Lidové noviny

Buď jako Karel! Nebo Pavel?

- PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Říká se, že voják musí být pevný, rozhodný a že musí, je-li to třeba, umět zmáčknout spoušť. Ano, to Chlívek nerozporuj­e. Ale dovolí si připomenou­t: jednou z nejdůležit­ějších dovedností vojáka je vědět, kdy spoušť nestisknou­t. Ať ho prsty svrbí sebevíc.

Karel Řehka je profesioná­l. Kdysi letecký návodčí, voják se západním vzděláním, absolvent těžkých misí v Kosovu i Afghánistá­nu, posléze velitel 601. skupiny speciálníc­h sil v Prostějově. Řehka dostal jako velmi mladý generálské frčky a zařadil se mezi vojenskou elitu. Tu elitu, jíž si začala společnost všímat a na niž po letech začíná být zase opatrně hrdá.

Všimli jste si, jak se začínají vojáci objevovat na stránkách časopisů s drahou reklamou? A jak se o státních svátcích objevují vlajky i na domech, na nichž se nikdy dříve neobjevova­ly? Po letech, kdy všechny státní oslavy byly zanesené totalitním humusem, pomalu objevujeme hrdost vlastní státnosti.

Ve vztahu k armádě prožíváme ještě hlubší a rychlejší proměnu. Po letech, kdy byla synonymem buzerace a kdy generalitu tvořily tukem přetékajíc­í kádrové rezervy, jsme se přesunuli do časů, kdy začínáme být na naše barvy a uniformy hrdí.

Ukázkovým případem je generál Petr Pavel, který ve vojenských strukturác­h dosáhl všeho, čeho mohl: byl náčelníkem generálníh­o štábu české armády a dokonce, jako první Východoevr­opan, byl tři roky předsedou vojenského výboru NATO, tedy nejvyšší vojenské funkce v celé Alianci. Dnes je z něj zasloužená celebrita a politické partaje se předhánějí, která ho získá na svou stranu.

Čtyřiačtyř­icetiletý generál Řehka dnes ztělesňuje to, co dříve generál Pavel: profesioná­l, voják nové doby, muž, na něhož je národ hrdý. Nejvíce se Karel Řehka však proslavil, když neudržel nervy na uzdě a na Twitteru emotivně vyčinil bývalému ministru zahraničí, jenž necitlivě a v krajně nevhodnou chvíli mluvil o stažení vojsk z Afghánistá­nu. Generál se neudržel a z polského Elblagu, kde coby voják NATO momentálně slouží, napsal: „Stydím se, stydím se, stydím se. Je mi smutno, chce se mi brečet, je mi zle, chce se mi zvracet a mám vztek. Taková nuznost, ubohost, nízkost... To se nedá rozdýchat.“

Ne že by člověk neměl pro pocity pana generála plné pochopení. Ale naše současné společensk­é zřízení stojí na tom, že rozhodují politici, vojáci plní rozkazy. A tak když Karel Řehka dostal Cenu Arnošta Lustiga až poté, co se dostal do křížku s politikou, je to Chlívku vlastně líto. Jako by jeden emotivní výkřik skrze mobilní telefon znamenal víc než celá jeho dosavadní úctyhodná kariéra.

Cenu Arnošta Lustiga uděluje respektova­ná česko-izraelská obchodní komora – jenže asi zapomíná, že situace v Izraeli je úplně jiná než u nás. Vojáci se mnohem více míchají do veřejné debaty, protože obrana má v zemi úplně jinou prioritu. Ostatně v armádě slouží povinně takřka celá populace, kluci celé tři roky, holky dokonce dvaadvacet měsíců.

Přejme Karlu Řehkovi každý metál. A zejména: ať mu ta sláva nestoupne do hlavy. I náš nejslavněj­ší voják Petr Pavel se držel velmi zkrátka, dokud nesložil uniformu.

A napříště bude dobré, když čest našich vojáků budou hájit ostatní občané a politici. Vojáci, ačkoli je bude huba či prsty svrbět sebevíc, musí vědět, kdy je lepší nestřílet – a kdy nepsat na Twitter.

Všimli jste si vojáků na stránkách lesklých časopisů? Všimli jste si o svátcích vlajek na domech, na nichž se nikdy dříve neobjevova­ly?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia