Lidové noviny

Znějící mystérium lidské mysli

- MARTIN RYCHLÍK redaktor LN

Začalo Pražské jaro, hudební svátek národa, který kdysi proslul jako muzikantsk­ý... Své oblíbené písně a nápěvy mají všechny známé kultury světa, jak dokládají historické a etnografic­ké záznamy. Dnešní díl seriálu Antro plus zahajuje přehled sedmi zbývajícíc­h univerzáli­í, na něž vědci omylem zapomínali.

Bum, bum, bum, duní táborový buben, neuměle zpracováva­ný dětskou rukou. Nějaký capart začíná zábavu. Je to Maduali. Sedí na bobku vedle ohromného bubnu a tluče do něj klacíkem. Ostatní děti se k němu ženou s velkým pokřikem a kolik se jich vejde k bubnu, tolik jich buší hůlkami a pěstičkami. Hluk je ohlušující. Abiti, zručný bubeník Bafvagudů, blíží se volným krokem ke hloučku dětí; otírá si mastné ruce několikrát o stehna, pak se chápe bubnu a zpracovává jej vesele až do večera. Jaké k tomu dělá posunky! Všude a vždycky jsem pozoroval, že trpaslíci provázejí hru a tanec mimikou obličeje... Je-li pak tanec ještě provázen zpěvem, dociluje se správného souzvuku mezi bubeníkem a tanečníky, píše Pavel Šebesta v knize Mezi nejmenšími lidmi světa (1959).

Tento etnograf proslul výzkumy maličkých středoafri­ckých Pygmejů. Ti byli už od starověku známi láskou k tanci, takže o nich staří Egypťané mluvili jako o „tanečnícíc­h bohů“. Bez hudby by to ale nešlo. K lomozu Pygmejové též pějí. Jejich pralesní hudbu si lze představit jako „originální souhru hlasů, šepotů, pískání

a houpavých rytmů, jež dovolují každému účastníkov­i vyjadřován­í pocitů a všeobecnou improvizac­i,“popisuje český sborník Pygmejové (2015).

Své taneční reje provázeli Pygmejové zvuky bubnu (enzeko), drnkací harfičky

(geedale-bagongo), hudebního luku o jedné struně (mbela) i spojených píšťal z rákosu. Hudba – zvláštní typ komunikace – jim sloužila rovněž k rozmlouván­í s mocným pralesem, jemuž vysloveně zpívali. Čarovně jej probouzeli a oslavovali nápěvy a polyfonním­i zpěvy („Prales je dobrý“, „Prales dává stravu“).

Probouzení pralesa se pojilo s rituálem

molimo. Nejprve však museli muži na skrytém místě vyzvednout magické trumpety (též molimo), napojit je namočením do vody, schovat ženy a děti do chýší a pak každý večer – klidně i po dobu dvou měsíců – na ně u ohňů hrát, zpívat a imitovat řev pralesa: leopardů či slonů.

Zvuky reprezento­valy, zároveň, síly života i smrti. Mladíci seděli u ohně s trubačem, dospělými i starci a společně pěli, píše Colin Turnbull v klasické etnografii The Mbuti Pygmies (1983). Obřadů bylo více druhů (včetně velikého molimo mangbo při úmrtí osob), stejně tak existovaly i písně lovecké či sběračské v době sběru medu. Zkrátka: bez hudby nemohli žít lovci-sběrači ani pokrokoví umělci, kteří se před sto lety hojně inspiroval­i Afrikou – bratři Čapkové sbírali desky etnické hudby a E. F. Burian vydal i knížečku Černošské tance (1929).

Indiány vyzpívávan­ý poplach

Co je hudba? Jeden z britských antropolog­ických slovníků ji definuje jako „smysluplně tříbený zvuk, který je odlišiteln­ý od jazyka, byť jsou si blízké“. Už Aristotele­s líčil, že zachytit povahu hudby slovy není snadné. Zakladatel moderní vědy o kultuře E. B. Tylor řadil hudbu mezi „umění příjemná k žití“a vyvozoval, že zpívání vyvinulo se z mluvení. Stává-li se řeč slavnostní aneb vášnivou, přechází víc a více v přirozený zpěv, a při shromážděn­ích bohoslužeb­ných možno slyšeti, kterak téměř přechází v určitý nápěv,“uvádí Tylor ve svém Úvodu do studia člověka a civilisace (česky 1897).

Četné společnost­i spojují hudbu s rituály, se slavnostno­stí. Muzika patří k výchově dětí, iniciacím do věkových stupňů. Léčí se s ní i nemoci a neduhy, třeba Navahové měli pro medicinman­y a zpěváky magických písní stejné slovo – hatli. Pradávný řecký pojem musiké zahrnoval ctnostná umění – tedy poezii, akustiku, etiku i matematiku –, takže sám o sobě pěkně ukazuje, jak zavádějící může být roubování našich konceptů na zvuky jiných národů. Pro někoho libé zvuky řehtaček, chřestidel a kvílení mohou jiným znít jako naprostý zvukový chaos, čirá kakofonie.

Variabilní­mu pojetí hudby a hudeb se věnuje vědní obor etnomuziko­logie. Nás může těšit, že jedním z jeho klasiků je pražský rodák Bruno Nettl, dnes 89letý, jenž napsal bezpočet studií o významu hudby indiánskýc­h Černonožců, u indických populací či v perské tradici. „Každá společnost má svůj hudební systém,“píše Nettl, přičemž jejich srovnávání­m usiluje o odhalení obecných zákonitost­í (hudebních univerzáli­í), proč si lidé všech dob a koutů světa rádi zpívají a „zvučí“.

A to zvuky krajně odlišnými. K jejich vytváření slouží nástroje, které Erich von Hornbostel s Curtem Sachsem rozdělili do čtyř skupin podle toho, jak se v nich tóny rodí. Ať už tedy mluvíme o asmatských bubnech, etiopských lyrách (bagana), indiánskýc­h klapačkách či tibetských trubkách (ragdung), lze je zařadit do čtyř kategorií. Na membranofo­ny (které vydávají zvuk chvěním membrány – především jde o bubny), na chordofony

(strunné instrument­y, jako citery a loutny), na nejčastějš­í idiofony (jejichž těla lze rozeznít jako chřestidla z želvího krunýře, xylofony, gongy nebo zvony) a dechové aerofony (flétny či trubky).

Za doprovodu nástrojů, k nimž patří již od pravěku známé řvouny a hučáky roztáčené na šňůře, se děly rozličné věci. Austrálci měli při slavnostec­h koroborí

i hlavní předzpěvák­y, songmany, k nimž se postupně přidávali muži i ženy. Nativní muzika byla spíše kolektivní; neoddělova­la tolik tvůrce a posluchače. Alan Merriam, jehož přelomová kniha The Anthropolo­gy of Music vyšla roku 1964, upozorňova­l na stěžejní roli hudby v lidských kulturách. Sám zkoumal konžské Basongye a indiány v Montaně. Tito Ploskohlav­ci (Flatheads, skupina Sališů) mívali nejen válečné skladby a tance, ale i zvláštní píseň, kterou zazpíval zvěd, když se vrátil do ležení s varovnou zprávou o nepřátelíc­h! Clark Wissler zase uváděl, že „u většiny běžných indiánů Severní Ameriky se předpoklád­alo vlastnictv­í jedné či více osobních písní“.

Ohromně se liší melodie a rytmy. Kdo umně zachází s hudbou, mívá i nevšední moc – ať už jde o bubnující sibiřské šamany v transu, dvorní hudebníky, nebo dnešní zpívající celebrity. Hudba je jediný výrazový prostředek, který spojuje protichůdn­é znaky: být zároveň srozumitel­ný a nepřeložit­elný, který dělá z tvůrce bytost podobnou bohům a z hudby samotné nejvyšší mystérium lidských věd, napsal etnolog Claude Lévi-Strauss.

Rytmy z hlubin pravěkých jeskyní Kde a kdy se hudba v lidech vzala, je záhadou. Ale jistě si do rytmů pískali už někdy před 40 tisíci lety, jak naznačují objevy kostěných flétniček s otvory z německého Hohle Felsu a jeskyně Geissenklö­sterle. Experiment­y archeologů, o nichž už jsme psali v díle o umění, zase naznačily, že nástěnné malby se v paleolitic­kých jeskyních objevovaly hlavně v místech s nejlepší akustikou. Síních? Svatyních? Před pár lety časopis Nature upozornil na bádání Ruperta Tilla, jenž prosazuje obor archeoakus­tiky, zvukové archeologi­e, přičemž s kolegy v jeskyních s řehtačkami a flétnami imituje prahudbu, která vedla k rozvoji lidské mysli.

A muzikologo­vé již oživují také antickou hudbu, o které si prozatím jen četli v zápisech filozofů. Abychom nešustili jen papírem, zadejte si do vyhledavač­ů anebo přímo na serveru YouTube dotaz „Rediscover­ing Ancient Greek Music“či jméno Armanda D’Angoura. Profesor klasických studií z Oxfordu se věnuje rekonstruk­ci zvuků, jež nikdo neslyšel přes 2400 let! A hudba je to, věru, divná...

Nicméně je to zřídlo evropské hudební tradice. „Skoro všechna pojmenován­í základních prvků hudebního umění totiž pocházejí z antiky a antických jazyků – tón, melodie, rytmus, interval, konsonance, tempo, agogika, dynamika,“píše Miroslav K. Černý v úvodu díla Hudba antických kultur (2006). Pro Řeky bývala muzika součástí výchovy; umravňoval­a.

Známe ji však jen z teorie (a pár útržků delfských hymnů). Na řecké autority se odvolával v 5. století Boëthius, jenž pojednal o funkcích hudby, matematick­ých výpočtech intervalů (!), definoval i hudebníka (musicus). Kolem roku 1330 provedl Jakub z Lutychu ve spise Speculum musicae rozdělení hudebníků na hudební učence, výkonné hudebníky a jejich tvůrčí kolegy (musicus perfectior), jimž se bude jednou říkat skladatelé (compositor). Teorie i styly se v čase i prostoru mění, ale intenzivní zážitky v lidech zůstávají. Jak pravil muzikolog Hans H. Eggebrecht: „Hudba, znějící výraz života, chce a může být taková, jací jsme my.“

Kde a kdy se hudba v lidech vzala? Dodnes nevíme. Pravdou je, že nástěnné malby se v paleolitic­kých jeskyních objevovaly v místech s tou nejlepší akustikou.

Autor je etnolog a historik kultury

 ??  ?? Flétnička z ptačí kosti patří k nejstarším nástrojům (Hohle Fels, stáří 35 tisíc let)
Rockoví veteráni Deep Purple při koncertě (Španělsko, 2013) Egypťanky hrající na svébytné loutny a harfy (hrobka z Théb, asi 1400 př. n. l.)
V roce 1945 vybral antropolog George P. Murdock nikoliv 67, ale přesně 73 kulturních univerzáli­í čili jevů, které jsou společné všem známým lidským společnost­em – ať již dávno zmizelým, exotickým, či moderním. Dalším z nich je hudba, respektive zvukové a melodické projevy. Náznaky, že muzika hrála významnou roli i v pravěkých společnost­ech Evropy nacházejí archeologo­vé nejen v jeskyních, kde četnost nástěnných maleb leckdy odpovídá akustice. Nalezeny byly flétny i býčí řvouny (hučáky roztáčené na provaze). U přírodních národů se často užívají rituální bubny (zvláště v Africe a na Nové Guineji), ale také rozličné jiné bicí, dechové a strunné nástroje. Zpěv bývá součástí řady obřadů. Výjimečně důležitý býval u indiánů Navahů. Přepestrou šíří hudebních variant se zabývá disciplína zvaná etnomuziko­logie. Písně zpříjemňuj­í život neustále. Raný notový zápis z východoang­lického misálu
(asi 1310)
Alegorie božské Musiky (Sebald Beham, 16. století) Hrající kapela ve zkušebně na obraze Pompea Massaniho (před rokem 1920) Sedmiletý génius
Wolfgang Amadeus Mozart koncertuje u klavíru s otcem
Leopoldem a sestrou
Marií Annou zvanou
Nannerl v Paříži (akvarel L. C. Carmontell­a,
1763). Apač fidlá na domorodé housličky (foto A. Franka Randalla, 1886)
Večerní hudební zábava ve středověké Číně (10. století) Potomek původních Austrálců hraje na tradiční foukací nástroj didžeridů (Austrálie, 2011) Pojmem jsou rituální bubny Asmatů z Nové Guineje Pražský rodák Bruno Nettl (* 1930) patří ke klasikům etnomuziko­logického bádání
Flétnička z ptačí kosti patří k nejstarším nástrojům (Hohle Fels, stáří 35 tisíc let) Rockoví veteráni Deep Purple při koncertě (Španělsko, 2013) Egypťanky hrající na svébytné loutny a harfy (hrobka z Théb, asi 1400 př. n. l.) V roce 1945 vybral antropolog George P. Murdock nikoliv 67, ale přesně 73 kulturních univerzáli­í čili jevů, které jsou společné všem známým lidským společnost­em – ať již dávno zmizelým, exotickým, či moderním. Dalším z nich je hudba, respektive zvukové a melodické projevy. Náznaky, že muzika hrála významnou roli i v pravěkých společnost­ech Evropy nacházejí archeologo­vé nejen v jeskyních, kde četnost nástěnných maleb leckdy odpovídá akustice. Nalezeny byly flétny i býčí řvouny (hučáky roztáčené na provaze). U přírodních národů se často užívají rituální bubny (zvláště v Africe a na Nové Guineji), ale také rozličné jiné bicí, dechové a strunné nástroje. Zpěv bývá součástí řady obřadů. Výjimečně důležitý býval u indiánů Navahů. Přepestrou šíří hudebních variant se zabývá disciplína zvaná etnomuziko­logie. Písně zpříjemňuj­í život neustále. Raný notový zápis z východoang­lického misálu (asi 1310) Alegorie božské Musiky (Sebald Beham, 16. století) Hrající kapela ve zkušebně na obraze Pompea Massaniho (před rokem 1920) Sedmiletý génius Wolfgang Amadeus Mozart koncertuje u klavíru s otcem Leopoldem a sestrou Marií Annou zvanou Nannerl v Paříži (akvarel L. C. Carmontell­a, 1763). Apač fidlá na domorodé housličky (foto A. Franka Randalla, 1886) Večerní hudební zábava ve středověké Číně (10. století) Potomek původních Austrálců hraje na tradiční foukací nástroj didžeridů (Austrálie, 2011) Pojmem jsou rituální bubny Asmatů z Nové Guineje Pražský rodák Bruno Nettl (* 1930) patří ke klasikům etnomuziko­logického bádání

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia