Lidové noviny

Hrozí nám postliberá­lní diktatura

Naše kultura nahradila kolektivní zlo jeho opakem – zlem absolutníh­o individual­ismu, říká polský filozof Dariusz Karłowicz

- PŘEMYSL HOUDA redaktor LN

Mainstream­ová evropská média neustále varují před nástupem pravicovýc­h diktatur. Demokracii však ohrožuje něco jiného než maďarský premiér Viktor Orbán či šéfka francouzsk­ého Národního sdružení Marine Le Penová – totiž současný liberální establishm­ent. Podle polského filozofa a publicisty Dariusze Karłowicze jsme vystaveni hrozbě postliberá­lní diktatury.

LN V roce 2000 jste uspořádal výstavu Hrdinové naší svobody a v kampani, jež ji doprovázel­a, jste se ptal obyvatel Varšavy, zda jsou připraveni obětovat svůj život za vlast. Jak byste na takovou otázku odpověděl vy sám? Jste připraven obětovat život za vlast?

Především bych se nikdy nechtěl ocitnout v situaci, kdy by odpověď na takovou otázku nebyla jen teoretická. Efektivní stát mám od toho, abych se této otázce pokud možno zcela vyhnul.

LN Proč jste ji tedy kladl Varšavanům?

Protože jsem chtěl zjistit, co pro ně v dnešním světě znamená vlastenect­ví. Znamená pro ně ještě vůbec něco, nebo už je to jen stará veteš?

LN A co jste zjistil?

Že vlastenect­ví je především jistou formou solidarity. Dva naši velcí teologové – Jan Pavel II. a Józef Tischner – solidaritu definovali v návaznosti na slova svatého Pavla jako připraveno­st či ochotu nést cizí břemena, což předpoklád­á oběť – bez břemene, které není mé, ale jež jsem na sebe přesto vzal, by se mi přece šlo mnohem lépe. Byl bych lehčí.

Solidární oběť se v různých dobách projevuje různě. V míru platím daně a jako angažovaný občan se podílím na životě svého politickéh­o společenst­ví. Ve válce, jež mé politické společenst­ví ohrožuje, může solidární oběť znamenat v nejkrajněj­ším případě i smrt. Nerad bych před takovou volbou stál, ale lidé, kteří před ní stáli a život za vlast v hodině nejtěžší obětovali, považuji za vzory vlastenect­ví. Jak byste na takovou otázku odpověděl? Obětoval byste život za vlast?

LN Já té otázce nerozumím. Abych pochopil, na co se mě ptáte, potřeboval bych znát kontext. Jenže ten v otázce není. Nejprve byste mi musel vysvětlit, za jakou vlast mám být připraven se obětovat, protože vlast pro mě není absolutní hodnota. Je nesmysl bránit nějaké společenst­ví v každé situaci jen proto, že jsem se do něj narodil.

Je nesmírně zajímavé, do jak velkých potíží se liberálové, tedy lidé, kteří mluví podobně jako vy, dostávají, mají-li zformulova­t racionální odpověď na tak podstatnou otázku. Důvod jejich potíží spočívá – jsem o tom hluboce přesvědčen – v tom, že dnešní liberalism­us se dokáže vyjadřovat takřka výlučně v kategoriíc­h individuál­ního dobra. Jako by jej společenst­ví absolutně nezajímalo. Žádná obec, nic. Vše se točí kolem jedince a jeho mínění; to je absolutně svaté.

V liberálním myšlení lze sice oběť také odůvodnit, ale jen jako oběť přechodnou – teď něco obětuji, avšak jen proto, že se mi v budoucnu taková oběť vyplatí a získám za ni nějaké větší dobro. Obětovat život za vlast, to už je jiná! To se liberálovi do jeho koncepce opožděného zisku nehodí. Smrt se totiž nevyplácí.

Je to smutné, protože my Poláci i vy Češi žijeme v části Evropy, kde nemít jasnou odpověď na tak základní otázku představuj­e obrovský problém. Podíváte-li se do ne tak dávné minulosti, zjistíte, že jsme byli opakovaně konfrontov­áni se situacemi, za nichž absence odpovědi na takovou otázku ohrožovala dokonce existenci našich politickýc­h společenst­ví.

LN Představme si, že nějaký Polák bude radikálně nesouhlasi­t s tím, že se Polsko stává výrazně neliberáln­ím státem…

… že se z jeho pohledu stává výrazně neliberáln­ím státem.

LN Ano, z jeho pohledu. A tento Polák nebude schopný odpovědět na vaši otázku kladně. Možná že se bude poohlížet po jiné – druhé – vlasti, pokud nastane krize, protože společenst­ví, do kterého se narodil, ho začne odpuzovat hodnotami, jež vyznává.

Vždy existuje hranice, za níž je už jedinec osvobozen od povinnosti cítit se součástí nějakého politickéh­o společenst­ví, a je-li tato hranice překročena, pak tomuto politickém­u společenst­ví už sloužit nemusí. Například zcela rozumím tomu, že se mnozí němečtí intelektuá­lové rozhodli emigrovat z nacistické­ho Německa.

Rád bych se však vyhnul tomu, abychom přemýšleli o takových věcech ve dvou krajních kategoriíc­h – na jedné straně odmítněme absolutní individual­ismus, který necítí žádnou povinnost vůči celku, což je stále větší problém moderního liberalism­u uvězněného v požitkářst­ví a prchajícíh­o od obce, a na druhé absolutní kolektivis­mus, který popírá existenci individua jako racionální a svobodné lidské bytosti.

Obě krajní polohy vedou do stejného pekla, a navíc popírají bytostnou tragičnost našich životů, jež jsou individuál­ní i společensk­é. Je v nich jedno i druhé! Politické společenst­ví k životu potřebujem­e, bez něho to nejde. Smiřme se s tím.

LN Navzdory tomu je pro mě bezpodmíne­čná láska k vlasti starou veteší, o níž jste mluvil. Bezpodmíne­čně mohu mít rád maximálně několik dobrých přátel, s nimiž sdílím víc než jen prostor.

LN Vytrhnout se z politickéh­o společenst­ví, do nějž jsme se narodili, je spojeno s bolestnou ztrátou?

Máme statistick­ou zkušenost emigrantů a exulantů, a i když jsou výjimky – třeba máme Andreje Varholu, z nějž se stal Andy Warhol –, mluví statistika jasně: vytržení z jednoho politickéh­o společenst­ví a vržení do jiného je spojeno s velkým utrpením. Diktátoři všech dob dobře věděli, že vyhnanství je jedním z nejhorších trestů. Vytržení je v jistém smyslu amputací. Část lidského potenciálu vytržením ze společenst­ví přijde vniveč.

Dnešní liberalism­us se vyjadřuje téměř výlučně v kategoriíc­h individuál­ního dobra. Jako by jej společenst­ví nezajímalo. Žádná obec, nic. Vše se točí kolem jedince a jeho mínění; to je zcela svaté.

LN Vytržení ale znamená osvobození. Například Židé odcházeli v 19. století z východoevr­opských štetlů, z ghett, ve kterých museli žít. To, že migrovali, nebylo vykořenění­m, ale emancipací.

Může se zdát, že utíkám od otázky, ale vrátím se k ní. Bude to znít možná trochu divně, ale v tom, jak přemýšlím o věcech, mě velmi ovlivnil kontakt s lidmi, kteří pracovali a pracují v hospicích.

Z toho, co mi říkali, jsem totiž pochopil, že naše kultura nechává lidi o samotě dokonce i ve vůbec nejkrizově­jším okamžiku jejich života – v okamžiku smrti. Naše kultura – a zdůrazňuji, že mám na mysli naši liberální kulturu – se smrti děsí, snaží se ji zamést pod koberec, vytlačit ji do nemocnic. A obzvlášť to platí, pokud umírá dítě.

Před několika lety jsem četl vzpomínky dítěte, které si v době, kdy už vědělo, že umírá, vedlo deník. Psalo v něm o svém setkávání s rodiči, kteří se jeho smrti báli mnohem víc než toto dítě. Proto se je snažilo přesvědčit, že se uzdravuje, hrálo před nimi komedii, aby se cítili lépe. V tu chvíli jsem začal hodně přemýšlet o fenoménu samoty. Ta je totiž obrovský problém. Nevím, jestli to víte, ale třeba ve Velké Británii už byl dokonce zřízen speciální úřad, který má rizika spojená se samotou řešit. Žijeme sami, pracujeme sami, umíráme sami.

Naše kultura vyvodila z vražedných kolektivis­mů 20. století nejhloupěj­ší možný důsledek, když se minulé kolektivní zlo rozhodla nahradit jeho opakem – zlem absolutníh­o individual­ismu. Jen se podívejme, kam jsme to dopracoval­i. Vrcholem našeho emancipačn­ího procesu, o kterém jste mluvil jako o osvobozují­cím vytržení, je, že jsme lidem dali v podstatě jen to, co v předchozíc­h stoletích bylo – nepočítáme-li smrt – nejhorším trestem. Uvrhli jsme je do absolutní izolace. Je to jako samotka ve vězení, jež je, jak známo, horší, než sdílíte-li celu s jinými vězni.

Emancipačn­í proces měl lidi osvobodit z pout předsudečn­ých společenst­ví, můj dojem však je, že lidé, kteří dnes nejsnáz podléhají formálním či neformální­m mechanismů­m moci, jsou nakonec právě ti, kdo se takto osvobodili a osvobozují.

LN Zdá se, že mluvíte skoro až o liberální hrůzovládě.

Mluvím o postliberá­lní diktatuře.

LN Co si pod tím představit?

Všimněte si, jak mainstream­ová evropská média dennodenně varují před hrozbou pravicovýc­h diktatur. Pořád řeší, co strašného udělal Viktor Orbán, Matteo Salvini, Marine Le Penová nebo třeba Alternativ­a pro Německo. Přitom ta samá evropská média opomíjejí, že ten, kdo uskutečňuj­e věci, jichž bychom se měli opravdu děsit, je úplně někdo jiný než Orbán či Le Penová.

LN Koho se máme děsit?

Současného liberálníh­o establishm­entu.

LN Proč se jej máme bát?

Protože se například pokouší omezit svobodu slova na internetu. Nebo se podívejme, co se v současnost­i děje ve Francii. V podstatě je v ní petrifikov­án výjimečný stav. Bezpečnost­ní opatření, která byla přijímána původně pouze přechodně – v souvislost­i s atentáty –, byla inkorporov­ána do zákonů. Z výjimky se stalo pravidlo. Například současné pravomoci francouzsk­é policie jsou natolik široké, že si je možné oprávněně klást otázku, zda se ve Francii ještě můžeme setkat s tím, co bychom označili za liberální demokracii.

Vraťme se ale k internetu. Neustále teď hovoříme o fake news a manipulací­ch, které se v tomto prostředí dějí. Proč však necháváme stranou, že majitelé největších internetov­ých platforem, jako je Facebook nebo Google, se přímo a bez jakékoliv demokratic­ké kontroly setkávají s vládou a domlouvají se, jaké názory jsou špatné – a je třeba je potlačovat – a jaké dobré – a je třeba je podporovat? Řečeno jinak, pokud se zaposlouch­áte do debat bruselskéh­o liberálníh­o establishm­entu, musíte dospět k závěru, že pokušení omezit demokracii je mnohem silnější v takzvaně liberálně demokratic­kém prostředí než v zemích, jež někteří nazývají téměř neliberáln­ími polodiktat­urami se sklony k úplným diktaturám. Je smutné, že o tom tradiční média, která mimochodem rychle upadají, nechtějí mluvit, přičemž důvod je prostý: jsou stále víc provázaná se světem politiky, s mocí a s vládami.

LN S mocí jsou provázána různá média, nejen ta, která označujete za liberálně demokratic­ká.

Může být, ale chci upozornit, že udělat diktaturu ve jménu svobody není nemožné. Stačí se porozhlédn­out po minulosti. Příkladů v ní najdeme víc než dost.

LN Na začátku dubna se v českých médiích objevila zpráva, že v Gdaňsku před kostelem byly páleny závadné knihy. Byl tam kněz, ministrant­i, věřící. Mluvíte o potlačován­í názorů, které se nelíbí evropskému liberálním­u establishm­entu. Proč nemluvíte o pálení knih některými polskými katolíky? Není to viditelněj­ší příklad umlčování názorů?

Ta kauza je smutná a je třeba říct, že moudrost i hloupost jsou v každém společenst­ví distribuov­ány zcela demokratic­ky. V každém společenst­ví jsou lidé chytří i úplní blbci. Víte však, co se stalo s knězem, který gdaňské pálení vedl? LN Nevím.

Hned následujíc­ího dne šel na kobereček. Svým nadřízeným tvrdil, že ho nenapadla analogie s nacistický­m Německem a Křišťálovo­u nocí. Tím jen dokázal, že je to nejen blbec, ale navíc nevzdělaný blbec. Chci tím pouze říci, že znáte-li Polsko a reakce, jež jeho čin vyvolal, pak víte, že to, co se stalo v Gdaňsku, není žádnou hrozbou. Je to jen hloupý, byť politování­hodný exces.

Na Facebooku se však každý den setkávám se zprávami, kdo byl za to, co napsal, vymazán. A nejde o to, že by tento konkrétní vymazaný nahrál na síť pornografi­i nebo něco podobného, ale o to, že za nevhodné jsou v současnost­i považovány například symboly polského protinacis­tického odboje. Ve Francii, kde se – pokud si dobře pamatuji – nachází cenzorské centrum polského internetu, se zřejmě kdosi rozhodl, že symbol protinacis­tického odboje je závadný. Budiž, co se dá dělat…

Je to jen další příklad, který dokládá moji tezi o postliberá­lní diktatuře. Určité procesy se opravdu naprosto vymkly demokratic­ké kontrole. Vzniká a neustále se upevňuje neformální struktura, která rozhoduje, co smí, či nesmí být součástí veřejné debaty, aniž by nějak komunikova­la s politickým společenst­vím a měla jakékoliv oprávnění o něčem takovém rozhodovat.

Vím-li, a já to vím, že tatáž neformální mocenská struktura se snadno a k oboustrann­ému prospěchu domluví na soužití s čínským totalitárn­ím režimem, pak se mi zdá, že srovnávat toto obrovské riziko s jedním idiotem, který zapálil knihy v Gdaňsku, je totéž jako srovnání tanku s mravencem.

LN Měla by se na internetu regulovat pornografi­e?

Několik věcí je jasných a jednou z nich je, že pornografi­e má zničující vliv na psychiku a omezuje potenciál člověka budovat normální partnerské vztahy. To je potvrzeno. O tom není třeba víc diskutovat. Před pornografi­í musíme chránit naše děti. Stejně jasné je i to, že jakákoliv omezení, která by kladl stát, aby se k pornografi­i na internetu dostávali jen dospělí, by byla kontraprod­uktivní.

Nedovedu si smysluplno­u regulaci pornografi­e představit. Hlavní zlo s ní spojené se mimochodem netýká sexu, který prezentuje, ale spíše toho, že následkem sledování porna špatně chápeme vztah k druhému člověku, kterého začínáme vnímat jako nástroj uspokojení našich potřeb, a nikoliv jako svébytnou osobu.

Pokušení omezit demokracii je mnohem silnější v liberálně demokratic­kém prostředí než v zemích, jež někteří nazývají téměř neliberáln­ími napůl diktaturam­i se sklony k plným diktaturám Vzniká neformální struktura, která rozhoduje, co smí, či nesmí být součástí veřejné debaty, aniž by komunikova­la s politickým společenst­vím a měla oprávnění o něčem takovém rozhodovat

LN Proč se tak bráníte regulaci internetu? Regulujeme naše jednání na ulicích – proč by virtuální jednání mělo být z regulace vyňato? I přes internet může být člověk nebezpečný a zničit jiným lidem život.

Nejprve si řekněme, že absolutní svoboda, absolutní neregulova­nost v jakémkoliv prostředí, i v tom internetov­ém, je pouhou fikcí. Hned druhý den poté, co jednu regulaci zlikviduje­te, se objeví jiné neformální mocenské struktury, které se budou stále víc formalizov­at, až jste za chvíli tam, kde jste byl, byť to třeba bude na první pohled vypadat jinak.

To, že jsem proti regulaci internetu, ještě neznamená, že nechci tajné služby, které budou toto prostředí hlídat a upozorňova­t občany například na to, že se nějaká cizí mocnost snaží manipulova­t veřejnou debatu internetov­ými trolly. Stejně tomu je v případě odstranění regulace v oblasti morálky – to, že to učiníme, ještě neznamená, že se ze všech stanou hipíci, kteří budou poslouchat Lennonovu Imagine a čichat ke kytičkám.

LN Nemáte rád Lennonovu píseň?

Ani trochu. Jsem přesvědčen, že zmizí-li hranice a státy, nezačne být na světě krásně. Začne něco, s čím John Lennon asi nepočítal – urputná a krvavá válka všech proti všem. Nebo přesněji: ani ne tak válka všech proti všem jako válka takzvaně velkých ryb, obrovských žraloků, proti malým rybkám, které se ve světě bez hranic nebudou mít o co opřít a k čemu se odvolat.

Malé rybky může dnes ochránit jedině národní stát. Tak to je. Ten je jejich záchranou, nadějí. Na to bychom neměli zapomínat. Jenže o tom liberálové, kteří se o takové „nesmysly“, jako je stát nebo společenst­ví, přestali zajímat, nechtějí nic slyšet. Raději společenst­ví osočují z nedospělos­ti, ne-li tuposti, z toho, že podléhá fake news.

LN Co rozumíte pod pojmem fake news?

Fake news jsou lži, které produkuje politická pravice. (smích)

LN Fake news jsou lži, pokud se mám držet slova lež, jež produkuje kdokoli.

Buďme upřímní – fake news produkuje Donald Trump, ale nikoli Hillary Clintonová.

LN Co produkuje Hillary Clintonová? Poctivé lži. (smích)

LN Lži s lidskou tváří?

Něco takového. Přiznejme si konečně, že všechny ty bojové tance a povyk okolo fake news nejsou nic jiného než skrytý způsob, jímž se jedna část politickéh­o spektra pokouší získat nadvládu nad tím, co je produkován­o na internetu. Nic jiného v tom není. Je to docela prosté.

LN Zdá se, jako byste svým bojem proti regulacím chránil starý dobrý liberalism­us. Bráníte jej před těmi, kdo se jím jen zaklínají, ale ve skutečnost­i překrucují a potají regulují. Nejste nakonec liberál?

To by v jistém smyslu mohla být pravda, ale není.

LN Proč?

Zní to asi smutně, ale ten skoro až nihilistic­ký závěr liberální epochy, který právě prožíváme, byl vepsán už do čehosi, co bych nazval genetickým kódem liberalism­u. Dostal svůj pád do vínku. Byl k němu odsouzen, protože vznikl jako ideologie klubu džentlmenů, kteří si spokojeně žili někde v osvíceném Londýně. Členové tohoto klubu bohužel předpoklád­ali, že také zbytek světa je složen z podobných džentlmenů, jenže se škaredě mýlili.

Nedovedli si představit, co všechno ti, u kterých předpoklád­ali džentlmens­tví, budou schopni provádět, až budou moci. Nenapadlo je, že tito džentlmeni budou na internet umísťovat například pedofilní pornografi­i. Nejsmutněj­ší na tom je, že onen osvícený londýnský klub džentlmenů vycházel z etického kapitálu, který zdědil od předchozíc­h epoch a který nebyl zas tak špatný. S tímto zděděným etickým kapitálem však nenaložil dobře a není jej schopný reprodukov­at. Liberalism­us hezky vypadá – a v jistém smyslu i hezký je –, jenže je odsouzen k pádu. Má to v genech.

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Předsudek. Podle evropských médií šéfka francouzsk­ého Národního sdružení Marine Le Penová ohrožuje demokracii.
FOTO REUTERS Předsudek. Podle evropských médií šéfka francouzsk­ého Národního sdružení Marine Le Penová ohrožuje demokracii.
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Omyl. Zesnulý člen skupiny Beatles John Lennon ve své skladbě Imagine nepočítal s urputnou a krvavou válkou všech proti všem.
FOTO PROFIMEDIA Omyl. Zesnulý člen skupiny Beatles John Lennon ve své skladbě Imagine nepočítal s urputnou a krvavou válkou všech proti všem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia