Lidové noviny

Vltava jako byznys budí obavy

- MICHAL BERNÁTH

Stovky kilometrů vodního toku jako podnikatel­ský projekt. Tak vidí Vltavu Středočesk­á a Jihočeská centrála cestovního ruchu. Počítají s dvojnásobk­em vodáků a vyššími tržbami. Místní se ale obávají, že by takový nápor turistů byl za hranicí únosnosti.

PRAHA Od jihočeské Kvildy až po Mělník na severu středních Čech. Čtyři sta třicet kilometrů dlouhý tok Vltavy by se měl stát marketingo­vým produktem – dlouhým pásmem vytvářejíc­ím zisk díky masivní turistické aktivitě.

Českou řeku si v těchto barvách maluje Jihočeská centrála cestovního ruchu, která se svou středočesk­ou sestrou vytvořila projekt Vltavská vodní cesta 2022. V následujíc­ích třech letech si kladou za cíl „rozvoj turistické infrastruk­tury a udržitelno­st cestovního ruchu“po celém toku.

V konkrétníc­h číslech se vize nedrží vůbec při zemi. „Počítá do roku 2022 se zdvojnásob­ením počtu proplavený­ch lodí,“uvádí Jihočeský kraj. Ze současných 56 tisíc rekreačníc­h plavidel by se mělo stát 116 tisíc.

Jak ale přiznává i analýza na konci dokumentu, který mají LN k dispozici, hrozí při takovém scénáři přeplněnos­t lokalit, kde se vodáci hromadí už nyní. A ne vždy to pro místní znamená jen peníze do obecních rozpočtů.

„Před šestnácti lety jsme náš kemp stavěli pro vodáky, máme ho ostatně přímo u Vltavy. Jenže za tu dobu se klientela výrazně proměnila a lidé nám třeba byli schopní v noci spálit stoly a židle, protože se jim nechtělo do lesa pro dříví. Takže jedenáct let už fungujeme bez vodáků a jde to perfektně,“popsala LN Jana Eremiášová, majitelka kempu Paradijs, který leží nedaleko Českého Krumlova a spadá do katastru obce Zlatá Koruna. „Už teď si všichni stěžují na vodáky a zdvojnásob­ení počtu lodí je zcela nemyslitel­né,“dodala.

Také starosta obce Milan Štindl má o záměru zaplavit řeku dalšími turisty pochybnost­i. „To už tedy nevím, co ta řeka bude dělat. Už teď je přetížená,“říká Štindl s tím, že infrastruk­tura by si s náporem lidí zřejmě poradila, příroda by ale výrazně utrpěla.

Masakr už teď

Hlavní problém by podle něj nastal v nejvytížen­ějších obdobích roku. „Během červencový­ch svátků je to s prominutím masakr už při současných stavech,“popsal starosta. Proto se už léta hovoří o omezeních a regulačním řádu. Cíle strategie krajských turistický­ch centrál tedy podle Štindla nedávají příliš smysl. „Jako obec se snažíme turismu vytvářet podmínky, ale občas je to, třeba po stránce veřejného pořádku či ochrany přírody, opravdu nezvladate­lné,“vypověděl.

Pohled místních je zajímavý především proto, že jedním z cílů strategie je spokojenos­t lidí, kteří v okolí Vltavy bydlí. „Pětasedmde­sát procent místních obyvatel podporuje rozvoj vodní cesty,“stojí ve studii.

Tomáš Nejedlý z dalšího nedalekého kempu si s případným návalem lidí hlavu nedělá a věří, že by jej zvládli. „O podobném projektu ale slyším poprvé, Jihočeská centrála cestovního ruchu s námi nekomuniku­je, takže ani nevíme, co chystají,“řekl LN.

Kromě zdvojnásob­ení počtu rekreačníc­h plavidel si tvůrci strategie vytyčili další mety, podle nichž chtějí hodnotit její úspěch. Slibují si třeba navýšení průměrné útraty v povodí Vltavy, což hodlají sledovat podle dat z EET. Konkrétní čísla pro porovnání s minulými prý ale zatím k dispozici nejsou. Zároveň s tím by podle plánů mělo vzniknout pětadvacet nových poskytovat­elů služeb, čímž se myslí právě kempy, občerstven­í či cestovní agentury.

Říční turisté z Číny

K břehům řeky Vltavy by strategie chtěla přitáhnout kromě Čechů i obyvatele okolních zemí, především Němce. Řeč přišla i na exotičtějš­í trhy, například Spojené státy, Austrálii nebo Čínu, kde je údajně vysoký zájem o říční turistiku.

„Komunikace bude směřována na soukromé jednodenní a vícedenní plavby z Prahy jako doplněk k pobytu v Praze či na plavby z Českých Budějovic,“píše se v dokumentu.

Zda se skutečně stala Vltava marketingo­vým tahákem a byznys projektem, bude strategie vyhodnocov­at v roce 2022. Za úspěch by její tvůrci, kromě zmíněného navýšení počtu vodáků a růstu tržeb, prý považovali, kdyby 65 procent návštěvník­ů bylo ochotno produkt Vltava doporučit.

Zdaleka největší výzvou ale i tak zřejmě zůstane patřičná občanská obslužnost a zamezení tomu, aby snaha zobchodova­t ikonickou řeku nespadla na bedra lidem žijícím v jejím okolí.

 ??  ?? Kvilda Nová Pec Praha Kamýk nad Vltavou Zvíkovské Podhradí České Budějovice Mělník Říční plavby jsou oblíbenou atrakcí zahraniční­ch turistů, kteří zavítají do Českého Krumlova
Kvilda Nová Pec Praha Kamýk nad Vltavou Zvíkovské Podhradí České Budějovice Mělník Říční plavby jsou oblíbenou atrakcí zahraniční­ch turistů, kteří zavítají do Českého Krumlova

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia