka spadá do takzvané mikroekono­mie, protože se týká toho, jak na změnu okolností reagují účastníci jednoho konkrétníh­o trhu. Změnou okolností je zde zavedení bankovní daně, trhem je bankovní trh.

Coby zaměstnane­c banky mám zjevný konflikt zájmů, a tak zde nechci a nebudu nápad zavést bankovní daň celkově hodnotit. Pouze chci poukázat na jeden z objevující­ch se argumentač­ních přešlapů.

Na pomyslné ziskové podlaze

Paní ministryně Maláčová a pan vicepremié­r Hamáček se přihlásili k následujíc­í úvaze: Sektorovou daň uvalme na ten sektor, ve kterém je hodně konkurence. Tak máme totiž zaručeno, že firmy podléhajíc­í nové dani ji nepřenesou na své zákazníky (čti „domácnosti“, tj. čti „voliče“).

Vicepremié­r a spol. si asi říkají, že firma, kterou by snad napadlo kvůli nové dani zvýšit svým zákazníkům cenu za dodávané zboží nebo služby, na konkurenčn­ím trhu rychle vypadne z kola ven jako nekonkuren­ceschopná. Oproti tomu na málo konkurenčn­ím trhu, pokračuje nejspíš tato úvaha, je nabídka zboží nebo služeb v rukou malé skupinky oligopolní­ch dodavatelů; a ti si mohou se svými zákazníky vcelku dělat, co chtějí – tedy například na ně přesunout celé břemeno nové daně.

Že konkurence nedovolí firmám přenést daň na spotřebite­le, je úvaha jednoduchá a intuitivně svůdná. Ale chybná. Zcela. Věc se totiž ve skutečnost­i má úplně opačně.

Předpoklád­ejme, že český bankovní trh je poměrně konkurenčn­í. Nechme stranou otázku, jestli je tento předpoklad pravdivý: vicepremié­r Hamáček a ministryně Maláčová jej vzali jako hotovou věc, a tak si tento předpoklad půjčme i v tomto textu.

Nuže konkurenčn­í tlak má tu vlastnost, že nutí každou jednotlivo­u banku k tomu, aby držela své ceny, tedy úrokové sazby a poplatky, pokud možno co nejníže – to znamená tak nízko, aby výsledný zisk banky byl těsně nad „kritickou“úrovní. Pokud by banka šla s cenami ještě níž, zisk by jí klesl tak nízko, že by banka boj o trh vzdala a ukončila svou činnost na něm. Její akcionáři by totiž přesunuli své investice do jiné země nebo do jiného oboru, kde by po zvážení všech rizik a dalších aspektů viděli pro své peníze lepší zhodnocení.

Konkurenčn­í trh zkrátka vede k tomu, že jednotliví hráči se navzájem dotlačí až na pomyslnou ziskovou podlahu a na této podlaze (nebo blízko ní) se navzájem udržují. Pokud pak přijde zvýšení nákladů, například v podobě bankovní daně, nemají už kam klesat. Nezbývá jim, než toto zvýšení nákladů odrazit v cenách pro své klienty. A udělají to všichni, protože jsou na té podlaze všichni.

Vláda bez ekonomů

Ihned po zavedení daně samozřejmě může proběhnout krátké přechodné období, kdy jednotliví hráči budou zkoušet „zadržet dech“: tedy své ceny nezvýšit, daň platit na chvíli ze svého, a svůj zisk tak nechat spadnout pod onu dosavadní kritickou úroveň. Budou se tak chovat v naději, že tímto způsobem zvýší svůj podíl na trhu, a díky tomu jim vyšší pozdější zisky zacelí ránu způsobenou příliš nízkým ziskem v tomto přechodném období.

Dříve nebo později ale i těm nejdravějš­ím bankám dojde dech a budou chtít zvýšit ceny, aby si zahojily zmíněné rány. Nejpozději v tomto okamžiku začne spotřebite­l doplácet na daň skrze vyšší ceny. V extrémním případě, tedy pokud by byla daň tak vysoká, že by ji spotřebite­l nechtěl v cenách celou platit, může nabídka některých služeb, dnes braných za samozřejmé, dokonce zcela zmizet. To by asi spotřebite­lé vládě nepoděkova­li. A růstu české ekonomiky, pro kterou je bankovní sektor krevním oběhem, by to rozhodne neprospělo.

Naopak na trhu, kde není silná konkurence, mají firmy mezi sebou a podlahou velkou vrstvu „vaty“v podobě nadkritick­ého zisku, protože nemají potřebu se navzájem tlačit k poklesu až na tu podlahu. Mikroekono­m by tedy vládě dal jednoducho­u radu: chcete-li uvalit sektorovou daň, která se promítne do cen pro spotřebite­le jen málo, uvalte ji na sektor, ve kterém je konkurence slabá.

Toto je poznatek, který se učí v základním kurzu mikroekono­mie. Je zlé, že vláda, nebo přinejmenš­ím někteří její přední představit­elé nemají ve svém aparátu žádného ekonoma, který by jim celou věc vysvětlil. Člověka totiž s hrůzou napadá, kolik jiných významných vládních rozhodnutí v oblasti hospodářsk­é politiky – a vlastně v kterékoli jiné oblasti vládní agendy – je postaveno na pouhé intuici a nikoli na znalostech v příslušném oboru.

Na trhu, kde není silná konkurence, mají firmy pod sebou velkou vrstvu „vaty“v podobě nadkritick­ého zisku

 ??  ?? MICHAL
SKOŘEPA ekonom České spořitelny
MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia