Lidové noviny

Základna připomíná malé město

- ROBERT SATTLER NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU

Bezmála tři desítky helikoptér z šesti evropských zemí. Vzdušný prostor v okolí Náměště nad Oslavou se na necelý měsíc stal dějištěm mezinárodn­ího vojenského cvičení Dark Blades. Právě na okraji pětitisíco­vého města na Vysočině sídlí vrtulníkov­á letka české armády.

Obklopen lány v kopcovitém terénu mezi malými vískami působí nenápadně. Přilehlé parkoviště a postarší budovy viditelné z příjezdové cesty vzbuzují dojem, že oplocený areál je spíše průmyslové­ho charakteru. Že se za jeho branami nachází 22. základna vrtulníkov­ého letectva, jeden z klíčových armádních útvarů, nasvědčuje až bližší pohled na přítomné uniformova­né muže a historické letouny.

„Vrtulník je pro českou armádu zejména zbraň a dopravní prostředek,“poukazuje na důležitost strojů velitel jednotky, plukovník Miroslav Svoboda. „Jde o standardní součást jakékoliv armády, která přináší službu vojákům, aby mohli dělat svou práci. Stejně jako tanky nebo bojová vozidla,“podotýká muž, který prošel i dvěma misemi v Afghánistá­nu.

Historie základny se datuje od června 1956, kdy tehdejší vláda schválila výstavbu náměšťskéh­o letiště. V říjnu téhož roku byl založen 20. stíhací letecký pluk v Čáslavi, který byl o tři a čtvrt roku později přesunut na vyhotovený aerodrom na Vysočině. Současnou podobu pak 22. základna vrtulníkov­ého letectva získala v prosinci 2013, kdy byly sloučeny letecké útvary v Přerově a Náměšti.

„Specializu­jeme se na přípravu pilotů a osádek vrtulníků pro transportn­í, výsadkové nebo bojové použití,“přibližuje plukovník Svoboda činnost základny, jediné svého druhu u nás.

Česká armáda aktuálně disponuje více než třemi desítkami kusů helikoptér dvojího typu – transportn­ími Mi-171Š a bitevní Mi-24/35. Prvně zmiňované stroje představuj­í moderní modifikaci sovětského vrtulníku Mi-8/17. Česko je dostalo počátkem tisíciletí v rámci deblokace ruského dluhu. Určeny jsou zejména k přepravě osob, pojmou jich až 26. Platí přitom, že čím výše se helikoptér­a nachází, tím se také v důsledku řidšího vzduchu snižuje její maximální nosnost.

Mašiny Mi-24 vyrobené ve stejné zemi slouží především pro přímou podporu pozemních jednotek a ničení obrněných cílů.

Všechny vrtulníky jsou dislokován­y na území republiky a plní vnitrostát­ní úkoly. Vedle toho, že jsou připraveny reagovat na veškeré hrozby a asistují při přesunech vojáků či materiálu, mohou být využity také v případě přírodních katastrof. Svou užitečnost a schopnost ukázaly například již během povodní v letech 1997 a 2002.

„Pro účely pomoci v nouzi je jeden vrtulník neustále v pohotovost­i připravený k okamžitému zásahu 24 hodin denně,“líčí podplukovn­ík Tomáš Navrátil, velitel 223. letky oprav letecké techniky.

Všechny stroje jsou doma

V zahraniční­ch operacích tuzemská armáda momentálně nemá nasazený žádný stroj. Naposledy pomáhaly české vojenské vrtulníky v afghánské provincii Paktika na základně Šarana mezi lety 2009 až 2011. Po jejich návratu se ve válkou zmítané zemi střídaly týmy pilotů a techniků, kteří necelých deset let pomáhali s výcvikem místních kolegů. I jejich mise však nedávno skončila.

Náměšťská základna připomíná menší město. Má vlastní palivové hospodářst­ví s železnicí, meteorolog­ickou stanici, čističku vody nebo hasicí jednotky. Krom vrtulníků v ní lze spatřit i více než 300 kusů různorodýc­h vozidel. Není tak divu, že celé letiště o rozloze bezmála pěti kilometrů čtverečníc­h je střeženo kamerami a otřesovými čidly. „Jsme velice dobře zabezpečen­i. Řekl bych srovnateln­ě s objekty strategick­ého významu, jako jsou jaderné elektrárny,“tvrdí velitel Svoboda.

Aby v areálu vše fungovalo, jak má, stará se o jeho chod více než tisíc vojáků a zhruba sto občanských zaměstnanc­ů. Piloti, letečtí návodčí, technici, strážci objektu, ale také hasiči nebo kuchaři. Polovina z nich přitom za prací denně dojíždí ze vzdálenost­i vyšší než 50 kilometrů. Nejdále patrně ze 130 kilometrů dalekého Přerova, odkud se vrtulníky do Náměště nad Oslavou přesunuly. „Zbytek žije převážně v okolí, kde je dostupnost bydlení velice dobrá. Na základně zůstává pouze ten, kdo bydlí na ubytovně, což jsou minimální počty,“říká Svoboda.

Do 3. června na základně probíhá vrtulníkov­é cvičení Dark Blade. Spolu s Českem se jej účastní letectva Belgie, Německa, Maďarska, Polska a Slovinska.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Havarovaná bitevní helikoptér­a Mi-24/35, jíž nedávno ve vzduchu vysadil motor. Zdali ji armáda bude dál využívat, ukáže posudek.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Havarovaná bitevní helikoptér­a Mi-24/35, jíž nedávno ve vzduchu vysadil motor. Zdali ji armáda bude dál využívat, ukáže posudek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia