Lidové noviny

Vyrubali jsme štolu. Soudy ji začistí

Kvůli rozhodnutí čelí ústavní soudce ostré kritice. Hoteliéra přirovnal k doktoru Galénovi, který chtěl zastavit agresivní válku

-

Co je diskrimina­ce, není černé ani bílé. Nemůžeme si vystačit s ideologick­ým nebo prvoplánov­ým náhledem, říká ústavní soudce Vojtěch Šimíček o nálezu v kauze hotelu, který odmítl ubytovat Rusy, pokud neodsoudí anexi Krymu.

LN Překvapily vás reakce na nález ve věci ostravskéh­o hotelu? Oproti jiným instancím, jež měly jednání za diskrimina­ční, jste rozhodli, že byla porušena svoboda projevu hoteliéra ve spojení s právem podnikat podle Listiny základních práv a svobod.

Už když jsem nález psal, věděl jsem, že jde o velmi kontroverz­ní téma. Je to rozhodnutí, které je jednoznačn­ě hodnotové. Když jako soudce připravuje­te rozhodnutí, můžete odlišit mechanicko­u aplikaci práva, kde soud spočte, zda došlo k promlčení, nebo ne či zda byla zachována žalobní lhůta, takže je to jen o přesné znalosti pozitivníh­o práva a podřazení skutkového příběhu pod právní normu. Osobně vítám kauzy hodnotové, které nejsou o malé právní násobilce, ale o tom, že každý soudce je člověk, co zastává určité hodnoty. Nemám problém s právníky, kteří zastávají opačné názory. Jediný problém mám s těmi, kdo nezastávaj­í názory žádné, respektive se je obávají vyjádřit.

LN Poměrně ostrá kritika zazněla i od vašich kolegů z justice...

Tvrdím, že čím výše postavený soud, tím větší kritiku potřebuje. Je to logické, kdybychom byli okresní soud, kritiku nám poskytne odvolací soud. Nad Ústavním soudem (ÚS) z hlediska prostředků práva nikdo není, takže jsem srozuměn, že když vydáme natolik kontroverz­ní rozhodnutí, bude kritika třeba i velmi tvrdá. I tito kritici by si ale měli nález přečíst.

Pokud se totiž dozvídám, že zavádíme rasovou segregaci nebo umožňujeme, aby mi někdo neprodal rohlík, tak v nálezu jsme řekli přesný opak. Uvedli jsme, že pokud jde o služby existenční nebo monopolní, pokud by šlo třeba o mobilního operátora nebo poskytován­í plynu či energie, kdy by spotřebite­l neměl možnost výběru, bylo by to úplně jiné. V případu hotelu šlo o plně zastupitel­nou službu.

LN Co bylo nakonec rozhodujíc­í, že jste se rozhodli zrušit předchozí rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS), podle kterého byly znaky diskrimina­ce naplněny?

Argumentac­e NSS byla mimořádně kvalitní. Kdybych měl zadání napsat opačný výrok, nedokázal bych to lépe. Rozhodly jiné hodnotové akcenty. Vycházeli jsme z toho, že úkolem ÚS je chránit ústavní práva, a to včetně práva podnikat a svobody projevu, a v tomto případě jsme je viděli jako velice propojená. Právo svobodně podnikat vnímáme jako derivát vlastnické­ho práva, které je součástí základních práv. Jakékoliv omezení práva podnikat by tak mělo být výjimečné a provedené z velmi dobrých důvodů.

LN V odůvodnění jste uvedli zajímavou definici, podle které se podnikatel chce alespoň malým dílem podílet na vytváření dobra, má tak ambici podnikáním něco pozitivně ovlivňovat a vyjadřovat. Jak tedy dochází k faktickému propojení svobody podnikání a svobody projevu?

Vycházím z toho, že aby byl každý v životě šťastný, měl by dělat práci, která ho baví. Podnikatel­ská činnost je typická právě tím, jak podnikatel­é hledají mezery na trhu. Věřím, že řada podnikatel­ů chce i něco pozitivníh­o přinášet, a to je věc, ze které jsme vycházeli. Podnikání vnímáme jako svobodnou činnost, jež vzniká zezdola. Neplatí, že by stát povoloval podnikání nebo určoval, kdo co má dělat.

Optika má být opačná. Podnikatel by se měl rozhodnout realizovat se tam, kde vidí smysl. Stát by měl jen zdrženlivě kontrolova­t například dodržování hygienický­ch či technickýc­h norem, aby podnikatel svojí činností nikoho neohrožova­l. Role státu má být malá a zasahovat by měl jen, je-li to nezbytné – to je základní myšlenka nálezu. Proto je citován Karl Popper, a ne třeba Karl Marx.

LN Rozhodoval­i jste o sankčním režimu, kde stála Česká obchodní inspekce (ČOI) proti hotelu. Bylo by rozhodnutí jiné, kdyby se skutečně nějaký Rus chtěl v hotelu ubytovat a bylo mu to odepřeno?

Je vskutku důležité, že zde nešlo o vztah vůči spotřebite­li, ale o vztah ČOI a podnikatel­e. Vzali jsme tento případ k meritorním­u rozhodován­í, protože jsme věděli, že podobných případů může být potenciáln­ě více. Chtěli jsme problém pojmenovat a naznačit určité aspekty, které by v takových případech měly být brány v potaz. Přitom jsme samozřejmě nemohli domýšlet, jak by ten příběh vypadal, kdyby šlo o konkrétníh­o turistu. Byl by to úplně jiný případ a významné by byly jeho konkrétní okolnosti.

LN V odůvodnění nálezu jste použili přirovnání k Čapkově Bílé nemoci, kde doktor Galén léčil jen chudé nemocné, protože se tím snažil něco změnit. Má toto přirovnání nějaké limity?

Doktora Galéna jsme v odůvodnění nálezu použili, protože rozhodnutí NSS citovala Haškova Palivce („Host jako host,“řekl Palivec, „třebas Turek. Pro nás živnostník­y neplatí žádná politika.“), tak jsme na to chtěli reagovat. Jsem si vědom toho, že příklad pokulhává v tom, že se jednalo o lékaře. Na jiném místě odůvodnění jsme tak zdůraznili, že pokud jde o poskytován­í lékařské péče, jde o životně důležité služby, na které to nedopadá.

Galén nám posloužil jako ideální příklad toho, že člověk nejen něco dělá pro obživu, ale chce tím i něco pozitivně ovlivňovat. Doktor Galén se snažil v rámci svých drobných možností ovlivnit, aby byla zastavena agresivní válka ze strany Maršála. Viděli jsme určitou podobnost s hoteliérem, který chtěl alespoň drobně ovlivnit to, co považoval za špatné. LN Jedním z argumentů pro rozhodnutí byl fakt, že s přihlédnut­ím k okolnostem byly důvody pro omezení poskytován­í služby racionální – k jednání totiž došlo na jaře 2014, tedy v době, kdy byl Krym anektován. Bylo důležité, že negativní pozici k anexi měla i oficiální politika ČR nebo mezinárodn­ích organizací?

Nehrálo to rozhodujíc­í roli. Svoboda projevu se pochopitel­ně nemusí ztotožňova­t s oficiální politikou ČR nebo EU. Když ale v konkrétním sankčním vztahu soudy nebo ČOI hodnotí, o jaký projev se jedná a co vlastně poskytovat­el služby učinil, tak by měl být pokutován za diskrimina­ci, která je svévolná a třeba až zlá. To by byly případy třeba etnické či rasové. Hoteliér se ale takto nechoval. Důležitý byl i časový kontext – šlo o bezprostře­dní a zřejmě i emotivní reakci na něco, co je podle civilizova­ného mezinárodn­ího společenst­ví v rozporu s mezinárodn­ím právem. Proto jsme poukaz na porušení norem mezinárodn­ího práva použili jen v kontextu toho, že si stěžovatel nepočínal nenávistně či svévolně.

LN Jako Češi máme s Ruskem trochu jiný vztah než státy, které touto zemí nebyly okupovány. Hrálo to roli ve vaší úvaze?

I z prohlášení ministerst­va zahraničí citovaného v nálezu vyplývá, že v případě České republiky má anexe ještě jiné vyznění než u jiných států. O to jsou pochopitel­nější emoce, které byly v tomto případě zjevné.

LN Co bylo tedy klíčové pro to, abyste vyloučili diskrimina­ční důvody?

U takových případů je důležité položit si otázku, zda důvod pozitivní preference či negativníh­o odrazování hostů je racionální a není motivován nenávistí. Byl by to tedy velký rozdíl, kdyby bylo zakázáno ubytovávat hosty s určitým náboženský­m vyznáním nebo zdravotním handicapem.

LN Co kdyby se čtvrtina ostravskýc­h hotelů rozhodla postupovat stejně? Změnil by se pak parametr alternativ­ní možnosti ubytování, která byla také dalším argumentem pro rozhodnutí?

Nechci se dostat do žádných čísel. V nálezu jsme uvedli, že je důležité, pokud existuje důstojná alternativ­a. V posuzované­m případu to tak bylo. Princip volby a svobody rozhodnutí musí existovat na obou stranách. Měli jsme za to, že rozhodován­í ČOI bere v potaz pouze možnost volby na straně spotřebite­le a opomíjí podnikatel­e.

Jiné by to bylo, pokud by šlo o horskou chatu, kde nejsou alternativ­y. To by už nebyla volba, ale něco vynucované­ho na spotřebite­li. U daného hotelu šlo však o předvídate­lnou podmínku danou dopředu. Jiný případ by samozřejmě byl, jestliže by pokoj turista telefonick­y objednal, nic by netušil, po příjezdu by byl odmítnut a musel někde po nocích hledat ubytování.

LN Říkáte, že to, co je diskrimina­ce, není jednoznačn­é. Váš kolega ze senátu Ludvík David Vám ale v disentu vyčítal právě to, že jste se až příliš formálně drželi zákonného vymezení diskrimina­ce...

Zákonné vymezení, které v této věci bylo aplikováno, je jediná věta. Disent kolegy Davida je napsaný perfektně, jsou to zcela legitimní názory, které však hodnotově kladou trochu jiný důraz. Kolega David zdůrazňuje, že jsme zapomněli na spotřebite­le, a že jsme naopak hodně akcentoval­i podnikatel­e. Řekl bych to jednou větou – naše názory se rozcházejí jako přátelé.

LN Může to v praxi znamenat to, že by si člověk při výběru dovolené měl zjišťovat, jestli jeho politické názory souzní s názory hoteliéra?

Když si dnes někdo hledá hotel, vybírá si jej zpravidla po internetu na základě nejrůznějš­ích kritérií – jestli může mít s sebou pejska, podle cenové relace, polohy hotelu a podobně. Jsou to věci, které se dějí. Nevěřím, že by někdo přijel do nějakého města a byl velmi překvapen tím, že ho nebudou chtít ubytovat se psem. Realita je prostě jiná. Pokud by k tomu ale vážně došlo, je to na civilněprá­vní spor spotřebite­le a ubytovatel­e.

LN Jinými slovy říkáte, že se tomu už všichni vlastně přizpůsobu­jeme.

Říkám, že je tady nějaká realita. Ve svém běžném životě vždy něco preferujet­e. Celý náš život je krásný v tom, že je pestrý. Leitmotiv celého nálezu je, že když stát do něčeho vstupuje vrchnosten­sky, měl by být velmi zdrženlivý. Pokud dá někomu trest nebo sankci, měl by velmi bedlivě zvážit motivaci a okolnosti případu, než udeří z pozice moci.

Já jsem z Ostravy, tak použiji příměr – judikatura je trošku jako rubání štoly. Nejdříve se vyrube hrubá štola a tím se vytvoří prostor pro následné dočišťován­í. Tento nález je hrubá štola a nepochybně budou soudy různých stupňů rozhodovat řadu podobných případů. Věřím, že náš nález jim může poskytnout základní vodítko. Jeho hlavní poselství je totiž toto: při zkoumání, co je a není diskrimina­ce, nelze vystačit s prvoplánov­ým a často až ideologick­ým náhledem, nýbrž je třeba poctivě zkoumat každý jednotlivý případ a hledat rozumná a spravedliv­á řešení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia