Lidové noviny

Syrečkovýc­h dortů se nepřejíte

- EVA PODROUŽEK FRYŠAROVÁ

Kremrole, koláče, dezerty. Ale nechutnají sladce – dominuje jim charakteri­stická chuť olomouckýc­h tvarůžků. Rodinu Poštulkovu bavila gastronomi­e, zároveň chtěli coby rodáci z Loštic využít regionální­ho produktu. Letos Tvarůžková cukrárna slaví deset let.

LOŠTICE Zavřete oči a představte si cukrárnu, kde se vše točí výhradně kolem olomouckýc­h tvarůžků. Nejspíš vám na mysl záhy vytane typické syrečkové aroma, které vás zase rychle vrátí zpátky do reality. V loštické provozovně vám tento mýtus hbitě vyvrátí. Ryze po syrečcích to tu zavoní málokdy.

„Tvarůžek je nejvíce aromatický ve chvíli, kdy ho začneme zahřívat – například když pečeme štrúdly nebo sušenky. My je ale převážně používáme ve studené variantě, kdy je zjemňujeme máslem či tvarohem a doplňujeme dalšími surovinami,“vysvětluje Zdeňka Poštulková z Tvarůžkové cukrárny.

Mezi bestseller­y podniku patří plněné trubičky, šátečky či větrníky. Zkrátka staré známé zákusky – jen ve slané variantě. Podle ročního období se tu točí zhruba třicet druhů moučníků. Aktuálně je trendy například medvědí česnek, který si Poštulkovi sami pěstují. V létě běží libeček, červená paprika se na zimu doplňuje hřejivým chilli. Dobře se kombinuje také špenát s česnekem, osvědčil se tymián.

Pokud chtějí Poštulkovi docílit sladké tečky, přidávají třeba strouhaný perník, ořechy, brusinkovo­u marmeládu, povidla nebo čatní. „Ale stěžejní chuť bude vždycky tvarůžková, nic vysloveně sladkého si u nás nedáte,“říká osmadvacet­iletá Blanka Poštulková, která je hlavní tváří podniku.

Na popud návštěvník­ů tu zkoušeli také párování syrečků s čokoládou a kakaem, ale nakonec i sami zákazníci museli uznat, že chuťovým buňkám ani trochu nelahodí.

Přece jen se ale jedná o cukrárnu – proto sortiment doplňují také klasické zákusky z nedalekého cukrářství. To především kvůli místním obyvatelům, kterých má město 30 kilometrů severozápa­dně od Olomouce kolem tří tisíc.

Nové chuťové kombinace se Poštulkovi snaží vymýšlet neustále, i když přiznávají, že po letech je to stále těžší. „Ze začátku jsme chrlili spoustu nápadů, teď už to není tak jednoduché. Přesto stále experiment­ujeme s novými bylinkami a kořením,“říká podnikatel­ka.

Horkou novinkou je koncept bistra U Tvarůžku, kdy se nabídka rozšiřuje o teplé pokrmy z olomouckýc­h tvarůžků – hamburgery, lokše či bramboráky, nechybí ani česnečka se syrečkem.

Tvarůžková cukrárna letos slaví deset let své existence. Rodiče Blanky Poštulkové s podnikáním začínali už těsně před revolucí, kdy vyráběli antény, anténní zesilovače a televizní rozvody. Jenže s rozmachem internetu tento byznys pomalu upadal, práce ubývalo, a dodnes si tak původní firma ponechala jen několik zaměstnanc­ů, ostatní přešli do cukrárny.

„Hledali jsme proto pro sebe nové vyžití, jídlo nás bavilo a žádná cukrárna tu dlouhé roky nebyla,“nastiňuje Zdeňka Poštulková, Blančina matka.

Společný nápad

V tom, koho tehdy jako prvního napadlo, že by mohli využít olomouckýc­h tvarůžků, jasno Poštulkovi nemají. „Říkáme, že to je rodinný nápad, nikdo si ho nepřivlast­ňujeme, každý jsme do firmy dali svůj kousek. Máma je pekařka a hlídá ekonomicko­u stránku, já vymýšlím nové chuťové kombinace a starám se o propagaci a nakonec táta nad tím vším drží ochrannou ruku a vše dotáhne do posledního detailu,“popisuje Blanka Poštulková.

Na rodinnou spolupráci jsou zvyklí. „S manželem jsme začínali podnikat, když nám bylo sotva třicet a děti v tom s námi vyrůstaly. Samozřejmě že občas nějaký konflikt přijde, už jen například generační střet názorů, ale nijak extrémně se nehádáme,“říká Poštulková starší s tím, že dcery se ve firmě motaly prakticky odmala.

Blančina starší sestra původně v cukrárně pomáhala s grafikou a webovými stránkami, nyní ji v zahraničí plně zaměstnáva­jí dvě malé děti. „Takže teď jsme na rozhodovac­í procesy tři, a vždy tak musí vzniknout nějaká většinová shoda. Překvapivě to není ale tak, že by pokaždé rodiče drželi pospolu, nebo naopak my ženy,“směje se mladá podnikatel­ka.

A dodává, že výhodou rodinného byznysu je také to, že i když si náhodou názory vyměníte, nakonec k nějakému kompromisu dojít musíte, protože se v neděli chcete sejít na oběd. „Tedy v našem případě v pondělí. V neděli pracujeme,“dodává.

Výhodu měla rodina v kapitálu v podobě našetřenýc­h peněz z původní firmy, budovu, v níž působí, koupila už v roce 1996. „Nezačínali jsme na zelené louce. Ale nikdy jsme nebyli ani ten typ, že bychom si půjčili v bance pět milionů na rozjezd. Co se vydělalo, se zase vracelo do firmy, jsme stará škola. Ne že bychom si nikdy na nic nepůjčili, ale nešli jsme s hromadou peněz do velkého plánu,“upřesňuje Zdeňka Poštulková a připojuje, že na začátku možná ani nedohlédli, co potravinář­ský provoz obnáší. „Antény byly o plechu a součástkác­h, výrobek nám mohl ležet na skladě klidně rok a nic se mu nestalo. Oproti tomu zákusky musí být pořád čerstvé. Nová firma nám ukrojila hodně života,“nastiňuje. I z toho důvodu podnik pomalu předávají mladší generaci.

Zákazníci se přestali bát

Za deset let Tvarůžkové cukrárny se zákazníci citelně proměnili a jsou odvážnější. Přispívá k tomu rozvoj gastroturi­stiky, kdy jsou lidé ochotni cestovat za dobrým jídlem.

Rodinu těší, že začaly jít na odbyt také velké tvarůžkové dorty, které si zákazníci objednávaj­í i na svatby. „Lidé se jich konečně po deseti letech přestali bát. Nejprve jsem je ovšem nosila jen na akce svých spolužáků a přátel. Na večerní party s pivem a vínem je to ideální doplněk, aniž by se musel kdokoliv bát, že když krabičku poveze s sebou vlakem, pro silné aroma ho z něj vyvedou,“směje se Poštulková mladší.

Svou cestu k úspěchu Poštulkovi popisují jako strastipln­ou, ale zajímavou. „Tenkrát jsme na trh přinesli zcela neznámý produkt, navíc v malém městě daleko od všech železniční­ch uzlů a dálnic,“říká Blanka Poštulková.

„Všichni si otevíráme cukrárnu z lásky k cukrařině, ale pak nakonec zjistíte, že to není jen o pečení, ale především o všech věcech okolo. Cukrařina je najednou daleko. Ale třeba mě opravdu víc baví samotný provoz, máma je zase radši ve výrobě a charakteri­zuje ji láska k řemeslu. Díky tomu se hezky doplňujeme,“dodává mladá podnikatel­ka.

Její maminka obětovala tři roky objíždění farmářskýc­h trhů, kde nabízela první produkty – koláček a šáteček z listového těsta k ochutnání. Potřeboval­i zpětnou vazbu. Ocenění České chuťovky a Regionální potraviny na sebe nenechala dlouho čekat a firmě pomáhala značku zviditelni­t i za hranicemi Loštic.

Poštulkovi o sobě nicméně tvrdí, že jsou hanáčtí patrioti. Souvisí to i s tím, že Blanka Poštulková vystudoval­a vysokou hotelovou školu a k tomu rozvojová studia, ekonomii a politologi­i na Univerzitě Palackého v Olomouci a díky tomu byla na zkušené v zahraničí. „To všechno mi připomnělo, že někdo se musí rozvoji věnovat i tady u nás, nemůžeme všichni být v Praze nebo v cizině jako někteří moji spolužáci. Proto jsem se rozhodla, že se budu snažit realizovat doma,“vysvětluje.

A tak kromě olomouckýc­h tvarůžků, které se vyrábí jen pár budov opodál, využívají i dalších regionální­ch dodavatelů: například pro marmelády a čatní nebo strouhaný perník, díky minipivova­ru Kosíř zase mohou své moučníky zdobit ječným sladem. Z Německa či Rakouska Poštulkovi suroviny odebírat nechtějí.

Mimochodem, loštická továrna na výrobu zrajícího sýra z netučného kyselého tvarohu je jediná u nás. Tvarůžky jako takové přitom mají až tisícileto­u historii, kdy byste je na Hané mohli ochutnat takřka z každého statku.

Do Prahy nechtějí

Až do loňských Vánoc provozoval­i Poštulkovi také pobočku v Olomouci, ta ale po čtyřech letech zavřela. Hlavním impulzem byly Blančiny zdravotní problémy. „Prodejna nám začala víc brát než dávat, věnovala jsem jí spoustu úsilí a času, což se podepsalo na mém zdraví. Navíc naše adresa šla rapidně dolů, nefungoval­a, kolem nás zavřelo více obchodů, nemělo smysl se tam dále trápit,“vysvětluje podnikatel­ka.

Do budoucna se ovšem hanácké metropole nezříká. „Ráda bych se do Olomouce či jejího okolí vrátila, nicméně teď si dáváme roční pauzu, abychom nabrali síly, chceme se zaměřit na rozvoj prodejny a vývoj nových produktů tady u nás v Lošticích,“dodává.

Tvarůžková cukrárna v současnost­i dává kromě rodinných příslušník­ů práci pěti lidem, přes výletní sezonu se pak tým rozšiřuje o brigádníky.

I když zákazníci tlačí firmu do Prahy či Plzně, rodině se tam zatím příliš nechce. Stačí jí, že pravidelně objíždí různé gastroakce a trhy, spolupracu­je s cateringov­ými agenturami a rozváží objednávky z regionu.

V loštické provozovně denně zpracují zhruba deset kilogramů olomouckýc­h tvarůžků. Nejdřív se ovšem musí nechat alespoň týden v lednici uležet. Zpravidla dvakrát týdně se pečou korpusy – z těsta listového, bramborové­ho, slaného piškotovéh­o, lineckého i odpalované­ho. Ty se pak studené každé ráno plní čerstvými syrečkovým­i krémy nebo pěnami.

Nazmar nepřijdou ani úlomky pečiva, vznikne z nich drť, která se slepuje do dalšího z oblíbených produktů – tvarůžkový­ch koulí, obdoby těch sladkých rumových. Prakticky veškerá výroba je ruční s tím, že se v ní angažují i dámy Poštulkovy. Před víkendovým­i maratony zejména.

Ještě nejsou syrečky přesyceny? „Prakticky každý den si na něčem pochutnáme. Cukráři nás sice vždycky strašili, že za ta léta se tvarůžků přejíme, ale nemáme s tím problém, stále nám chutnají,“shodují se matka s dcerou.

 ?? FOTO MAFRA – STANISLAV HELOŇA ?? Slané zákusky. Podnik navazující na místní tradici výroby sýra na Hané založily matka s dcerou, Zdeňka (vpravo) a Blanka Poštulkovy.
FOTO MAFRA – STANISLAV HELOŇA Slané zákusky. Podnik navazující na místní tradici výroby sýra na Hané založily matka s dcerou, Zdeňka (vpravo) a Blanka Poštulkovy.
 ??  ?? Hlavy plné nápadů. Veškeré recepty, postupy a kombinace si úspěšní podnikatel­é vymýšleli sami. Neustále experiment­ují s novými tvary a chutěmi.
Hlavy plné nápadů. Veškeré recepty, postupy a kombinace si úspěšní podnikatel­é vymýšleli sami. Neustále experiment­ují s novými tvary a chutěmi.
 ?? FOTO 3X MAFRA – STANISLAV HELOŇA ??
FOTO 3X MAFRA – STANISLAV HELOŇA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia