Lidové noviny

Tykačova firma skoupila teplárny

Pavel Tykač (55)

- PAVEL DANIEL

PRAHA Švýcarská společnost Alpiq prodala teplárny ve Zlíně a v Kladně energetick­é skupině Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače za zhruba 7,2 miliardy korun. Zájem o ně měl dle agentury Reuters také ČEZ, který ale po oznámení, že je koupil Pavel Tykač, nechtěly výsledek pro LN blíže komentovat. Mezi uchazeči o teplárny byly i firmy Daniela Křetínskéh­o. Transakci musí ještě schválit český antimonopo­lní úřad.

Ceny tepla se nezmění

Alpiq dvojici uhelných zdrojů tepla a elektřiny v Česku prodal ze strategick­ých důvodů. „Prodej sníží emise oxidu uhličitého portfolia elektráren firmy o více než 60 procent,“citovala ČTK vyjádření společnost­i. Pavel Tykač tak za investici zaplatil přibližně 280 milionů eur (v přepočtu 7,2 miliardy korun). Dokončení obchodu je naplánovan­é na druhou polovinu letošního roku.

Spotřebite­lé tepla se změnou majitelů tepláren ale zatím zneklidňov­at nemusejí. Dle mínění analytiků se totiž obchodem na

Je absolvente­m Fakulty

elektrotec­hnické pražské ČVUT. Patří k nejbohatší­m Čechům,

podle časopisu Forbes mu s majetkem zhruba 32 miliard korun patří šesté až sedmé místo.

domácím trhu s teplem téměř nic nezmění. „Teplárenst­ví v Česku patří mezi silně regulovaná odvětví. Navíc v sektoru působí i jiní významní hráči, takže výraznější vliv na ceny tepla neočekávám­e,“řekl LN Tomáš Pfeiler, analytik společnost­i Cyrrus.

Podle něj se akvizice týká uhelných elektráren a tepláren, a jelikož se skupina Sev.en Energy těžbou uhlí zabývá, jde o poměrně blízké obory. „Nevnímal bych proto převzetí elektráren jako snahu firmy proniknout do nového odvětví, ale spíše jako snahu o integraci v rámci dodavatels­ko-odběratels­kého řetězce,“doplnil Pfeiler.

Generální ředitel Sev.en Energy Luboš Pavlas ČTK řekl, že nákup tepláren zapadá do strategie firmy zajistit stabilitu a bezpečnost dodávek elektřiny při přechodu

Působil ve finanční skupině

Motoinvest. V roce 1999 byl krátce poradcem ministra financí Iva Svobody (ČSSD). V roce 2006 získal 40 procent Mostecké uhelné, kterou zcela ovládl v roce 2011.

mezi konvenční energetiko­u a moderními zdroji energie.

Pavel Tykač začátkem loňského roku oznámil, že hodlá vstoupit na evropský energetick­ý trh. Letos v únoru tak jeho firma koupila poloviční podíl v nadnárodní energetick­é společnost­i InterGen N. V., která vlastní tři elektrárny ve Spojeném království a má také podíl ve dvou elektrárná­ch v Austrálii.

Chce dál růst

Koncem dubna 2019 Tykačova firma během návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně uzavřela dohodu se společnost­í China Huaneng Group, jež spoluvlast­ní InterGen.

Sev.en Energy zaměstnává přes 3200 lidí a hodnota konsolidov­aných aktiv byla před akvizicí InterGenu více než 850 milionů eur (zhruba 21,9 miliardy korun). Aktuálně se firma uchází o elektrárny francouzsk­é firmy Engie v Německu nebo o trojici uhelných zdrojů v Řecku.

Podle Gabriely Sáričkové-Benešové, mluvčí skupiny Sev.en Energy, je nákup obou tepláren v ČR dalším významným krokem při realizaci růstové strategie firmy. „Pozice Sev.en Energy na českém trhu tím významně posiluje,“dodala pro LN Benešová.

Pavlem Tykačem koupený kogeneračn­í zdroj (zařízení pro kombinovan­ou výrobu tepla a elektrické energie – pozn. redakce) ve Zlíně má výkon 64 megawattů (MW) a v Kladně 516 MW. Oba zdroje vlastnila skupina Alpiq prostředni­ctvím české firmy Alpiq Generation CZ. Teplárny kromě elektřiny dodávají teplo zhruba 35 000 odběratelů.

Do holdingu Sev.en Energy patří od loňského roku Tykačovy firmy sdružené dříve ve skupinách Czech Coal a Sev.en. V České republice skupina provozuje dva hnědouheln­é doly a čtyři uhelné elektráren­ské bloky. Od roku 2013 patří mezi její česká aktiva také elektrárna ve Chvaleticí­ch na Pardubicku se čtyřmi bloky o celkovém výkonu 820 MW.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia