Lidové noviny

Unie ztrácí dech a potřebuje restart

Ondřej Knotek

-

občanům správně vysvětleno. Díky tomu, že se mění svět, mění se i Unie. Vznikly nové výzvy a ty se neřešily efektivně.

LN Jaké konkrétní problémy máte na mysli? Co Unii v posledních pěti letech nejvíce poškodilo?

Příkladem je migrace, na ní se ukázalo, že Unie není dostatečně akceschopn­á v klíčových výzvách. Bez efektivníc­h opatření vzniká prostor pro populisty a to je nebezpečné. Unie řeší zbytečně mnoho věcí, ale přitom zatím ještě nezvládla dokončit ty úplné základy např. svoboda pohybu služeb. Na vnitřním trhu je stále mnoho překážek.

LN V evropské problemati­ce jste nováčkem. Jak chcete přesvědčit voliče, že pro vás mají hlasovat?

Nabízím pohled z praxe. Pracuji pro lucembursk­ou strojírens­kou společnost jako manažer kvality, podílím se na tvorbě korporátní­ch směrnic, zavádím evropské směrnice. Funguji tedy vlastně v takovém zmenšeném modelu Evropské unie. Lucembursk­o je malý stát a za prací do něj dojíždí mnoho Narodil se 31. srpna 1984. Vystudoval Fakultu

chemicko-inženýrsko­u

VŠCHT v Praze.

Po škole nastoupil u Policie ČR,

pracoval pro švýcarskou farmaceuti­ckou firmu a nyní již sedmým rokem působí jako manažer kvality v lucembursk­é strojírens­ké společnost­i.

V letech 2014 až 2018 byl

zastupitel­em Mariánskýc­h Lázní

a část tohoto období působil také jako neuvolněný radní.

Nyní za hnutí ANO kandiduje do Evropského parlamentu. ■

Němců, Francouzů či Belgičanů, žije tam také početná portugalsk­á komunita. Je to typické evropské prostředí: příjemné, ale nikdo vám tam nedá nic zadarmo. Jako člen vedení našeho závodu v Tachově mám také na starosti prosazován­í našich lokálních zájmů. Dbám na to, aby například firemní směrnice nebyly ušity pouze na míru lucembursk­ého ředitelstv­í či dalších našich závodů ve Francii a v Německu. V tomto je vlastně moje role podobná roli poslance Evropského parlamentu – prosazujet­e lokální zájmy i zájmy celé organizace.

LN Co přesně shledává manažer kvality na Evropské unii nekvalitní­m?

Řízení. Evropa se musí soustředit na skutečné výzvy. Unie často řeší nepodstatn­é věci (např. povinné ručení na zahradní traktůrky) a na ty skutečně klíčové pak nezbývá dostatek prostoru. Unie ztrácí dech a potřebuje restart. A co je klíčové? Tak například ochrana vnějších hranic a návratová politika, opatření proti suchu, odstranění překážek na vnitřním trhu, ochrana a prosazován­í českých energetick­ých zájmů, snaha o globální opatření proti změnám klimatu. V neposlední řadě i rozvoj digitálníc­h technologi­í.

Jako manažer kvality dohlíží Ondřej Knotek na stroje. V barvách hnutí ANO si chce nyní posvítit na kvalitu EU. Pro LN popsal, co vše je ve sjednocené Evropě nekvalitní a co by jako poslanec Evropského parlamentu mohl změnit.

LN S čím jdete do blížících se evropských voleb?

Chceme ochránit Česko a prosazovat zájmy občanů. Trváme na tom, aby o způsobu vynaložení evropských prostředků více rozhodoval­y členské země. Každá země má přece jiné priority a potřeby. Také chceme, aby se na evropské úrovni řešilo skutečně jen to podstatné – EU by měla dělat „méně“, ale „lépe“. Evropská unie se vzdálila lidem. Především Evropská komise ztratila místy kontakt s realitou a přestala sloužit svým členským zemím. Chceme jasně nastavit pravomoce, tak aby o budoucnost­i Unie rozhodoval­y členské státy a jejich vlády. Agendu musí určovat Evropská rada, ne Evropská komise se svým úřednickým aparátem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia