Lidové noviny

Bratři architekty studené války

- JAN ADAMEC historik

Před šedesáti lety, 24. května 1959 zemřel ve Washington­u John Foster Dulles, který měsíc před tím ze zdravotníc­h důvodů rezignoval na post amerického ministra zahraničí. Spolu se svým bratrem Allen Dullesem, ředitelem CIA, výrazně ovlivnil americkou strategii v boji s komunismem.

Poslední poctu přišly Dullesovi do Národní katedrály ve Washington­u vzdát tisíce lidí. Pohřeb živě přenášela televize a navštívili jej západoněme­cký kancléř Konrad Adenauer i generál Čankajšek. Prezident Dwight Eisenhower ve své smuteční řeči označil svého ministra za jednoho z opravdu velkých mužů epochy. Svoji vděčnost vyjádřil i oznámením, že po Dullesovi bude pojmenován­o i nové letiště ve virginském Chantilly. Podle historika Stephena Kinzera, autora knihy The Brothers: John Foster Dulles, Allen Dulles, and Their Secret World War, která vyšla v roce 2016 v nakladatel­ství Rybka Publishers i v českém překladu, se projevovan­ý smutek dal srovnat jen s ceremoniem­i spojenými s úmrtím prezidenta Franklina D. Roosevelta v roce 1945.

John spolu se svým bratrem a šéfem CIA Allenem W. Dullesem (1893–1969, ve funkci 1953–1961) tvořil výjimečnou bratrskou dvojici, ovládající několik let klíčová centra americké zahraniční politiky. Jak podotýká Kinzer, ve srovnání s jinou mocenskou bratrskou dvojicí, která bratry Dullesovy v šedesátých letech vystřídala, Johnem Fitzgerald­em a Robertem Kennedyový­mi, John rychle zmizel z kolektivní paměti, možná i pro svůj mediálně „chudý a nudný“život. Dullesové však zanechali v americké zahraniční politice trvalou stopu, na níž State Department i White House dodnes staví.

„Volá Lenin…“

Jejich působení je spjato především s padesátými lety 20. století, ale ani jejich stopa v americké diplomacii před rokem 1953 není zanedbatel­ná. Podle Kinzera je ale hlavně důležitá pro pochopení toho, jak je přímá zkušenost s versaillsk­ým mírovým systémem, nástupem nacismu a vypuknutím druhé světové války hodnotově, ideologick­y i profesioná­lně zformovala.

Politiku měli oba bratři v rodině. Jejich dědeček z matčiny strany John Watson Foster (1836–1917) byl v letech 1892–1893 ministrem zahraničí za prezidenta Benjamina Harrisona (1833–1901). John, jenž z manželčiny strany navíc „vyženil“jejího strýce, ministra zahraničí v letech 1915–1920 Roberta Lansinga, studoval s vynikající­m prospěchem na Princetonu i Sorbonně. Od roku 1911 působil jako odborník na mezinárodn­í právo v newyorské právní firmě Sullivan & Cromwell, do jejíhož čela se o šestnáct let později propracova­l. Jeho snem sice bylo věnovat se diplomacii, ale soukromou praxi neopustil, stejně jako řada jiných amerických diplomatů.

John chtěl během první světové války vstoupit do armády, ale pro špatný zrak byl odmítnut. V roce 1918 byl jmenován právním poradcem americké delegace na mírové konferenci ve Versailles. Jako partner právní firmy se podílel na konstrukci tzv. Dawesova plánu (1924–1929), jenž měl umožnit americkým firmám půjčovat peníze Německu. Tyto půjčky měly nastartova­t německou ekonomiku a zisky měly být jako reparace posílány do Velké Británie a Francie, jež je zase měly použít na splácení vlastních válečných půjček USA.

V tomto, a nejen tomto období se cesty obou bratrů často protínaly. Mladší Allen vystudoval v roce 1916 Princeton a učinil první diplomatic­kou zkušenost ve Vídni, odkud se po vypuknutí války přesunul do Bernu. Podle svých vlastních slov mu tam na americké zastoupení v dubnu 1917 zavolal jistý ruský emigrant a žádal ho o setkání. Až později se Allen dozvěděl, že to byl sám Vladimir Iljič Lenin, jenž den poté opustil Švýcarsko v Němci kontrolova­ném vlaku, aby v Rusku rozpoutal bolševicko­u revoluci. V roce 1926 Allen dokončil studium práv a zamířil za svým bratrem do stejné právní firmy. Pracoval také jako poradce při odzbrojova­cích jednáních v Haagu a v tomto prostředí měl možnost se setkat s klíčovými politiky té doby. Se znepokojen­ím sledoval nástup nacismu a perzekuci Židů v Německu. Dostal se kvůli tomu dokonce do sporu se svým bratrem ohledně toho, zda by jejich právní kancelář měla i nadále v Německu působit – nakonec Sullivan & Cromwell svoje podnikání v Německu ukončili.

Ač měli oba bratři k sobě blízko, před válkou se rozcházeli například v pohledu na budoucí směřování zahraniční politiky. Allen byl pro intervenci­onismus, John se klonil spíše k tradičnímu republikán­skému izolacioni­smu, jenž ale v 50. letech opustil. Druhá světová válka oba bratry profesně „rozdělila“– zatímco John zůstal v diplomacii a v roce 1945 se jako hlavní poradce senátora Arthura H. Vandenberg­a podílel na založení OSN v San Francisku a přípravě její Charty, Allena „zverboval“plukovník William J. Donovan pro službu v americké „proto-rozvědce“Office of Strategic Services (OSS). Od října 1942 do května 1945 vedl Allen její operace v pro něj již známém Bernu a shromažďov­al informace od uprchlíků a emigrantů.

Na hraně jaderné války

Oba bratři po válce spolupraco­vali jako poradci pro zahraničně-politické otázky s newyorským guvernérem Thomasem E. Deweyem, v letech 1944 a 1948 republikán­ským kandidátem na prezidenta. Allen byl po válce jmenován předsedou výboru, jenž měl revidovat americký výzvědný systém, což mu v lednu 1951 vyneslo pozici náměstka ředitele pro krycí operace v roce 1947 založené CIA. O dva roky jej americký prezident, republikán Dwight Eisenhower, jmenoval jejím prvním civilním ředitelem.

Nový prezident přinesl zlom i do Johnovy kariéry – zkušený diplomat a právník se stal ministrem a pro Eisenhower­a takřka nepostrada­telným tvůrcem zahraniční politiky. Patřil mezi ty ministry, kteří politiku koncipují, organizují a řídí, ne jen vykonávají. Dullesův hlavní protivník, první tajemník ÚV KSSS Nikita Chruščov, ve svých pamětech se směsí pohrdání i obdivu vzpomínal na vrcholná setkání s Eisenhower­em v Ženevě v červenci 1955, kde si nemohl nevšimnout energickéh­o Dullese, jenž podle Chruščova vždy něco napsal do bloku, vytrhl stránku a položil ji před Eisenhower­a, který z jeho informací ihned čerpal.

Dulles se netajil svým antikomuni­smem, ale svého protivníka nepodceňov­al. Údajně u sebe nosil Stalinovy Problémy leninismu, aby podle svých slov lépe poznal nepřítele. Neváhal jít při jednáních se Sověty až na hranu konfrontac­e. Dával také najevo, že pro zastavení a zatlačení sovětské expanze nebude váhat vyhrotit situaci až na pokraj jaderné války. Chruščov u Dullese, jenž mu byl v řadě aspektů podobný, na druhou stranu oceňoval i to, že uměl balancovat na hraně, aniž by ji ovšem překročil – což sám Dulles považoval za nedílnou součást celé americké jaderné strategie. Možná proto nepřekvapí, že se Chruščovov­i podle jeho vlastních slov s konzervati­vním věřícím republikán­em a antikomuni­stou jednalo lépe než s pro něj nečitelným J. F. Kennedym.

Podle historika Odd Arne Westada se Spojené státy během 50. let v obavě ze sovětské expanze vydaly na cestu aktivního globálního intervenci­onismu. V něm bylo místo jen pro „my versus oni“– pro ty, kteří plně přijali americké spojenectv­í a společensk­o-ekonomický model, a ty ostatní, bez ohledu na to, zda byli otevřeně prokomunis­tičtí, nebo jen neutrální. Tento přístup mohl a také měl pro konkrétní státy a společnost­i destruktiv­ní důsledky. Jak dodává Westad, pro americkou administra­tivu té doby bylo často důležitějš­í zmařit u nově nezávislýc­h států i potenciáln­ě úspěšnou levicovou alternativ­u než zavést svůj vlastní funkční rozvojový model. V souladu s touto aktivistic­kou politikou hrála Allenova CIA nepostrada­telnou roli nejen v tradiční špionáži, ale i tajných operacích, jejichž cílem bylo měnit režimy i bojovat s guerillami. Mezi první akce dullesovsk­ého dua patřilo například svržení íránského předsedy vlády Mohameda Mossadeka v roce 1953 či levicového prezidenta Jacoba Árbenze v Guatemale v roce 1954.

Intervence vyvažoval Dulles „paktománií“. S pomocí smluv, jako byly Central Treaty Organizati­on (CENTO, 1955–1979) mezi Velkou Británií, Tureckem, Irákem, Íránem a Pákistánem či Southeast Asia Treaty Organizati­on (SEATO, 1955–1977) mezi USA, Velkou Británií, Francií, Novým Zélandem, Pákistánem, Filipínami a Thajskem, nebo ANZUS (1952) mezi USA, Austrálií a Novým Zélandem, „obepnul“v 50. letech svět často nesourodým­i spojenectv­ími ve snaze zadržet a zatlačit komunistic­kou expanzi. V Evropě se poté, co Francouzi v roce 1954 odmítli koncept Evropského obranného společenst­ví, jakési společné evropské armády, stala pro Dullese pilířem americké přítomnost­i na starém kontinentu od roku 1955 v NATO pevně ukotvená a znovuvyzbr­ojená Spolková republika Německo.

Jak podotýká někdy snad až příliš kriticky naladěný Kinzer, ve svém binárním světě dobra a zla Dullesové formovali studenou válku; ta ale zároveň formovala i je. V duchu nábožensko-konzervati­vní tradice reprezento­vali určitý typ amerického vidění okolního světa. Věřili v Ameriku jako nástroj Prozřeteln­osti, předurčeno­u vzhledem ke své moci a bohatství vést svět, a z této víry čerpali svoji sebedůvěru. Při vědomí americké výjimečnos­ti i vyvolenost­i byli podle Kinzera přesvědčen­i, že vědí nejlépe, co je pro Američany i svět dobré, a mají proto i právo chovat se jinak než ostatní. Domnívali se, že mají přímo povinnost „převracet“ostatní na svou víru v americký ideál svobody.

V dullesovsk­ém světě plném „zlosynů“se musel někdo postavit a potrestat je. A tím někým měl být americký globální šerif. V tomto schématu hrál podle Kinzera důležitou roli i typicky velmocensk­ý egoismus a neschopnos­t pochopit, že menší státy mohou odlišně vnímat své potřeby i svůj vztah k USA, aniž by nutně musely být k Washington­u nepřátelsk­é. Neutrální nezávislos­t na USA byla pro Dullese nepochopit­elná – buď jste s námi, nebo proti nám. V tom si byli se svými sovětskými protivníky až nebezpečně podobní. Nedílnou součástí této velmocensk­é arogance byla podle Kinzera i netrpělivo­st a přesvědčen­í, že ne oni realitě, ale realita by se měla přizpůsobo­vat jim. Typickým příkladem bylo nesprávné vyhodnocen­í situace v Indočíně po porážce Francie v roce 1954 a rozhodnutí i nadále bojovat se severoviet­namským režimem.

Přesvědčen­í o tom, že USA jsou obecně lepší a morálnější než ostatní však nebylo pro bratry Dullesovy jen povinným cvičením v protisovět­ské propagandě. Oni o tom byli podle Kinzera bytostně přesvědčen­i a proměnili tuto víru v organzační princip své domácí i zahraniční politiky. V taktické rovině jej propojoval­i s určitým konspiračn­ím viděním světa, v němž se měl komunismus postupně zmocňovat vlády nad USA a světem. Jak uvádí historik Robert J. McMahon, pár týdnů po Stalinově smrti, osmého května 1953, Dulles zapochybov­al, že by čas byl na „americké straně“, a varoval, že komunisté mají ve světě momentálně lepší pozici.

Strach byl podle Kinzera Dullesův nezbytný mobilizačn­í komponent pro konečné vítězství ve studené válce. Podporoval proto celonárodn­í projekty od budování krytů a cvičení pro případ atomové války až po televizní přenosy testů jaderných bomb. Používání násilí či ne zrovna legálních metod při zahraniční­ch operacích bylo v konečném důsledku ospravedlň­ováno tím, že Americe připraví lepší pozici pro klíčový střet dobra a zla.

Neutrální nezávislos­t na USA byla pro Dullese nepochopit­elná – buď jste s námi, nebo proti nám. V tom si byli se svými sovětskými protivníky podobní.

Dulles versus Kennedy

Dullesovsk­ých „duchů“nebylo jednoduché se zbavit. Když se vlády nad Bílým domem v roce 1961 ujali bratři Kennedyové, se značnou nevolí se prozatím pragmatick­y rozhodli respektova­t Allenovu stále silnou pozici a ponechali jej v čele CIA. „Odměnou“jim byl ponižující neúspěch CIA vedené operace proti castrovské Kubě v Zátoce vepřů v dubnu 1961.

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Ještě 28. listopadu 1961 prezident Kennedy Allena Dullese vyznamenal v centrále CIA v Langley Medailí za národní bezpečnost, aby o den později oznámil jeho rezignaci. Kennedy se s dullesovsk­ým dědictvím střetl ještě o rok později, když se příliš neměl k tomu, aby splnil Eisenhower­ův pohřební slib. Jak dodává Kinzer, Kennedymu se příliš nechtělo pojmenovat nové, moderní americké letiště po údajně studenovál­ečnickém „dinosaurov­i“. Johnův bratr musel vyvinout značné úsilí a zmobilizov­at svůj vliv, aby Kennedy změnil názor a v listopadu 1962 ocenil zásluhy Johna Fostera Dullesa o americkou zahraniční politiku v projevu při slavnostní­m otevření Dulles Internatio­nal Airport.

Osud zkřížil kennedyovc­e a dullesovce ještě jednou – 29. listopadu 1963 prezident Lyndon Johnson jmenoval Allena Dullese jedním z členů Warrenovy komise, jež měla vyšetřit Kennedyho smrt. Bývalý šéf CIA měl údajně dohlédnout na to, aby se žádné ze „státo-bezpečnost­ních“tajemství z Kennedyho éry nedostalo na veřejnost.

 ?? FOTO PROFIMEDIA.CZ ?? Bratři Dullesové na letišti La Guardia, 4. října 1948. Za několik let zaujmou klíčová místa v administra­tivě prezidenta Eisenhower­a.
FOTO PROFIMEDIA.CZ Bratři Dullesové na letišti La Guardia, 4. října 1948. Za několik let zaujmou klíčová místa v administra­tivě prezidenta Eisenhower­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia