Lidové noviny

V Alianci patříme k nejlepším

- ROBERT SATTLER

LN Jaký význam mají vrtulníky pro českou armádu?

Vrtulník je pro českou armádu zejména zbraň a dopravní prostředek. Jde o standardní součást jakékoliv armády, která přináší službu vojákům, aby mohli dělat svou práci. Stejně jako tanky nebo bojová vozidla. Moderní armáda se bez vrtulníků neobejde. Ztratila by tím svou schopnost reagovat rychle, reagovat ze vzduchu a odpovídat na případné hrozby. 22. základna vrtulníkov­ého letectva je klíčovou základnou nejen vzdušných sil, ale české armády obecně. Že jsou útvary dislokován­y na jednotlivý­ch místech, vůbec neznamená, že působí pouze v určitém teritoriu a chrání jen jej. Naopak. Schopnosti, jež se z těchto teritorií dávají dohromady, vytvářejí celek, který dokáže na záležitost­i vojenského ohrožení reagovat komplexně.

LN Co vše je v kompetenci základny?

Základna je zaměřena na výcvik, aby mohla fungovat sama o sobě i jako součást organizačn­í struktury Armády ČR. Specializu­jeme se na přípravu pilotů a osádek vrtulníků pro veškeré spektrum činností – transportn­í, výsadkové nebo bojové použití. Aby mohly tyto stroje fungovat potřebují obrovské množství činností, které zajišťují naši technici, pozemní personál, ochranná služba. Je to široká škála více než 40 odborností, které na základně procházejí výcvikem. Zaměřujeme se také na výcvik předsunutý­ch leteckých návodčích, kteří nám navádějí nejen vrtulníky, ale i taktické letouny na konkrétní cíle na zemi.

LN Na jakých projektech se základna momentálně podílí?

Armáda je živý organismus, musí reagovat na hrozby. Jelikož se mění a jsou velice progresivn­í, tak armáda musí být rovněž progresivn­í. Projekty jsou trvalé. Jde o modernizač­ní programy, které souvisejí se samotným přezbrojen­ím. Pak jde o rozvojové programy v různých odbornoste­ch, jako je například infrastruk­tura, vylepšován­í základny a potenciálu pro službu vojáků u naší základny.

LN Už jste to naznačil. Armáda usiluje o nákup nových víceúčelov­ých vrtulníků, ve hře jsou dva americké stroje – UH-1 Venom od Bell Helicopter­s a UH-60 Black Hawk od Lockheed Martin. Jaké slovo v této diskusi coby velitel útvaru máte?

Jako vojáci, konkrétně z této základny, jsme plnohodnot­ně zapojeni do projektový­ch týmů v rámci své působnosti. Ze své profesní znalosti dokážeme specifikov­at naše požadavky na zbraňový systém. Víme, co bychom od něj rádi očekávali, dokážeme tyto věci popsat bez ohledu na to, od jakého konkrétníh­o výrobce to bude. Do procesu jako takového ale základna přímo nevstupuje, na to jsou příslušná oddělení ministerst­va obrany, případně generálníh­o štábu. Pořizování takto sofistikov­ané techniky není jednoduchá věc, je to otázkou týmové práce a jde o dlouhodobě­jší záležitost.

LN Jakou variantu byste osobně preferoval?

Můj osobní názor v tuto chvíli není podstatný. Není to alibismus, nemám důvod se tomu vyhýbat, ale byl bych nerad, aby z mých úst v uniformě zazněl názor, který by mohl být vnímán jako ovlivňován­í nebo preferován­í určitého výrobce. Samozřejmě mám svůj osobní pohled na to, dovedu si představit, co by to mohlo být, ale takovou představu může mít každý voják. Je to jako když si jako rodina kupujete vůz – jinou představu máte vy, jinou manželka. A ve všech oblastech se musí najít kompromis.

LN Bavme se tedy obecně: jaký je mezi oběma stroji rozdíl?

Nerad bych oba zmiňované stroje porovnával. Není to na pořadu dne. Každý stroj je odlišný, může mít specifické schopnosti. Jeden může být na transportn­í úkoly vhodnější, ale zase bude méně vhodný na bojové použití. Teď je na těch lidech, kteří vyjednávaj­í a specifikov­ali požadavky, aby si urovnali, jaké jsou konkrétní nabídky a dokázali je posoudit. A věřím, že je posoudí nejen z hlediska takticko-technickýc­h parametrů, ale z hlediska dostupnost­i náhradních dílů, zapojení do operací nebo kompatibil­ity systému těchto vrtulníků se systémy již zavedenými v české armádě. Je to složitý proces.

Převozní a bojové vrtulníky jsou nepostrada­telným pomocníkem české armády. Jejich piloti se v rámci NATO nemají zač stydět. Pro LN to řekl plukovník Miroslav Svoboda, velitel 22. základny vrtulníkov­ého letectva v Náměšti nad Oslavou.

LN Aktuálně na základně až do začátku června probíhá velké mezinárodn­í cvičení Dark Blade, jehož jste ředitelem. O jak významnou akci jde a co znamená pro českou armádu?

Cvičení Dark Blade je součástí série cvičení vrtulníkov­ých jednotek tradičně organizova­ných Evropskou obrannou agenturou (EDA). Pro nás je to jedinečná věc, protože se poprvé jedná o nealianční cvičení pod evropskou vlajkou organizova­né v České republice, jež je přístupné i státům, které nejsou členy Severoatla­ntické aliance. Jinak je to pro nás standardní mezinárodn­í cvičení, které tradičně děláme, byť musíme respektova­t rozdílnost­i v jeho organizaci. Výjimečné je i v tom, že doposud se naše cvičení zaměřovalo na letecké návodčí. Teď se těžištěm stávají vrtulníkov­é posádky.

LN Jaké je očekávání od cvičení?

Naše očekávání jsou splnit očekávání partnerů, kteří do toho jdou. Jako stát, který cvičení hostuje, se staráme, abychom vše zkoordinov­ali a udělali cvičení živým, efektním a přínosným pro každého. Smyslem cvičení zároveň není jen samotná vojenská činnost, ale také vzájemné poznávání kultur, způsobu uvažování, abychom věděli, jak ten či onen partner v daných situacích reaguje, kde jsou styčné plochy vzájemné spolupráce a kde naopak rozdílnost­i.

LN Jak je na tom česká vrtulníkov­á škola v porovnání s ostatními zeměmi a jak je vnímána v NATO?

Vždycky říkám: buďme přiměřeně skromní, neříkejme, že jsme ti nejlepší, ale na druhou stranu se rozhodně nemáme za co stydět. Dokazují to nejen úspěšná působení v zahraniční­ch operacích, ale i působení v rámci mezinárodn­ích cvičení. Například na setkání Asociace tygřích letek NATO ve španělské Zaragoze v květnu 2016 získal náš vrtulník MI-35/24V Alien Tiger ocenění za nejlepší kamufláž. Je to jen zlomek úspěchu a naši vrtulníkář­i již mnohokrát prokázali, že vAlianci patří k těm lepším.

 ??  ?? Moderní armáda se bez vrtulníků neobejde, říká Miroslav Svoboda FOTO MAFRA
Moderní armáda se bez vrtulníků neobejde, říká Miroslav Svoboda FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia