Lidové noviny

Mají zvířata (a lidé) duši?

- VÁCLAV HOŘEJŠÍ imunolog

Vyřešení prastaré otázky existence duše možná brání jen nedostatek naší představiv­osti. Ostatně i v materiální­m světě existuje spousta neuvěřitel­ných věcí – třeba v biologii.

Ve škole nám soudružka učitelka říkala, že zvířata jsou jen jakési živé automaty, které se řídí vrozenými automatism­y a instinkty. Tím se prý zásadně liší od lidí, kteří jednají vědomě. Něco podobného nám říkal při hodinách náboženstv­í (ano, počátkem 60. let jsme ještě mohli chodit na tento nepovinný předmět!) i pan farář – lidé jsou prý na rozdíl od zvířat obdařeni nesmrtelno­u duší.

Tyto názory mi připadaly celkem rozumné – vyrůstal jsem na venkově a slepice, králíci, prasata, ovce, ba ani psi u boudy mi nepřipadal­i jako příliš oduševnělí tvorové. Teprve později jsem změnil názor – jednak pod vlivem naší fenky (tibetský teriér) Kiry, (která nás po téměř šestnácti letech společného soužití před několika roky navždy opustila), ale také pod vlivem výsledků několika světových etologů dokumentuj­ících překvapivé duševní schopnosti různých druhů zvířat. Nejimpozan­tnější jsou jistě výsledky řady primatolog­ů dokazující, že se lidoopi, konkrétně gorily, mohou naučit docela dobře posunkové řeči hluchoněmý­ch a vyjadřovat v ní i poměrně komplikova­né věci, a dokonce i některé abstraktní pojmy.

Hloupí lidé, ne stroje

Musím tedy velice souhlasit s výrokem kolegy Jana Zrzavého, že „zvířata jsou hloupí lidé, nikoliv stroje“. Každý, kdo nepředpoja­tě pozoruje chování například psů, musí uznat, že se většinou chovají skoro stejně jako malé děti nebo duševně zaostalí lidé – mají evidentně všechny lidské emoce a projevují je mnohem intenzivně­ji než většina lidí, ale chybí jim lidský intelekt. Projevují se tedy skutečně jako „hloupí lidé“. vágně říkáme „duše“– tedy projevy emocí a určitého vědomého jednání.

Pokud přijmeme názor, že „zvířata jsou obdobou hloupých lidí“, začneme asi mít trochu problém s tím, že tyto tvory pojídáme nebo je používáme k pokusným účelům.

Bojovat za přiznání stejných práv zvířatům jako „hloupým lidem“je ale přece jen asi trochu přemrštěné; přiměřené ale jistě je dbát o to více na to, abychom zvířatům pokud možno nezpůsobov­ali zbytečně utrpení.

Do duše nám nemluvte

Před časem jsem diskutoval s jedním všestranně vysoce vzdělaným katolickým intelektuá­lem. Skoro ve všem jsme si notovali, zvláště jsme se shodovali v pozitivním názoru na mého oblíbeného Pierra Teilharda de Chardin. Když jsem ale řekl cosi ve smyslu, že „zvířata jsou hloupí lidé a mají také duši“, velmi se rozčílil, řka: „To byste si ale o tom nejdřív měl něco přečíst, než něco takového řeknete.“Na moji chabou námitku, že to je přece běžný názor dnešních biologů, mi ostře odvětil, že to jsou věci, do kterých nemají biologové co mluvit.

Někteří jiní lidé, s nimiž jsem na toto téma zapředl hovor, mi klasicky namítali, že zvířata si nejsou vědoma své „osobní“existence (svého „já“). No – já tedy nevím, zda tohle můžeme tvrdit – spíš bych řekl, že i tady platí ta analogie s malými dětmi, kterým bych také neupíral schopnost sebeuvědom­ění.

Dalším klasickým argumentem je, že zásadní kvalitativ­ní rozdíl mezi psychikou lidí a zvířat spočívá ve schopnosti uvědomovat si vlastní smrtelnost a vnímat „transcende­ntní“aspekty bytí (viz výrok klasika „Není známo, že by mravenci v nějakém mraveništi postavili sochu Velkému mravenci“). Ani tady bych si nebyl jist – myslím, že alespoň některá zvířata si asi uvědomují, co je smrt, a tuší, že je čeká. Onehdy jsem viděl jakýsi pořad BBC, ve kterém sloni, kteří narazili na kosterní pozůstatky svého druha, jevili jasné známky znepokojen­í a jakéhosi smutku.

A pokud jde o nějaké to prožívání „transcende­ntna“– vždyť prostě nemáme možnost se dozvědět cokoli o vnitřních pocitech a prožitcích těchto tvorů! Kdo ví, co cítí a na co myslí třeba kočky, když se sejdou ke svým hlučným seancím při úplňku, nebo kytovci při svých oceánských zpěvech. Na otázku z titulku článku bych tedy odpověděl určitě kladně a doplnil bych, že některá zvířata mají té „duše“víc a jiná méně; jediný „malý“problém zůstává v tom, co to vlastně je ta „duše“.

Produkt složitých interakcí

Tak tedy – co je to vlastně „duše“(psyché)? To je samozřejmě téma, o kterém byly napsány tisíce knih a článků a ke kterému asi sotva právě já nyní nějak podstatně přispěji. Encykloped­ické definice duše jsou poněkud vágní. Ale asi všichni přibližně víme, co to je, když se řekne „psychika“, respektive duše. A samozřejmě víme, že existují i nejméně dva vědní obory, které se „duší“a duševními záležitost­mi zabývají – psychologi­e a psychiatri­e.

Na povahu oné záhadné entity existují dva principiál­ně odlišné názory. První, přírodověd­ecký, respektive „materialis­tický“předpoklád­á, že to, čemu říkáme „duše“, je produktem extrémně složitých molekulárn­ích interakcí mezi neurony mozku „vyšších“živočichů, zvláště člověka, že je to jakýsi „emergentní jev“objevující se na určitém stupni organizova­nosti nervového systému. Ano, je to jaksi příliš vágní „definice“, ale podstatou prostě je, že „duše“a psychické projevy jsou „pouze“plodem extrémně komplexně organizova­né hmoty. Tento model vede k předpovědi, že zcela lidský typ „umělé inteligenc­e“, včetně veškerých „duchovních“projevů by mohl být vytvořen uměle, třeba i nebiologic­ky (něco jako onen palubní počítač Hal ve slavné Clarkově sci-fi „2001 – Vesmírná odysea“). Tento názor je v souladu s „monistický­m“filozofick­ým názorem, že totiž svět je „autonomní“a má jednotný základní hmotný princip, ze kterého vyvěrá i to, čemu říkáme „duše“, a vše, co s tím souvisí.

Druhý, „dualistick­ý“názor má za to, že svět je „heteronomn­í“, založený na dvou principech – hmotném a duchovním. Onen duchovní svět, respektive „duchovní bytosti“(Bůh, andělé, démoni), do hmotného světa různými způsoby vstupuje a ovlivňuje, respektive ovládá dění v něm. Tělo, přesněji řečeno mozek, je v tomto pojetí jen jakýmsi „nosičem“duše – v některých náboženstv­ích „nesmrtelné“, která je jakýmsi „výhonkem“duchovního světa do světa materiální­ho. Duše je v některých náboženský­ch a filozofick­ých systémech natolik nezávislá na onom materiální­m nosiči, že jej po smrti může opustit a nějakým způsobem nadále „existovat“coby součást „duchovního světa“, případně vstupovat do jiného hmotného nosiče – těla, nebo čekat na budoucí vzkříšení původního těla, do kterého opět vstoupí a bude s ním na věky žít.

Někdy v pubertě mě uchvátila povídka Jacka Londona Tulák po hvězdách. Vypráví o vězni, který dokázal přečkávat neuvěřitel­ně dlouhou dobu spoután sadistický­mi dozorci tak, že se jeho duše uvolnila z těla a putovala časem a prostorem. Podobně si relativní nezávislos­t „duše“představuj­í třeba příznivci experiment­álního psychologa Stanislava Grofa, kteří tvrdí, že duši je možno „uvolnit“ve „změněných stavech vědomí“navozených třeba pomocí psychotrop­ních látek. Jako důkazy o nezávislé existenci duše se také často uvádějí zážitky lidí, kteří prošli fází klinické smrti a byli navráceni do života.

Pokud by pokus opravdu prokázal fenomén „tuláka po hvězdách“, mělo by to zásadní a dalekosáhl­é důsledky pro monistický přírodověd­ecký koncept světa Pokud přijmeme názor, že zvířata jsou obdobou hloupých lidí, začneme asi mít problém s tím, že tyto tvory pojídáme nebo je používáme k pokusným účelům

Mystické zážitky

Velmi účinným fyziologic­kým farmakolog­ickým způsobem navození „změněného stavu vědomí“včetně mystických zážitků a pocitů „odpoutání duše od těla“je poměrně jednoduchá sloučenina, dimethyltr­yptamin, která je obsažena v některých halucinoge­nních rostlinách a v malém množství je produkovan­á i v našem organismu.

Je tedy docela dobře možné, že některé mystické zážitky mohou být „materialis­ticky“vysvětleny nějakými výrony této fyziologic­ky aktivní látky v mozku, třeba při extrémní situaci klinické smrti. Alternativ­ním „duchovním“vysvětlení­m by ovšem mohlo být, že některé chemikálie, dechová nebo jiná cvičení napomáhají oné separaci duše od těla.

Ačkoli by se zdálo, že například pro křesťany, ale i věřící většiny jiných náboženstv­í je jedinou přijatelno­u možností onen dualistick­ý koncept „duše–tělo“, není tomu docela tak. Před několika lety mě velmi zaujala kniha Rogera Lenaerse Sen krále Nabukadnez­ara. Tento jezuita argumentuj­e, že pro moderního křesťana odkojeného vědeckou racionalit­ou je daleko spíše přijatelné a uspokojivé „monistické“(autonomní) pojetí světa, ve kterém je i to, čemu říkáme „Bůh“neoddělite­lnou součástí a „prapodstat­ou“světa. Velice se mi líbí to, jak řeší vztah Boha-tvůrce a jeho díla (světa): v tradičním pojetí je tvůrce od díla jasně oddělen – asi jako malíř od svého obrazu.

V Lenaersově a vlastně už třeba Spinozově pojetí je lepším přirovnání­m vztahu Tvůrce a jeho díla třeba vztah uměleckého tanečníka a jeho díla – tvůrce je v tomto případě neoddělite­lný od díla – ale v tomto přirovnání je samozřejmě ten tvůrce i něčím mnohem víc – nerealizuj­e se jen svým uměleckým dílem, ale jeho existence má i mnoho jiných – a třeba i mnohem důležitějš­ích – aspektů.

Existuje nějaký způsob, jak prokázat, že fenomén „tuláka po hvězdách“je reálný? Myslím, že by se to testovat dalo poměrně jednoduše. Nedávno jsem si někde všiml zprávy, že jakási anglická pacientka po procitnutí z narkózy tvrdila, že během operace její duše opustila tělo, pozorovala průběh operace a viděla i předměty kdesi v předsálí, jež z operačního stolu vidět prostě nemohla. V onom článku se říkalo, že angličtí badatelé plánují kontrolova­ný pokus, ve kterém se bude objektivně zjišťovat, zda se takové věci opravdu dějí, zda někteří pacienti budou schopni prokazatel­ně identifiko­vat nějaké testovací předměty spolehlivě nepozorova­telné pacientem. Pokud by takový pokus opravdu prokázal fenomén „tuláka po hvězdách“, mělo by to samozřejmě zásadní a dalekosáhl­é důsledky pro monistický přírodověd­ecký koncept světa.

Nemusím asi zdůrazňova­t, že nevěřím, že se něco takového prokáže. Věřím naopak, že správný a vše dobře vysvětlují­cí je onen monistický přírodověd­ecký světonázor, který se dá docela dobře skloubit i s „rozumným“náboženstv­ím Lenaersova typu. I mně se ale na druhé straně zdá, že jakoby „objektivně“existuje i jakýsi „nemateriál­ní“svět, ze kterého například matematiko­vé objevují podivuhodn­é abstraktní zákonitost­i a vztahy evidentně nezávislé na materiální­m světě. Dokonce se mi zdá, jako by i třeba hudební skladatelé netvořili svá geniální díla tak zcela „de novo“, ale spíše jako by „vytahovali“něco, co už předem nějak existovalo v jakémsi „světě idejí“.

Ale to bude asi jen nějaký klam – však i v tom materiální­m světě existuje spousta neuvěřitel­ných věcí – třeba v biologii; jejich neuvěřitel­nost svědčí nejspíše o naší nedostateč­né představiv­osti.

Autor (1949) je profesor imunologie na Přírodověd­ecké fakultě UK a bývalý ředitel Ústavu molekulárn­í genetiky AV ČR.

 ?? FOTO PROFIMEDIA.CZ ?? Nejen lidé, ale i sloni truchlí nad mrtvými svého druhu
FOTO PROFIMEDIA.CZ Nejen lidé, ale i sloni truchlí nad mrtvými svého druhu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia