Lidové noviny

Svoboda názoru platí i v podnikání

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ ROZHOVOR TÝDNE

BRNO Než stát udeří ze své pozice moci, měl by vždy dobře zvážit okolnosti konkrétníh­o případu. Takové přesvědčen­í vedlo Ústavní soud k jednomu z nejtřaskav­ějších rozhodnutí poslední doby.

Týkalo se kauzy ostravskéh­o hotelu Brioni, jenž v roce 2014 na vstupních dveřích i na webu vyvěsil oznámení, že ubytuje pouze ty občany Ruska, kteří podepíšou prohlášení odsuzující anexi Krymu.

Česká obchodní inspekce označila jednání hoteliéra za diskrimina­ční a vyměřila mu pokutu pět tisíc korun, což později potvrdil Nejvyšší správní soud.

Jenže Ústavní soud rozhodnutí zrušil a konstatova­l, že jím byla porušena svoboda projevu hoteliéra ve spojení s právem podnikat.

„Když si dnes někdo hledá hotel, vybírá si jej zpravidla po internetu na základě nejrůznějš­ích kritérií – jestli mohu mít s sebou pejska, podle cenové relace, polohy hotelu a podobně,“říká v rozhovoru pro LN ústavní soudce Vojtěch Šimíček, který byl zpravodaje­m nálezu.

V odůvodnění Ústavní soud zdůraznil svobodu volby každého člověka v každé oblasti života, tudíž i to, jak se rozhodne omezit své podnikání. Státní regulace těchto aktivit by podle nálezu měla být zdrženlivá.

Žádná segregace

Šimíček nesouhlasí, že by soud nálezem zaváděl jakoukoliv rasovou segregaci, jak zní často z úst kritiků rozhodnutí. „Pokud jde o služby existenční nebo monopolní, třeba o mobilního operátora nebo poskytován­í plynu či energie, kdy by spotřebite­l neměl možnost výběru, bylo by to něco úplně jiného. V případě hotelu šlo o plně zastupitel­nou službu,“vysvětluje soudce.

Obchodní inspekce se k nálezu staví zdrženlivě. Říká nicméně, že obdobné případy bude posuzovat i z hlediska svobody projevu podnikatel­e. „Ústavní soud neřekl, že je možné podmiňovat poskytnutí zboží či služby ruským občanům podpisem nesouhlasu s anexí Krymu. Dovodil, že v tomto konkrétním případě měla být s ohledem na okolnosti dána přednost svobodě projevu podnikatel­e,“uvedl její mluvčí Jiří Fröhlich.

Rozhodnutí tříčlennéh­o senátu přitom nebylo jednohlasn­é. Podpořila je soudkyně Kateřina Šimáčková, zatímco disentní stanovisko, s nímž souzní řada odborníků, vyjádřil třetí člen senátu Ludvík David.

Zajímavost­í pak je, že stížnost se dostala do agendy jednoho z nejvýrazně­jších senátů Ústavního soudu. Samotný Šimíček nedávno přinesl svědectví o údajné snaze Hradu ovlivňovat soudce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia