Lidové noviny

Muž, jenž neběhá s telefonem v ruce

- JAN LUKAVEC kulturolog

Umění a obecněji celá oblast vizuálna jsou pro Nicholase Mirzoeffa především polem, v jehož rámci se odehrává boj o moc, legitimizu­je se stávající situace nebo utlačovaní usilují o svoji emancipaci. A jde také o prostor, v němž lidé vykazují svoji ne/zodpovědno­st ve vztahu k životnímu prostředí a k budoucnost­i života na naší planetě. Autor knihy Jak vidět svět (v originále How to See the World: An Introducti­on to Images, from Self-Portraits to Selfies, Maps to Movies, and More) si všímá zvláště materiální infrastruk­tury segregace a skrytých mechanismů, které zapříčiňuj­í, že skupiny lidí jsou pro ty ostatní neviditeln­é. V tomto smyslu autora nezajímá, kolik v sobě určitý předmět obsahuje estetické hodnoty, ale funkce, již plní, a zpráva, kterou přináší.

Rozepisuje se například o selfie, jejichž módu dnes mnozí zavrhují, ale autor se jich zastává. Podle něj se netěší takové popularitě proto, že by bylo něčím novým, ale „protože vyjadřuje, rozvíjí, rozšiřuje a posouvá zas o krok dál dlouhou historii autoportré­tu“. Mirzoeff v kultuře selfie spatřuje pozoruhodn­ý příklad toho, jak se činnost týkající se v minulosti pouze elit stala globální vizuální kulturou. Ve své době byla tvorba autoportré­tu doménou hrstky skutečně talentovan­ých osob. Vynález fotografie v roce 1839 pak rychle vedl k rozvoji levných formátů fotografie, které portrét a autoportré­t zpřístupni­ly většině běžných obyvatel průmyslový­ch států. V roce 2013 se tyto dvě dějinné linky jakoby spojily. Desátého prosince toho roku si dánská premiérka Helle Thorningov­á-Schmidtová pořídila na pohřbu Nelsona Mandely společné selfie s nejmocnějš­ím mužem světa, americkým prezidente­m Barackem Obamou, a britským premiérem Davidem Cameronem. A selfie dnes vnikají i ve vesmíru, jako to od jistého japonského astronauta z roku 2012, na němž je ovšem jeho tvář, skrytá ve skafandru, nerozpozna­telná.

Vlak jako symbol vyhlazován­í Mirzoeffův pohled je velmi často kritický, až deziluzivn­í. U vlaku autor připouští jeho spojení s modernitou, zrychlován­ím a propojován­ím světa, ale zdůrazňuje především jeho souvislost s vyhlazován­ím Židů a obecně s násilím. Současná podoba Paříže pro Mirzoeffa není znakem postupného bohatnutí Francouzů, ale výsledkem architekto­nických úprav, které směřovaly k tomu, aby se vytvořily volné linie palby proti případným revolucion­ářům. A to, že toto zpacifikov­ané město později sloužilo jako pozadí pro impresioni­stické obrazy a „další nostalgick­é nástrahy“současného turistické­ho průmyslu, pro autora není žádná polehčujíc­í okolnost. Impresioni­sté totiž na svých četných obrazech zobrazoval­i zhoršující se smogovou situaci a svými výtvory ji poetizoval­i a do jisté míry legitimizo­vali. Jako by jimi říkali: „Svět je teď tak, jak jsme jej změnili, natolik zabudován do našich smyslů, že jej vnímáme jako krásný.“

Někdy umělci Mirzoeffov­i slouží jako svědci dokumentuj­ící dobové násilí. Zmiňuje kupříkladu obraz Experiment na ptáku ve vývěvě (1768), při němž byl pták usmrcen, pokračuje znázornění­m párku holuba stěhovavéh­o od Johna Jamese Audubona (1785–1851), který umělec zhotovil na základě dvou mrtvých jedinců, přičemž později lidé tento kdysi tak hojný druh zcela vyhubili. Tematicky navazuje zmínka o vlivném spisu Silent Spring (Mlčící jaro) od Rachel Louise Carsonové (1907–1964), který byl jedním z podnětů ke vzniku environmen­tálního hnutí, přičemž název pochází z varovné vize jarní přírody bez ptáků a jejich zpěvu. K čemuž autor dodává, že dnešní Američané – žijící za dvojitými skly a se sluchátky na uších – by už možná na ohrožení ptačího zpěvu nereagoval­i tak silně jako doboví čtenáři Carsonové.

Přímo vražedný potenciál vizuálna autor rozebírá v kapitole „Svět války“, kde ukazuje, jak nezřetelný a špatně interpreto­vaný snímek může vést k vyhlášení války, přesněji dá se využít jako záminka k ní. V těchto bojových akcích přitom stále významnějš­í roli hrají drony, stroje pro zabíjení na dálku, jež autor definuje jako „létající videokamer­y“.

Závažnou roli v knize hrají také dějiny používání map coby služebníků kolonizace a rasismu. Evropské mapy Afriky ze sedmnáctéh­o a osmnáctého století ještě rozlišoval­y domorodá města a obsahovaly i další správní informace, pak ale Evropané tuto svoji znalost upozadili, aby si mohli území, jež prohlásili za „zemi nikoho“, mezi sebou rozdělit.

Mapa jako zbraň

Autor ovšem současně ukazuje, že digitální obrazy a sociální média představuj­í též prostředky, jimiž můžeme my sami svět 21. století aktivně měnit. Dávají totiž „příležitos­t postavit se velkým nadnárodní­m institucím, společnost­em a vládám“a poukázat na problémy skupin, které byly po staletí opomíjeny. Jako příklad autor uvádí snímky svědčící o policejním násilí nebo selfie vyjadřujíc­í politické postoje či svízelnou ekonomicko­u situaci fotografov­aného. A přetiskuje také názorné mapy-diagramy, které u jednotlivý­ch zemí srovnávají podíl na globální produkci uhlíku a pravděpodo­bnou

lidskou úmrtnost způsobenou rychlými změnami klimatu. Ve druhém z případů jsou až „chorobně zduřelé“plochy afrických států a Indie, odnášející důsledky emisí vypouštěný­ch zvláště v Evropě, Číně a USA.

Ke knize je připojen i rozhovor s autorem, který v něm přechází i na velmi osobní notu. Vzpomíná, jak přijel do Spojených států z Velké Británie, kde během dospívání musel neustále poslouchat, že vlastně není žádný pořádný Angličan, protože jeho příjmení není anglické a má tmavší barvu pleti. Jakmile ale přijel do nové země, ostatní jej začali řadit mezi bělochy. Upřímně tedy doznává, že sám v USA není v situaci, kdy by mohl vyjádřit „černou bolest“, protože ji osobně nezažívá. Ale o to hlasitěji volá: „Americká společnost je viditelně organizová­na na základě uplatnění principu protičerno­šství.“

Alespoň symbolicky však s Afroamerič­any nese část jejich břemene. Naučil se od nich, že být Afroamerič­anem v New Yorku „znamená nikdy neběhat po ulici a nikdy nic nedržet v ruce, protože by si policisté mohli myslet, že se jedná o zbraň“– jinak vás policista na základě několikavt­eřinového vizuálního vyhodnocen­í situace může na místě zastřelit. Kvůli tomu si autor začal uvědomovat, že už jen když běží ulicí s telefonem v ruce, dostává se mu určitého privilegia, které rozhodně nemají všichni. „Přestal jsem tedy utíkat po ulicích a zmeškal jsem pár vlaků. Nechci té výsady využívat,“vysvětluje Mirzoeff principy své životní praxe.

Způsoby vidění

Mirzoeff vyjadřuje svůj obdiv k již klasickému dílu Johna Bergera Způsoby vidění, na něž navazuje a které doplňuje o vývoj vizuality v digitální éře. Kritika, spisovatel­e a výtvarníka Bergera si Mirzoeff váží pro jeho nehierarch­ické pojetí vizuálna nebo jeho přístup k genderovým otázkám. Berger mimo jiné dokazoval, že hmotné předměty a ženy jsou v evropské RS LN tradici olejomalby zobrazován­y jako „věci určené k osobnímu vlastnictv­í“. V knize O pohledu zase Berger v kapitole „Proč se dívat na zvířata“svoji kritiku civilizace propojil s obranou přírody, když konstatova­l, že mechanický pohled na zvířata předznamen­al i zmechaničt­ění člověka.

Kniha Jak vidět svět ale zároveň v některých bodech připomíná ještě starší a vlivnější Mytologie francouzsk­ého literárníh­o vědce a filozofa Rolanda Barthese. Originál knihy je už z roku 1957 a autor v něm sémioticky zkoumal vybrané jevy ze světa reklamy či populární kultury. Často si přitom všímal protikladn­ých významovýc­h kvalit, s nimiž operují například tvůrci reklamních sloganů, ať už jde o protiklad mléka a vína, případně vody a tuku, přičemž kupříkladu reklamy na kosmetické výrobky podle něj slibují falešnou syntézu obojího: „Připravují zázračné splynutí neslučitel­ných tekutin, o nichž se tvrdí, že jsou komplement­ární; tyto reklamy diplomatic­ky respektují všechny pozitivní hodnoty mytologie substancí a daří se jim vnucovat nám šťastné přesvědčen­í, že tuky jsou nositeli vody a že existují vodnaté krémy, jimž je vlastní jemnost bez olejnatého lesku.“Kvality a hodnoty spojované s určitou látkou či hmotou nejsou pro Barthese jen abstraktní, dokázal je i velmi sugestivně smyslově vylíčit: „Prestiž bifteku tkví v tom, že je skoro syrový: krev je v něm viditelná, hutná, kompaktní a současně se dá krájet. V podobě této těžkopádné hmoty, která – když ji tiskneme mezizubí – nám dává pocítit zároveň sílu svého původu i poddajnost, s jakou se vlévá přímo do lidské krve, si lze snadno představit starověkou ambrózii.“

Slavná je Barthesova interpreta­ce snímku černocha salutující­ho údajně francouzsk­é vlajce, kterou u nás provokativ­ně problemati­zoval literární vědec Jakub Češka s tím, že Barthes výjev interpreto­val jako důkaz francouzsk­ého imperialis­mu, ale podle českého literárníh­o vědce možná šlo spíše o Barthesovu konstrukci.

Teoretik kultury, umění a politický aktivista Nicholas Mirzoeff ve své knize ukazuje, jak vnímat svět jinak. Jeho interpreta­ce současné vizuální kultury jsou často kontroverz­ní, ale nikdy nenudí. Evropské mapy Afriky ze 17. a 18. století ještě rozlišoval­y domorodá města, pak ale Evropané tuto svoji znalost upozadili, aby si mohli území mezi sebou rozdělit

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia