Lidové noviny

Florbal ho nebavil, teď je šampion

Před týdnem se čeští florbalist­é stali poprvé juniorským­i mistry světa. V cestě za zlatem zářil i největší současný talent Filip Forman.

- JAKUB EICHLER

PRAHA Český florbal si připsal minulý víkend obrovský úspěch. Juniorská reprezenta­ce dokázala na světovém šampionátu v kanadském Halifaxu zaskočit i suverénní Švédy, které ve finále smetla 8:2, a získala poprvé v historii zlaté medaile. Teprve šestnáctil­etý Filip Forman, který zářil i proti soupeřům až o dva roky starším, zaznamenal na MS dva góly a osm asistencí, což ho vyneslo do ideální sestavy turnaje.

„Všechno bylo takové rychlé, že jsem si ještě ani pořádně neuvědomil, že jsem mistrem světa. Srovnám se s tím asi postupem času,“říká Forman v rozhovoru pro LN. „Chtěli jsme postoupit do finále, ale nečekali jsme, že dokážeme Švédy porazit. Vítězství bylo pro nás velkým bonusem,“pokračuje útočník FbŠ Bohemians, který má již za sebou i stáž ve Finsku.

LN Za dva roky se světový šampionát juniorů odehraje v Praze a vy jako hráč ročníku 2002 byste měl být jedním z lídrů. Už vyhlížíte takhle daleko?

Pro Česko to bude velká událost, o to větší na nás jako na obhájce titulu bude tlak. Teď čerstvě po vítězství samozřejmě další MS v hlavách máme. Úspěchu se podřídí hodně, už teď o prázdninác­h, tedy skoro dva roky před šampionáte­m, budeme mít první reprezenta­ční sraz.

LN Někteří spoluhráči se objevili v nominaci seniorskéh­o výběru finského trenéra Kettunena. Kdy myslíte, že čeká pozvánka vás?

Ještě jsem opravdu mladý, takže do seniorské reprezenta­ce nijak extra nespěchám. Trenér se byl dívat v Kanadě na některé naše zápasy a asi se mu líbilo, jak jsme hráli, když si kluky vytáhl. Je to odměna.

LN Jak jste se vůbec k florbalu dostal? Byl patrný velký vliv staršího bratra i bratrance, kteří oba florbal hráli?

Určitě na to měli kluci obrovský vliv. Na začátku jsem zkoušel několik sportů včetně florbalu a popravdě mě to vůbec nebavilo. Až v devíti letech mě přemluvil bratranec Martin, abych šel do týmu mladších žáků „B“, který tehdy trénoval. Přišel jsem do Bohemians Praha a už tam zůstal.

LN Někteří spoluhráči z reprezenta­ce působí v zahraničí. Láká vás také takové angažmá?

Samozřejmě. Ale Bohemka mě vychovala a jsem tam spokojený, takže není potřeba odcházet. Navíc chodím v Praze na střední průmyslovo­u školu, kterou bych rád dostudoval. Bohemians mi loni umožnili skoro měsíční výměnnou stáž ve finském týmu EräViiking­it, kde jsem si zahraničí vyzkoušel. Odchod v budoucnu asi přijde a nejradši bych do Švédska, ale teď chci pomoct týmu mužů.

LN Jak ke stáži ve Finsku došlo?

Trenéři obou týmů se dobře znají, často si volají a vyměňují si mezi sebou postřehy ohledně vývoje florbalu, nových světových trendů a v rámci toho vznikl i nápad na stáž. Finští trenéři přijeli na kemp talentovan­é mládeže do Česka, kde si vyhlédli tři hráče, a pak už se to řešilo jen administra­tivně mezi oběma kluby. Spolu se mnou jeli do Finska ještě dva spoluhráči a opačným směrem putovali tři Finové.

LN Kdo rozhodl, že jste byli vybráni na stáž zrovna vy tři?

V klubu nám řekli, že jsme toho pro Bohemians udělali za ty roky hodně a zasloužíme si stáž nejvíce. Byl jsem za to moc rád, protože taková odměna za práci dává velkou motivaci do budoucna.

LN Baví lidi ve Finsku florbal stejně jako ve Švédsku?

Neměl jsem tolik času za těch pár týdnů to pořádně prozkoumat, ale už na první dojem je vidět, že hráči tam přistupují k florbalu o hodně profesioná­lněji. Švédský florbal jsem ještě neměl možnost poznat zblízka, ale ve Finsku mají tenhle sport rádi opravdu hodně.

LN Jak vypadají tamní podmínky ve srovnání s těmi českými?

Finsko je samozřejmě úplně někde jinde a to neporovnáv­ám jen s Bohemians. Od kluků z reprezenta­ce vím, jak to chodí v jiných klubech po Česku. Ve Finsku mají trenéři i hráči daleko více možností pro individuál­ní vývoj v tom, v čem zrovna potřebují.

LN Co vám stáž ve Finsku dala?

Z hlediska florbalu to asi bylo moc krátké na to, abych se nějak výrazně posunul, ale pomohlo mi to hlavně lidsky. Mohl jsem si zkusit, jaké by to bylo, kdybych se rozhodl opustit Česko.

LN Jak vypadal váš denní režim?

Ten měsíc jsem nechodil do školy, takže jsem zažil vlastně život profesioná­lního sportovce. Ráno jsme měli trénink, potom regenerace a oběd. Odpoledne byl týmový trénink, pokud se nehrál zápas, a pak už volno.

LN Jste považovaný za největší český talent v ročníku 2002. Cítíte tlak na svou osobu?

Tlak určitě vnímám, protože jsou ode mě velká očekávání. Občas z toho mám strach, ale užívám si to. Je skvělý pocit vědět, že se na mě tým spoléhá.

LN Čeho chcete v kariéře dosáhnout?

Rozhodně nechci napořád zůstat v Česku, ale zatím je pro mě prioritou škola a pak se uvidí. Určitě se chci podívat do mužského národního týmu a zkusit se stát důležitou součástí, ale na to mám ještě čas.

LN Na Instagramu se pyšníte několika sponzorský­mi smlouvami s dodavateli oblečení a florbalové výstroje. Jak si vybíráte potenciáln­í zájemce a kdo o tom rozhoduje?

Dostal mě k tomu spoluhráč z reprezenta­ce Pepa Juha, kterému za tu příležitos­t děkuji. Oslovují mě firmy a já sám si vybírám, s kým budu spolupraco­vat. Pak jen donesu smlouvu domů mámě, aby ji podepsala. (smích)

 ?? FOTO ADAM TROY ?? Velká naděje. Šestnáctil­etý Filip Forman na juniorském MS zazářil a předpovídá se mu velká budoucnost.
FOTO ADAM TROY Velká naděje. Šestnáctil­etý Filip Forman na juniorském MS zazářil a předpovídá se mu velká budoucnost.
 ?? FOTO ČTK ?? Historické zlato. Junioři v kanadském Halifaxu dosáhli na vůbec první titul mistrů světa pro český florbal.
FOTO ČTK Historické zlato. Junioři v kanadském Halifaxu dosáhli na vůbec první titul mistrů světa pro český florbal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia