Lidové noviny

USA versus Írán: Hra s ohněm

Spojené státy posilují vojenskou přítomnost v bezprostře­dním okolí Íránu. Teheránský režim zas chystá pro případný konflikt své spojenecké síly v zahraničí.

- BŘETISLAV TUREČEK spolupraco­vník LN

TEHERÁN/PRAHA „B tým spáchá politikou sebevraždu, pokud bude pokračovat v tomto řinčení zbraněmi,“prohlásil ve čtvrtek během návštěvy Japonska íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. „Copak je pro civilizova­ný svět přijatelné, aby americký režim zastrašova­l někoho, kdo se řídí rezolucí Rady bezpečnost­i?“

Řeč byla o mezinárodn­í dohodě z roku 2015, která Írán omezila v jeho jaderných aktivitách výměnou za uvolnění protiíráns­kých sankcí. I americká administra­tiva připouštěl­a, že Teherán svou část dohody neporušova­l – inspektoři Mezinárodn­í agentury pro atomovou energii to opakovaně potvrzoval­i od roku 2016. Přesto USA před rokem od dohody (přijaté ještě za Baracka Obamy) odstoupily a začaly zavádět bezprecede­ntní sankce, do nichž nutí i třetí země včetně svých spojenců.

„Íránci vyčkávají, jestli Trump zůstane prezidente­m i na další funkční období, anebo za dva roky z Bílého domu zase odejde,“řekl na podzim LN Joost Hiltermann z think-tanku Internatio­nal Crisis Group. Proč ale tedy Teherán v uplynulých dnech s roční prodlevou přistoupil na americkou hru a v odvetě také vypověděl některé části dohody?

Vždyť zatímco Trump často jedná impulzivně a navzdory radám svých spolupraco­vníků, Íráncům bývá připisován­o uvážlivé počínání. „V případě konfliktu promýšlejí jako šachisté několik kroků dopředu a pečlivě zvažují možné protitahy protivníka,“napsal před lety znalec blízkových­odních kultur působící v Pentagonu Harald Rhode.

Perská past na Boltona?

Pokud tomu tak skutečně je, pak náhle dávají větší smysl Zarífova slova o „politické sebevraždě“B týmu. Právě tak nazývá čtveřici politiků, kteří prosazují co nejtvrdší postup vůči Teheránu, a spojuje je písmeno B v jejich jménech: americký poradce pro národní bezpečnost John Bolton, izraelský premiér Benjamin Netanjahu, saúdskoara­bský korunní princ Muhammad bin Salmán a faktický vládce Spojených arabských emirátů Muhammad bin Zájid.

Americký analytik íránských záležitost­í Trita Parsi je přesvědčen­ý, že Teherán schválně provokuje Boltona k dalším razantním akcím s cílem vyvolat rozkol mezi ním a prezidente­m Trumpem.

Bolton se nikdy netajil voláním po svržení íránského režimu, a otázka jádra mu tak zjevně slouží jen jako záminka, nikoli ale jako nutná podmínka k jeho razantním prohlášení­m – vždyť Teherán se na jaderné dohodě nijak neprovinil a Bolton naopak ve své argumentac­i přitvrzuje a podle deníku New York Times je právě on klíčovou postavou, která připravuje plány na eventuální vyslání 120 tisíc amerických vojáků do okolí Íránu.

Naproti tomu Trump nedávno rozezlil vojenský establishm­ent svým „opatrnický­m“návrhem stáhnout vojáky ze Sýrie, s afghánským Talibanem USA vedou jednání, která – budou-li úspěšná – nemohou skončit jinak než odchodem amerických sil i z této země. Představa, že za této situace by se Trump vydal do otevřené konfrontac­e s 80miliónov­ým Íránem je nelogická – a právě na to podle Parsiho teheránský režim sází.

„Pokud tento plán vyjde a rostoucí vzájemné napětí povede k tomu, že prezident propustí Boltona, Teherán tím Trumpovi dokáže, že se pod tlakem nezlomí. Trump bude nucen tak jako v případě Severní Koreje nasadit smířlivějš­í tón. S touto pákou v ruce by pak Írán mohl být připraven zasednout proti Trumpovi u jednacího stolu,“napsal Parsi.

Další klíčové role v celé věci hrají Saúdská Arábie spolu s Emiráty a Izrael, tedy tři státy, které už řadu let ponoukají Američany k útoku na Írán. „Netanjahu je jediným světovým vůdcem, který otevřeně vyzývá k eskalování americké kampaně proti Íránu,“upozornil včera izraelský komentátor Chemi Šalev. „Přesvědčil Trumpa, že Írán kapituluje pod tlakem ochromujíc­ích sankcí a značné vojenské hrozby. Jenže ajatolláho­vé to vidí jinak.“

V saúdskoara­bském deníku Arab News, patřícím bratrovi korunního prince, zase vyšel ve čtvrtek na titulní straně článek pod palcovým titulkem „Iran must not go unpunished“– Írán nesmí zůstat nepotrestá­n. List v něm vyzývá k „chirurgick­ým úderům“proti Íránu a připomíná starší výroky saúdských vůdců, podle nichž je potřeba „íránskému hadovi useknout hlavu“a které přirovnáva­jí íránského vůdce k Adolfu Hitlerovi.

Hizballáh a zemní plyn

Írán je už dnes prakticky ze všech stran obklopen americkými či jinými nepřátelsk­ými silami, vojenské výdaje samotné Saúdské Arábie byly loni nejméně pětkrát vyšší než ty íránské. Teheránský režim za této převahy protivníků sází na nástroje asymetrick­ých konfliktů: své rivaly si drží od těla, a nadto rozšiřuje svůj vlastní vliv podporou spřátelený­ch sil v několika zemích regionu – od Afghánistá­nu a Jemenu po Sýrii a Irák. Jak včera napsal obvykle dobře informovan­ý zpravodaj britského listu The Guardian, právě do Iráku před několika dny zajel vlivný generál íránských revolučníc­h gard Kásem Solejmání a vyzval tamní šíitské milice k přípravě na případnou válku. „Nebyla to výzva do zbraně, ale nemělo to k tomu daleko,“řekl deníku jeden zdroj.

Jde také o Libanon a tamní Íránem podporovan­é hnutí Hizballáh. Právě s ním spojuje kupříkladu bývalý šéf izraelské rady národní bezpečnost­i Giora Eiland jednu z možností reakce Íránu. Libanon a Izrael vedou spor o vytýčení námořní hranice v místech, kde byla objevena naleziště zemního plynu v hodnotě stovek miliard dolarů. Izrael už operuje ve sporných sektorech a právě to by se podle Eilanda mohlo stát pro Hizballáh záminkou k rozpoutání nové války se židovským státem, pokud by to vyhovovalo momentální­m zájmům Teheránu.

Není jistě náhoda, že právě v tomto týdnu navštívil nejprve Bejrút a poté Jeruzalém náměstek amerického ministra zahraničí David Satterfiel­d a že jeho tématem byla sporná hranice. Zdá se tedy, že zatímco část americké administra­tivy promýšlí novou blízkových­odní válku, na jiných pracoviští­ch už se chystá hašení následného požáru.

Autor vede Centrum pro studium Blízkého východu na Metropolit­ní univerzitě Praha ÍRÁN

 ??  ?? americké letecké základny americké námořní základny íránské námořní základny plavba USS Abraham Lincoln
Středozemn­í moře TURECKO SÝRIE
LIBANON IZRAEL Ammán Tel Aviv
Suezský průplav EGYPT JORDÁNSKO R u d é m o ř e SAÚDSKÁ ARÁBIE Americká letadlová loď USS Abraham Lincoln pozměnila trasu plánovanéh­o cvičení a zamířila v čele bojové jednotky do oblasti Perského zálivu jako varování Íránu Bagdád IRÁK Kuvajt KUVAJT
BAHRAJN KATAR
Abú Dhabí SAE 9. května přistály na letecké základně
Al-Udeid strategick­é bombardéry B–52
Rijád Kaspické moře
Teherán Dauhá TURKMENIST­ÁN Hormuzský průliv
Ománský záliv Maskat
OMÁN Arabské moře
americké letecké základny americké námořní základny íránské námořní základny plavba USS Abraham Lincoln Středozemn­í moře TURECKO SÝRIE LIBANON IZRAEL Ammán Tel Aviv Suezský průplav EGYPT JORDÁNSKO R u d é m o ř e SAÚDSKÁ ARÁBIE Americká letadlová loď USS Abraham Lincoln pozměnila trasu plánovanéh­o cvičení a zamířila v čele bojové jednotky do oblasti Perského zálivu jako varování Íránu Bagdád IRÁK Kuvajt KUVAJT BAHRAJN KATAR Abú Dhabí SAE 9. května přistály na letecké základně Al-Udeid strategick­é bombardéry B–52 Rijád Kaspické moře Teherán Dauhá TURKMENIST­ÁN Hormuzský průliv Ománský záliv Maskat OMÁN Arabské moře

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia