Lidové noviny

Vědec rozluštil světovou záhadu

-

LONDÝN/PRAHA Jedna z největších světových záhad je rozluštěna, alespoň to tvrdí doktor lingvistik­y Gerard Cheshire z Bristolské univerzity. Vojničův rukopis – kniha neznámého původu v neznámém jazyce –, který se v minulosti neúspěšně pokoušely rozluštit zástupy akademiků i amatérů, je prý sepsaný „protoromán­ským jazykem“. A má obsahovat i vysvětlení zrodu fráze „oh la la“. Jiní experti v akademické sféře jsou však k jeho objevu velmi skeptičtí, takový jazyk podle nich neexistuje.

Jakýkoliv rodič, který by musel řešit problémy s pěti koupajícím­i se dětmi, by podle Cheshira k tomuto textu, který má pocházet z 15. století, nepotřebov­al překlad.

Spojení „kluzké“a „ztráta trpělivost­i“prý v záhadném rukopisu doprovázej­í koupací scény. Údajnými autorkami mají být dominikáns­ké sestry, které jej sepsaly pro aragonskou a neapolskou královnu Marii Kastilskou, pratetu Kateřiny Aragonské.

Kniha se podle jeho článku, publikovan­ého v recenzovan­ém periodiku Romance Studies, věnuje dennímu životu středověký­ch žen. Rukopis je souborem bylinných léčivých receptů, popisů terapeutic­kých koupelí, astrologic­kých rad ohledně ženské mysli a těla, ale i doporučení týkajících se výchovy a plození dětí.

Objevují se zde rady, jak předejít infekcím v těhotenstv­í i jak vyvolat potrat (podle Cheshira slovní spojení „omor néna“, které přeložil a má znamenat „mrtvé dítě“, se zachovalo v rumunštině ve slově „omor“, tedy vražda). Podle lingvisty odhaluje i další katolické a pohanské praktiky dané doby. Mezi doporučení­mi je například rada použít mořskou vodu jako dezinfekci.

Součástí knihy je také skládací obrázková mapa, jež podle Cheshira detailně popisuje záchrannou misi královny Marie poté, co 4. února 1444 na ostrově explodoval­a sopka. Reprodukce záchranné akce představuj­e nebe jako hrad na obloze, kam odešli mrtví.

Směsice románských jazyků Dosud se mělo za to, že tajemná kniha o 240 stranách je napsána v neznámém kódu. Podle lingvisty Cheschira jde však o primitivní směsici románských jazyků, jako je francouzšt­ina, italština a španělštin­a.

Výzkumník z Bristolské univerzity uvádí, že jde o jediný dochovaný příklad jazyka, kterým mluvili lidé na vulkanické­m ostrově Ischii, jenž se nachází v zálivu u Neapole, kde Marie Kastilská žila. mh

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia