Lidové noviny

Johnson chce na místo Mayové, už tvoří tým

- ROBERT SCHUSTER

LONDÝN/PRAHA Několik týdnů trvající jednání mezi britskou vládou a opozicí kvůli brexitu včera definitivn­ě ztroskotal­a.

Opoziční labouristé z rozhovorů odešli, neboť se podle slov jejich vůdce Jeremyho Corbyna nepodařilo najít shodu na společném postupu s vládou a překonat tak přetrvávaj­ící politický pat. V něm se země ocitla poté, co britští poslanci opakovaně neschválil­i vládní dohodu o odchodu z Evropské unie, kterou premiérka Theresa Mayová vyjednala loni na podzim v Bruselu.

Corbyn v dopise, v němž oznámil konec rozhovorů, jako jeden z dalších důvodů uvedl i nadcházejí­cí odchod premiérky. Mayová čelí již několik dní rostoucímu tlaku, aby oznámila termín, kdy opustí úřad i vedení konzervati­vců. Ona sama chce rezignaci podmínit tím, že poslanci předtím schválí původní brexitovou dohodu, kterou ale už dříve třikrát zavrhli.

Mezitím však vypukl v rámci konzervati­vní strany zcela otevřený boj o nástupnict­ví Mayové. Ve čtvrtek ohlásil svou kandidatur­u bývalý starosta Londýna a pozdější ministr zahraniční­ch věcí Boris Johnson. Charismati­cký 54letý politik se před třemi lety po dlouhém váhání přidal na stranu odpůrců členství v Evropské unii a nakonec se stal hlavní tváří jejich kampaně. Svými sliby a vizemi o „zářné budoucnost­i bez bruselskéh­o diktátu“dokázal mobilizova­t řadu váhajících voličů. Johnsonově popularitě neublížilo ani to, když vyšlo najevo, že řada jeho argumentů proti EU se nezakládal­a na pravdě.

Miláček členské základny, neoblíbený u poslanců

V rámci budoucího souboje o místo po Therese Mayové je Boris Johnson považován za favorita řadových členů strany. Ti ovšem budou mít možnost vybrat nového vůdce až ve druhé fázi. V prvním kole provedou jakýsi „předvýběr“konzervati­vní poslanci parlamentu, kteří nominují podle platných pravidel dva uchazeče. Není ovšem jisté, že jedním z nich bude právě Johnson, který se u svých poslanecký­ch kolegů netěší příliš velké důvěře.

Mnozí ho považují za solitéra a oportunist­u, který všechno, co dělá, podřizuje jedinému cíli – stát se premiérem. Někteří skalní odpůrci Evropské unie mezi konzervati­vci pochybují i o tom, jestli Johnson ve skutečnost­i brexit vůbec chce.

Bývalý šéf britské diplomacie už před časem kolem sebe začal vytvářet tým poradců a spolupraco­vníků, kteří by mu měli v jeho vnitrostra­nické kampani pomoct. Ke klíčovým členům patří i australský politický stratég a poradce Lynton Crosby, který mu už pomáhal s vítězstvím ve volbách londýnskéh­o starosty. Později řídil volební tým tehdejšího premiéra Davida Camerona, když v roce 2015 obhajoval mandát.

Rodinu, z níž Boris Johnson pochází, brexit řadu let rozděluje. Jeho otec Stanley Johnson, který byl kdysi europoslan­cem, je proti odchodu z EU. Totéž platí i o Borisových mladších sourozencí­ch, novinářce Rachel Johnsonové a Jo Johnsonovi, který byl ministrem pro vysoké školy.

V aktuální kampani před eurovolbam­i se Boris Johnson neangažuje, neboť je považuje za zbytečné. Jeho sestra naopak kandiduje. O mandát ve Štrasburku usiluje za nově založenou středovou stranu Change UK, která odchod z Evropské unie odmítá a usiluje o druhé referendum.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia