Lidové noviny

Bomba nebomba, test píšeme v parku

- MICHAELA TĚŠÍNSKÁ

PRAHA Kdo cestuje městskou hromadnou dopravou, bezpečně dosud mohl poznat studenty mířící na zkoušku. Mladí muži v černém obleku a slečny nejčastěji v sukni zuřivě otáčejí popsané stránky, jen aby ještě do hlavy dostali poslední informace. Teď ale přichází nová doba.

„Doporučuji se preventivn­ě vybavit pevnou podložkou pro psaní a oblečením, ve kterém můžete sedět venku na trávě. Test se koná za jakéhokoli počasí,“napsal nekompromi­sně vyučující studentům Vysoké školy ekonomické v Praze. Do e-mailu vložil i odkaz na mapu s přesným místem v Riegrových sadech, kde se zkouška uskuteční.

Zkoušková období na VŠE totiž provázejí časté anonymní výhružky, že je ve škole bomba. Budova je pak několik hodin uzavřená a termín zkoušky propadá. A právě to nechtěl vyučující dopustit.

Naposledy pyrotechni­ci vyjížděli k falešnému hlášení tento čtvrtek. „Bomba vybuchne v 15.05,“psal anonym. V minulém, tedy zimním semestru řešila policie takových oznámení několik.

Pedagogův e-mail, že test se píše stůj co stůj, se objevil na sociálních sítích. A reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. „VŠE má zkoušky i v KFC,“stálo v jedné z nich.

Vedení školy postup vyučujícíh­o rozhodně neodsuzuje. „Za zkoušky i státnice jsou zodpovědné fakulty. Centrálně jsme žádné nařízení nevydali,“sdělila LN mluvčí VŠE Martina Mlynářová. „Pokud je ohlášena bomba ve zkouškovém období a policie nařídí evakuaci areálu, zkoušky se musí přesouvat na jiný den nebo na jinou hodinu, což samozřejmě působí organizačn­í problémy,“popsala také.

Poslední anonym obdrželo vedení školy ve čtvrtečníc­h ranních hodinách. Stálo v něm, že by bomba měla vybuchnout kolem třetí hodiny odpoledne.

Anonym ale nenahlásil, ve kterém ze dvou areálů školy v Praze má být údajná bomba ukrytá. „Z důvodu nahlášené bomby je nařízena okamžitá evakuace areálu VŠE na Žižkově, nám. W. Churchilla, a na Jižním Městě v areálu Ekonomická ulice,“napsalo vedení školy na svou facebookov­ou stránku.

Policie oba areály evakuovala. „Prohlídka budov VŠE pak skončila s negativním výsledkem. Žádná bomba nebyla nalezena,“informoval­a následně.

Není tomu tak dávno, co se škola už dříve musela evakuovat. Několikrát k tomu došlo v předešlém zkouškovém období, tedy v zimě. To dokonce rektorka Hana Machková rozhodla, že prodlouží zkouškové období o tři dny.

Studenti se situaci snaží přizpůsobi­t. Na sociální síti založili skupinu s názvem Je na VŠE dnes hlášena bomba? K včerejšímu datu někdo připsal lakonické Ne.

Studentům ale vedení vzkazuje, že nejde o legraci. Pokud policie například dopadne volajícího, který ohlásil bombu letos na konci ledna, bude po něm škola požadovat odškodnění. Policie konkrétně vyčíslila škody za tuto akci na 822 tisíc.

Loni byla anonymně nahlášená bomba pro 31 míst v Česku. Samotná výbušnina se však nikdy nenašla. Policie dohledala zhruba třetinu pachatelů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia