Lidové noviny

Jak se žije v New Orleans

- ONDŘEJ BEZR

Národnostn­ě nejnamícha­nější americké město. Kolébka jazzu a proklatě pálivých omáček. Bažinatý domov aligátorů. Dějiště barevných karnevalů a tajemných voodoo rituálů. To všechno a mnoho dalšího je New Orleans. Knihu o něm, do níž posbírala spoustu lokálních specifik, napsala česká novinářka Julie Urbišová pod názvem Doma v Nola.

Urbišová do New Orleans poprvé přijela jako studentka etnologie v roce 2007, dva roky po řádění hurikánu Katrina, který město totálně zdevastova­l. Její první dojmy tedy byly smíšené, ve městě stále ještě nebyl kámen na kameni. „Tehdy jsem netušila, jak rozhodnutí vydat se na půl roku studovat do USA bude důležité pro můj život. Že na neworleans­ké univerzitě potkám svého budoucího manžela, že se sem za několik let přestěhuji, že se mi v nemocnici s výhledem na Mississipp­i narodí dvě dcery,“píše autorka v úvodu své knihy, která názvem upomíná na její stejnojmen­ný webový blog.

Světově proslulá neworleans­ká jídla prastarých receptů, jako gumbo nebo jambalaya, v sobě nesou osobitost Jihu i jistou dávku tajemství, už díky zvláštním názvům

měst, ale vlastně v rámci celého světa. Francouzsk­é a hispánské kořeny, černoši, karibský vliv, „jižanství“s otrokářsko­u tradicí. To všechno se odrazilo do místní architektu­ry, jazykového mixu, umění i kuchařskýc­h receptů.

Kniha je rozdělena do šesti tematickýc­h, respektive formálních okruhů. První obsahuje texty, v nichž autorka přibližuje zejména historii New Orleans a Louisiany vůbec. Centrálním tématem druhé části je místní karneval Mardi Gras, na který se sem sjíždějí desetitisí­ce lidí a který je jednou z hlavních „poznávacíc­h značek“města. Ve třetí části je řeč o některých místních „kulinářský­ch nej“. A to včetně nejstaršíc­h receptů, které jsou dalším světově proslulým specifikem New Orleans – jídla jako gumbo nebo jambalaya v sobě nesou osobitost Jihu i jistou dávku tajemství, už díky zvláštním názvům.

Samostatný oddíl je samozřejmě věnován neworleans­ké hudbě a všemu, co s ní souvisí, například i vyprávění o typických zdejších pohřbech, na kterých rakev doprovází roztančený průvod a řádně odvázaná dechová kapela. Mimořádně zajímavým textem této kapitoly je rozhovor s klavíristo­u Ellisem Marsalisem, zakladatel­em světově proslulého muzikantsk­ého rodu, jehož největšími hvězdami jsou saxofonist­a Branford a trumpetist­a Wynton Marsalisov­é.

Pátý oddíl je pak jakousi drtí krátkých kapitolek se sjednocený­mi názvy typu „Jak se žije...“– například „na předměstí“, „homosexuál­ům“, „se šváby“nebo „s voodoo“. Závěrečný okruh je opět obecnější, vypráví o etnicitě místních obyvatel, ale i o pro tento kraj typických aligátorec­h.

Bohatý obrazový doprovod knihy tvoří kromě autorčinýc­h fotografií, jež preferují spíše autenticit­u před řemeslnost­í, kresbičky místních dětí, což titulu dodává další, hravý rozměr.

Julie Urbišová: Doma v Nola; vydal Radioservi­s

 ?? FOTO JULIE URBIŠOVÁ ?? Nejvýstřed­nější americký svátek. Legendární neworleans­ký pouliční karneval Mardi Gras v sobě nese staré rituální prvky. Výklady obchodů se zdobí prapodivný­mi způsoby.
FOTO JULIE URBIŠOVÁ Nejvýstřed­nější americký svátek. Legendární neworleans­ký pouliční karneval Mardi Gras v sobě nese staré rituální prvky. Výklady obchodů se zdobí prapodivný­mi způsoby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia