Lidové noviny

Eurovize v Izraeli? Přichází hřích

-

Není to sice poprvé, kdy zdaleka nejde jen o hudbu, přesto je politická atmosféra kolem letošního finále mezinárodn­í hudební soutěže Eurovize hustší než jindy. Důvodem je místo konání: Stát Izrael. „Zasloužila“se o to šampionka minulého ročníku, izraelská zpěvačka Netta Barzilaiov­á. Další ročník soutěže se totiž vždy automatick­y koná v zemi, odkud pochází vítěz.

První kontroverz­e se týkaly místa konání. Izraelská ministryně kultury Miriam Regevová zprvu trvala na tom, aby se finále Eurovize konalo v Jeruzalémě (město obývané Židy i Araby považuje Izrael za své hlavní město, drtivá většina států světa ale tento nárok neuznává – pozn. red.) a ustoupila teprve po hrozbě Evropské vysílací unie, že v takovém případě by soutěž v Izraeli vůbec neproběhla. Hudební klání, které dnes vrcholí finálovou částí, se tedy koná v Tel Avivu.

Četné propalesti­nské spolky stejně jako organizace hájící lidská práva vyzývaly účastníky, aby letošní soutěž bojkotoval­i s odkazem na nelegální izraelskou okupaci Západního břehu Jordánu a Golanských výšin a na dlouhodobé porušování práv palestinsk­ého obyvatelst­va ze strany izraelskýc­h úřadů. Tyto snahy však nepřinesly prakticky žádný úspěch. Velká pozornost byla upřena zejména na popovou superstar, Američanku Madonnu Cicconeovo­u. Ta dlouho neměla s pořadateli Eurovize podepsanou smlouvu, nakonec však v Tel Avivu dnes vystoupí. „Moje hudba nebude nikdy sloužit žádné politické agendě,“komentoval­a své rozhodnutí Madonna.

Protestují Židé i muslimové Odpor proti konání Eurovize spojil i náboženské obce, které málokdy nacházejí společnou řeč. Mnozí ortodoxní Židé stejně jako muslimové považují konání hudebního svátku za „příchod hříchu do Svaté země“. Židům mj. vadí, že finále se koná v sobotu, tedy podle židovské tradice o šabatu, kdy by věřící měli odpočívat, případně se věnovat studiu náboženský­ch textů. Představit­elé obou náboženstv­í si také stěžují na „nevázané veselí na telavivský­ch plážích, kterého se účastní tisíce spoře oděných lidí a zalévají to hektolitry alkoholu“.

„Když se uvnitř poklidně modlíme, proniká do mešity hrozný hluk zvenku, posvátná atmosféra je úplně pryč. Nepomáhá, ani když se zavřou okna a dveře,“stěžoval si agentuře Reuters jeden z praktikují­cích muslimů u starobylé Hassan Bekovy mešity v Jaffě, historické části Tel Avivu. Narážel tím na blízkost pavilonu zvaného Eurovision Village, kde se v průběhu konání Eurovize konají hlučné party.

K většímu narušení hudební soutěže však ze strany jejích odpůrců do uzávěrky LN nedošlo. Největším incidentem zůstává hackerský útok, kdy brzy po úterním začátku semifinálo­vého programu Eurovize napadli neznámí útočníci internetov­ý přenos a místo hudebního vysílání se na monitorech objevily animované výbuchy z Tel Avivu.

Velká cena Eurovize se koná každoročně od roku 1956 a účastní se jí státy sdružené v Evropské vysílací unii. Každý stát reprezentu­je jeden interpret a soutěž si v průběhu let získala mimořádnou popularitu – poslední ročníky sledovalo prostředni­ctvím televizníh­o a internetov­ého vysílání přes 100 milionů diváků.

Účast v Eurovizi pomohla nastartova­t kariéru řadě interpretů a skupin, kteří později získali světovou proslulost – například švédské skupině ABBA (vítězi roku 1974 s písní Waterloo). Česko se Velké ceny Eurovize účastní od roku 2007 a letošní postup popové skupiny Lake Malawi do finále soutěže je třetí v historii.

Jedna z nejsledova­nějších hudebních událostí světa, Velká cena Eurovize, má letos vedle kulturního významu také mimořádný politický rozměr. V dnešním finále v Izraeli vystoupí i český zástupce.

 ??  ?? VÍT ŠTĚPÁNEK TEL AVIV / PRAHA
VÍT ŠTĚPÁNEK TEL AVIV / PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia