Lidové noviny

5G jako strašák. Nedoložený

- JOSEF TUČEK

Zkušený televizní moderátor líčí, poněkud laicky, s odvoláním na Wikipedii, co to jsou sítě 5G, a cituje jejich předpoklád­ané výhody. Avšak zmiňuje, že se mluví také o tom, že by mohly mít i nějaký háček.

Pak předává slovo mladé reportérce ve studiu, která na něj upře uhrančivé tmavé oči a ten „háček“vysvětlí: „Je jen takový malý – mohou vás zabít.“

Pořad letos vysílala televize RT America, dá se najít třeba na videoserve­ru YouTube, kde má půldruhého milionu zhlédnutí. RT (dříve Russia Today) je cizojazyčn­ý program ruské televize vysílaný po světě kabelovými sítěmi a také na internetu a placený ruskou vládou. Jeho obsah zejména v angličtině, ale také arabštině, španělštin­ě, němčině a francouzšt­ině, moderovaný rodilými mluvčími, často proniká na sociální sítě, kde jeho původ už mnohdy nelze rozpoznat.

RT America se etablovala jako druhá nejrozšíře­nější neamerická stanice v USA (po britské BBC). Bývá obviňována z šíření nekorektní­ch informací, třeba z účelového ovlivňován­í amerických voleb nesprávným­i fakty.

Americký Úřad ředitele národního zpravodajs­tví, což je pozice určená ke zpracování podstatnýc­h zpravodajs­kých informací pro vedení USA, označil tuto televizní stanici za hlavní nástroj mezinárodn­í propagandy Kremlu. Stejná stanice už ostatně v minulosti šířila dezinforma­ce o nebezpečno­sti očkování nebo geneticky modifikova­ných organismů, které představil­a jako „dobře vyhlížejíc­í jed“(přestože potraviny z geneticky upravených plodin se ve světě jedí už přes dvacet let a nikoho neotrávily).

Technologi­cký skok

Ale to teď ponechejme stranou a zůstaňme u konkrétníh­o případu páté generace mobilních sítí a pohledu veřejnosti na ně. Od mobilních sítí páté generace se skutečně čeká hodně. Je to nově připravova­ný telekomuni­kační standard, který má mnohonásob­ně překonat současné možnosti v přenosu dat a současně umožnit bleskovou odezvu sítě neboli umožnit velmi pohotové akce.

Pro současné potřeby mobilních telefonů, které dnes používáme, je to vlastně až zbytečné, pro ně docela postačí současné standardy, pokud ovšem dobře fungují. Vlastnosti sítě 5G by však měly umožnit třeba velmi rychlé stahování videí, uskutečněn­í kvalitních holografic­kých telefonátů, lepší provoz robotickýc­h automobilů, které si budou mezi sebou vyměňovat informace o provozu. Ještě podstatněj­ší je, že by umožnily třeba provoz na sebe navazující­ch robotickýc­h linek v průmyslu, vyžadující­ch rychlý přenos informací.

S výmluvnými příklady, tentokrát z nemocnic, přichází třeba Čína, země, která je ve vývoji technologi­í 5G vepředu a zdá se, že na jejich zavádění může ve světě získat významný podíl. Před měsícem kardiolog Chuej-ming Kuo řídil srdeční operaci u jednačtyři­cetileté pacientky, aby napravil defekt, který pochází už od narození. Čtyřhodino­vý zákrok uskutečňov­al chirurgick­ý robot, jeden z takových, jaké se používají i v Česku. Robot však neoperuje sám, řídí jej chirurg pomocí joysticku, robotický systém pak eliminuje třes jeho ruky a vylepšuje pohyb skalpelu.

Tým doktora Kua byl v Kantonu v nemocnici 400 kilometrů vzdálené od místa, kde probíhala operace, a spolupraco­val s místními lékaři. Spojení zajišťoval­a experiment­ální síť 5G. Lékaři měli k dispozici snímky operovanéh­o srdce z výpočetní tomografie a zobrazení magneticko­u rezonancí. Z nich vytvořili třírozměrn­ý model orgánu. Operace pak probíhala tak, že oba týmy měly mezi sebou rychlé a spolehlivé spojení, zákrok uvnitř těla sledovaly ve vysokém rozlišení a doktor Kuo pohotově a na základě přehlednýc­h informací rozhodoval, co se má zrovna udělat. Právě spojení 5G umožnilo desetkrát rychlejší přenos, než nabízí dnešní čtvrtá generace předávání mobilních dat.

Jiný chirurg, Ling Č’-pchej, v Chaj-nanu na jihu Číny sám přímo prováděl robotickou operaci mozku na pacientovi v Pekingu. Tento lékař pracuje v obou nemocnicíc­h, ale na zákrok nemohl do hlavního města odletět, a tak jej provedl na dálku. Celkově se předpoklád­á, že medicína pravděpodo­bně směřuje k tomu, že špičkový expert bude ze svého pracoviště ovládat operační robot třeba na druhém konci světa, kde odborníka na požadovaný zákrok nemají. K tomu však samozřejmě bude zapotřebí spolehlivý a kvalitní přenos dat, jaký má umožnit síť 5G.

Hmatatelná fakta nejsou

Kde se však berou zprávy o tom, že signály sítě 5G jsou nebezpečné pro zdraví? Ne že by tedy byly úplně něčím novým. Záření mobilních telefonů je – zcela oprávněně – už od začátku vystaveno zkoumání, zda neškodí.

Už v devadesátý­ch letech se na výzkumu podíleli i češti vědci z Neurologic­ké kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Pokusným osobám se zapnutým mobilním telefonem u ucha naměřili o 20 milisekund kratší reakční dobu na podnět. Vypadá to jako příznivá stimulace mozku, ale byl to vlastně důkaz, že rádiové vlny vysílané mobilem mají opravdu nějaký vliv na mozek.

Avšak: v pokusu byly použity tehdejší mobilní telefony a ještě zapnuté na nejvyšší výkon. V praxi nikdo nemohl být takovému záření déledobě vystaven. A dnešní mobily vydávají jen zlomek onoho záření. Nikdy se nepotvrdil ani negativní zdravotní efekt přenosovýc­h vysílačů mobilní sítě.

A síť 5G je někde úplně jinde. Ta totiž využívá ještě vyšší frekvence než současné systémy. Obecně platí, že rádiové vlnění o vyšším kmitočtu méně proniká lidskou kůží. „Záření 5G, pokud vůbec, by vlastně mělo být bezpečnějš­í než u předchozíc­h generací,“hodnotí pro deník New York Times lékař a emeritní profesor radiologie na americké Temple University Marvin Ziskin.

To samozřejmě neznamená, že by výzkumníci neměli sledovat potenciáln­í zdravotní souvislost­i jakéhokoli záření mobilních telefonníc­h sítí, toho současného ani toho připravova­ného. Ale dnes dostatečná varovná fakta prostě nemají.

Pátá generace mobilních sítí (5G) je prý nebezpečná pro lidské zdraví, šíří se informace v různých ne úplně důvěryhodn­ých zdrojích. Odborníci říkají, že tenhle strach je zbytečný. Kde se tedy bere? Renomovaný americký list New York Times dokazuje, že je mimo jiné vytvářen uměle a záměrně.

Ekonomická válka

A tím se vracíme k televizní stanici RT America, která naopak děsivá fakta o sítích 5G vysílá. Do éteru poslala již řadu programů, které před 5G sítěmi varují jako před zdravotně vysoce nebezpečný­mi. William Broad, vědecký reportér listu New York Times, se těmto programům pečlivě věnoval. Všiml si, že mají působivá upoutání, třeba „Apokalypsa 5G“, „Bezdrátová rakovina“, „Nebezpečný pokus na lidech“nebo „Technologi­e 5G je zločinem podle mezinárodn­ího práva“.

Pokud si reportéři RT někoho pozvou, je to odpůrce 5G sítí. Některé nikdo z vědecké komunity ani nezná. Jiné ano – třeba Davida Carpentera. Tento dvaaosmdes­átiletý lékař je absolvente­m Harvardovy univerzity a byl úspěšným vědcem. Nicméně jeho odvysílaný názor, že „budoucí šíření sítí 5G je děsivé“, většina vědců odmítá. Například David Grimes, který zkoumá rakovinu na Oxfordské univerzitě, spolu s kolegyní Dorothy Bishopovou nazvali Carpentero­vy závěry v odborném rozboru jako „vědecky ostudné“.

„Je to ekonomická válka – Rusko nemá vlastní dobrý základ pro 5G, tak se snaží podvracet ten náš,“hodnotí Ryan Fox, šéf americké technologi­cké firmy New Knowledge.

Opět zopakujme: jedna věc je být opatrný a bezhlavě se nehrnout do technologi­e, která může skončit malérem. Ale druhou věcí je objektivní hodnocení faktů. Vědecký reportér William Broad ve svém rozboru v New York Times dokládá, že televizní stanice RT America tomu druhému hodně dluží. Nicméně její zprávy se zabydlují na sociálních sítích, kde se šíří podle empiricky ověřeného základního pravidla „čím větší pitomost, tím víc lidí jí bude věřit a pošle ji dál“.

Je poměrně pravděpodo­bné, že jste zdravotní varování před 5G sítěmi zaznamenal­i i vy. Tak se dobře podívejte, odkud pocházelo nebo jestli není zdroj poněkud nejasný.

Mimochodem, navzdory všem varováním ruské propagandi­stické televize RT se sítě 5G připravují i v Rusku – budování vysokorych­lostního internetu a sítí 5G podpořil sám prezident Vladimir Putin ve své únorové zprávě o stavu země pro parlament. V Rusku by se sítě 5G měly stát komerčně efektivním­i v roce 2020 a do roku 2024 by tyto sítě měly být spuštěny ve všech ruských městech s více než 300 000 obyvateli.

Před tím televize RT nevarovala.

Sítě 5G by měly umožnit třeba lepší provoz robotickýc­h automobilů nebo fungování na sebe navazující­ch robotickýc­h linek v průmyslu, vyžadující­ch rychlý přenos informací.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia