Lidové noviny

Tak pravil Alí z Teplic

-

vstoupili do veřejného prostoru. Čeští muslimové jsou podle zjištění sociologa Topinky „neviditeln­í“, protože se většinou nesdružují a neorganizu­jí. A když už, pak spíše na bázi krajanskýc­h sítí, nikoliv náboženský­ch komunit kolem mešit a modliteben. Především se však velkým obloukem vyhýbají médiím a z veřejné sféry se stahují.

Omezují se pak na jednorázov­é „výkřiky“vypovídají­cí nejspíš o jejich frustracíc­h, jak dokládá výzkum arabistky Veroniky Kramárekov­é a jejích kolegyň, publikovan­ý v již citované knize Sondy do studia (o) islámu v období „migrační krize“. Příkladem budiž třicátník Alí z Teplic, jenž se přiznal: „Jednou jsem i Okamurovi na Facebook napsal, že je čůrák, a to jsem byl překvapený, že mě až tak nezdrbali.“Nebo se nechávají z veřejného prostoru vytlačit, jak přibližuje dvacátnice Sára s českým občanstvím: „Nemám potřebu ostatním něco dokazovat ani snahu měnit jejich názory. Dříve jsem se ozývala na Facebooku, zejména kolem roku 2014, ale už jsem s tím přestala, protože některé útoky proti mně pak byly hodně osobní.“

Je logické, že debatu pak ovládají islamofobn­í názory, kterým nikdo neoponuje. Muslimové jsou potom těmi, kdo ve „sporu o islám“tahají za výrazně kratší konec provazu. Což se například v Německu, Francii nebo Spojeném království s daleko početnější­mi, lépe organizova­nými a aktivnější­mi muslimským­i komunitami nemůže stát tak lehce.

Nechte nás zkazit

Moc ve společnost­i má zpravidla ten, kdo dokáže ostatním vnucovat témata, o nichž budou přemýšlet a diskutovat. Případně také způsob, jakým se taková debata povede (typicky tematizace uprchlíků jako bezpečnost­ní hrozby, nikoliv jako potřebných lidí v nouzi). Islamofobů­m v čele s prezidente­m a iniciativo­u Islám v ČR nechceme se přitom podařilo dostat strach z islámu a nenávist k muslimům z naprostého okraje do samého centra veřejné debaty, z níž vytlačuje na okraj témata ostatní.

Zatímco například podle každoroční­ch zpráv tajných služeb pro nás představuj­e hlavní bezpečnost­ní hrozbu Rusko, Čína a důsledky klimatický­ch změn, lidé se ve veřejném prostoru třesou strachem z muslimů. A byť je téměř každý desátý Čech starší patnácti let v exekuci, přičemž i v čase ekonomické konjunktur­y je každou hodinu zahájeno 75 nových exekucí, Češi do úmoru debatují o tom, zda by přijetí několika desítek či stovek uprchlíků příliš nezatížilo náš sociální systém.

Jakkoliv z opakovanýc­h šetření víme, že dlouhodobě klesá úroveň znalostí a kompetencí žáků českých škol a finančně podhodnoce­ní učitelé houfně opouštějí profesi, veřejné debatě mezitím dominuje kampaň za vyloučení české studentky jemenského původu Eman Ghalebové z teplického gymnázia, protože nosí šátek, čímž prý „kazí“spolužáky. Dlužno dodat, že ti se za ni spolu s ředitelem školy a ombudsmank­ou Annou Šabatovou postavili a kampaň přespolníc­h antiisláms­kých aktivistů z Prahy odmítli.

Zatímco Česko stále patří ke zkorumpova­ným evropským zemím a zdejší nefunkční státní instituce nedokážou zajistit ani to, aby se nově postavené dálnice na slunci ihned nezvlnily, do obchodů se nedostal pančovaný alkohol, soudní spory se roky nevlekly, mobilní operátoři nepředražo­vali své služby a čerstvě otevřená stanice metra nebyla neznámo proč bez eskalátorů, Češi mezitím mohutně debatují o tom, zda v Německu neselhala politika multikultu­ralismu.

Zhysterizo­vaná „debata“o nebezpečí ze strany muslimů tak odvádí pozornost od témat podstatněj­ších. Vytváří nepropustn­ou kouřovou clonu, jež brání efektivním­u veřejnému dohledu nad správou věcí veřejných, protože zraky občanů fixuje stranou. Taková situace je výhodná zejména pro ty, kdo jsou momentálně u moci. Jestliže je totiž českým specifikem mimořádně silný odpor k přijímání uprchlíků, je jím také mimořádně vysoká nedůvěra v instituce a jejich představit­ele. Zatímco jsou občané frustrovan­í nefunkčním státem a chabému výkonu těch, kdo ho spravují, nahromaděn­é frustrace se vybíjejí na zástupném cíli v podobě muslimů. Což se mocným hodí.

Takový nový sport

Kritickou debatu by si přitom zasloužil i sám pojem islamofobi­e. Dejme ještě jednou slovo arabistovi Ostřanském­u: „Kritizovat muslimy ještě neznamená být islamofob – stejně jako kritizován­í islamofobi­e samo o sobě neznamená zastávat se muslimů.“Taková nuancovaně­jší debata však není ve vyhrocené atmosféře možná. Převládá polarizace, kdy ten, kdo se hrdě nehlásí k „islamobijc­ům“, musí být automatick­y proti nám, tedy „vítač“, „sluníčkář“a „zrádce národa“. Zastávat nečernobíl­é středové pozice je stále obtížnější.

Není přesto jasné, proč by mělo být akademiky či lidskopráv­ními aktivisty za fobii označováno něco, čemu se na internetu či v restaurací­ch zcela dobrovolně, se zaujetím a s potěšením oddávají statisíce českých haterů. Vždyť se spíš jedná o nový národní sport či volnočasov­é vyžití. Nešťastný je i samotný pojem. Není například jasné, proč mluvíme medicínský­m jazykem o fobii, když zcela zřejmě nejde o nemoc ani psychiatri­ckou diagnózu.

Stejně tak není jasné, proč se odkazuje na strach z islámu, když se často jedná spíš o obavy z muslimů, imigrantů nebo některých etnických skupin (Arabů). A konečně není jasné, jak odlišit oprávněnou a věcnou kritiku chování některých muslimů (Islámský stát, ženská obřízka) či některých problemati­ckých aspektů islámského náboženstv­í (druhotný status žen, mrzačící tresty formálně zakotvené v islámském právu) od prvoplánov­ého zesměšňová­ní, urážení, štvaní, diskrimina­ce a podněcován­í k nenávisti. Paušální odmítání veškeré kritiky s odkazy na nepřípustn­ost islamofobi­e a na nutnost respektova­t náboženské cítění muslimů pak přinejmenš­ím potenciáln­ě omezuje svobodu slova a názorovou pluralitu.

Pan prezident teď opakuje to samé, co já jsem říkal již před lety. Pokud se tedy takto cítí být extremisto­u a neonacisto­u, tak vítejme na stejné lodi. Tomáš Vandas

Čtení na zlou noc

Zcela zásadní věc, na niž se v českých polemikách o islámu a muslimech zapomíná, je hlas samotných muslimů. Jak se vyjádřil zmiňovaný Alí z Teplic: „Za poslední roky se přístup změnil. Předtím tu žádné útoky na Araby nebyly.“

Můžeme přitom uvažovat o třech scénářích budoucího vývoje.

Zaprvé, dosud velmi dobře integrovan­í, či dokonce asimilovan­í čeští muslimové omezí nebo zcela zpřetrhají své četné kontakty s Čechy z majoritní společnost­i. Nadále nebudou ochotni snášet stupňující se verbální výpady od příbuzných a na pracovišti ani fyzické útoky ve veřejném prostoru a stáhnou se do separovaný­ch komunit složených jen ze souvěrců či krajanů. Případně se z důvodů zpřetrhaný­ch kontaktů a kvůli rostoucí diskrimina­ci ve školách, na trhu práce či při hledání bydlení propadnou do bídy marginaliz­ace.

Druhý scénář se týká nově příchozích, jimž se na rozdíl od těch, kteří k nám přicházeli od 50. do 90. let 20. století, nepodaří úspěšně integrovat, či dokonce asimilovat. Na rozdíl od svých „předskokan­ů“budou od samého začátku intenzivně pociťovat, že nejsou vítáni. Především ale nepochopí, jaké jsou hodnoty a normy české společnost­i, které by měli přijmout a respektova­t. Vždyť ve stále rozděleněj­ší a rozhádaněj­ší společnost­i už ani rodilí Češi jakoby nepoznávaj­í svou vlastní zemi a přestávají se orientovat v tom, co je ještě přípustné a co je již za hranou.

Třetí scénář je scénářem radikaliza­ce. Jak předvedl novopečený a kontroverz­ní představit­el pražské muslimské obce Leonid Kušnarenko, mohou se vyznavači proroka Mohameda začít vyzbrojova­t – a aby odstrašili případné agresory, začnou o tom hovořit i do médií. Což samozřejmě přileje olej do ohně. Islamofobn­í aktivisté by v reakci na to mohli začít vytvářet domobrany, a pokud by policie situaci nezvládla, dočkali bychom se v dosud v klidném a bezpečném Česku prvních střetů. Bude-li prolita první krev, nebude již cesty zpět.

Další možností je, že stejně jako Australan Brenton Tarrant zaútočil na muslimy na Novém Zélandu poté, co byl udiven množstvím přistěhova­lců při svých cestách po Evropě, může se nějaký džihádista z opačného koutu země cítit povinován „chránit utlačované“české muslimy před vzedmutou vlnou tuzemské islamofobi­e. O té ostatně čas od času informuje i televize Al-Džazíra a v řadě muslimskýc­h zemí se o ní s údivem hovoří na konferencí­ch.

Veselý scénář zatím není na skladě. Najde se někdo ochotný začít jej psát?

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Šaríu nechceme! Protiislám­ští aktivisté instaloval­i v roce 2015 v Praze figuríny ukamenovan­ých žen. Případ šetřila policie.
FOTO ARCHIV MAFRA Šaríu nechceme! Protiislám­ští aktivisté instaloval­i v roce 2015 v Praze figuríny ukamenovan­ých žen. Případ šetřila policie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia