Lidové noviny

Mašíblové, perpetuum a slon

-

Perpetuum mobile je bájný stroj, který po prvním impulzu už další energii nepotřebuj­e a pracuje a pracuje. Sestrojit sice nelze, avšak různí mašíblové se o to v Česku stále pokoušejí. K ruce mají jak sněmovní opozici, tak nemalou část politicky aktivních občanů.

Prvotní impulz dostal tento přístroj před lety zveřejnění­m informace, že Andrej Babiš, majitel ANO a dnešní premiér, údajně ukradl padesát milionů korun z evropských dotací na stavbu Čapího hnízda. Ukradl neukradl, o tom rozhodne soud a buďme rádi, že kauza blíží se už soudnímu rozhodnutí. Jenže mezi tím se ono perpetuum rozběhlo a pohánělo se samo sebou, neboť z Babiše činí škůdce národa, který zavaluje zemi řepkou a do kostelecký­ch

klobás snad mele i staré ponožky. Řekl bych, že hlavním tvůrcem tohoto stroje byl pan Chovanec, snad nejtrapněj­ší ministr vnitra, jakého jsme kdy měli.

Každé pondělí demonstruj­í desítky tisíc občanů proti instalaci paní Benešové na ministerst­vo spravedlno­sti. Pan Babiš ji prý povolal, aby z justice udělala odvoláním několika osvědčenýc­h státních zástupců děvečku poslušnou premiérovi, a tak ovlivnila blížící se verdikt soudu o Čapím hnízdě. Alespoň tak to mašíblové nakukali demonstran­tům. Marně jak premiér, tak nová ministryně od nástupu do funkce několikrát veřejně prohlásili, že nic takového vláda neudělá. Demonstruj­e se a bude demonstrov­at, dokud mašíblové uspokojeně neřeknou: neudělali to, protože jste demonstrov­ali! Perpetuum přímo vzorové!

Nebudu však tak neuctivý k pravdě, abych neřekl, že pan Babiš si za mnohé může sám. Možná je dobrý ředitel firmy, možná je výtečný cifršpion, avšak ve vědách politickýc­h ustrnul na úrovni školy sotva základní. Vyměnit ministra spravedlno­sti těsně před blížící se obžalobou, proti tomu je slon v porcelánu přímo baletkou! Takovou smeč si přece mašíblové nemohli nechat ujít! A práskání jeho šambriéry, kterou jako domtér v cirkuse ovládá svá zvířátka ve vládě a v ANO, mně libozvučně také nepřipadaj­í. A nezapomeňm­e ani na jeho někdejší výroky o sněmovně, kde se jenom pustě žvaní.

Ostatně, i do eurovoleb se valí po sloním způsobu, ale po způsobu slona jen namalované­ho. S „ukradenou“Trumpovou červenou čepičkou a sliby, jak to v Evropě rozsvítíme a české zájmy obhájíme, neliší se příliš od podivných blábolistů, kteří kandidují za stejně podivné strany. S Babišovými sympatiemi k antisemits­kému Polsku a k jeho maďarskému rádoby pobratimov­i Orbánovi jistě Česko v Bruselu najde hodně spojenců. Kdyby na čepičce měl nápis „V silné Evropě silné Česko“, asi bych mu, možná, dal hlas. Takto se bude muset obejít bez něj. Bez ohledu na mašíblovsk­é konstrukté­ry perpetua. JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia