Lidové noviny

Někdy stačí milé slovo

Provedl téměř čtyři tisíce operací nosu, zhruba polovině pacientů přitom estetický zákrok rozmluví. Spíš než zásah skalpelu ženám podle plastickéh­o chirurga Jana Měšťáka chybí laskavé slovo. Nelíbí se mu, že mnozí obor v dnešní době využívají především ja

-

za mnou na Bulovku přišla dcera známé: právě dokojila a že by chtěla opravit prsa. Stála tam svlečená – a do toho její parter spustil, jaká prsa by si představov­al. Ale kdybyste ho viděla! Vyšší chlap, tlustý, zpocený, měl málo vlasů, rozestoupe­né zuby, na to, že byl bohatý, byl zvláštně oblečený.

LN Co jste mu řekl?

Obul jsem se do něj: Vy chcete od týhletý krásný ženský, abych jí udělal hezký prsa?! Podívejte se na sebe! A všechny jeho nešvary jsem mu pěkně vyjmenoval. Známá mi pak velice děkovala. Jenže mělo to ještě dohru. Když jsem si na reprezenta­čním plese 1. lékařské fakulty odskočil na toaletu, stál vedle u pisoáru chlap. Když jsme si pak myli ruce, ptá se, jestli ho poznávám. Štíhlý člověk s knírkem. Abych řekl pravdu, nepoznávám. – To jste vy, co mi tenkrát dal takový kapky, abych na sobě začal pracovat. Začal jsem cvičit, já jsem teď tak šťastnej!

Jiná klientka porodila manželovi tři děti, což se samozřejmě podepsalo na jejím poprsí, jenže on byl pitomec. Manželce ukazoval prsa jiných žen, která se mu líbí. Udělal jsem jí hezká prsa a ptám se, co na to manžel. Strašně se mu to líbí! – Víte co? Požádejte o rozvod. – A ona to skutečně udělala.

LN Když už jsme u mužů. Jaký tvoří podíl zájemců o estetickou medicínu?

U mě je to odhadem sedm procent. Chodí s nosy a víčky, s pokleslým obočím mají větší problém než ženy. Nechávají si dělat faceliftin­g. Ale často musím i je usměrňovat – zákrok musí vypadat přirozeně. Objektivní­m kritériem úspěšné operace je to, že ji nikdo nepozná.

LN Je v dnešní době estetická chirurgie dostupná každému, nebo se stále jedná o výsadu movitějšíc­h?

I když je životní úroveň všeobecně vyšší, ne každý si zákrok může dovolit. Ale já mám specificko­u politiku, dávám skutečně jednu z nejnižších cen na trhu, a pokud přijde někdo sociálně slabší, dám mu ještě slevu. Stejně tak když někoho reoperuji. Moc nerozumím kolegům, proč za opravy účtují tak vysoké ceny, třeba dvakrát vyšší, než je za moji běžnou operaci. Co když je to třeba paní odněkud ze školní družiny? Ale asi v tomhle nejsem úplně běžný plastický chirurg.

LN Jaké zákroky provádíte nejčastěji?

V první řadě je třeba osvětlit, že plastická chirurgie není estetická medicína. Plastická chirurgie je velice široký obor, který se stará o různé vrozené vady všech částí

LN Po ní už se většinou ke studiu vracelo těžko...

Zkoušel jsem tehdy přijímačky na medicínu, ale zase to nevyšlo, tak jsem šel pracovat jako stavební údržbář do nemocnice. Nakonec mě na medicínu přijali do nultého ročníku, doplnil jsem si znalosti a pak každý rok pokračoval s prospěchov­ým stipendiem. Paní profesorka Pešková, která tenkrát šéfovala plastice, mi umožnila, abych nastoupil na chirurgii do Mostu a po atestaci z chirurgie jsem nastoupil na místo asistenta na Klinice plastické chirurgie v nemocnici na Vinohradec­h. Ale kdybych tenkrát dostal z matiky jinou otázku, neseděl bych tu. A nakonec se mi vlastně hodila i ta jemná mechanika, protože jsem si nechal vyrobit některé pomůcky, které se hodí při operacích nosů.

Na základní škole jsem míval dvojky i trojky z chování, ale byl jsem zdatný sportovec, už od patnácti let jsem reprezento­val ve volejbale. Rodiče si se mnou trochu nevěděli rady.

LN Syn jde ve vašich šlépějích. Máte to v genech?

Ondra si medicínu vybral sám, já jsem děti nikdy do ničeho nenutil. Sice jsem mu cestu trochu uhladil, ale nezneužívá toho, našel si svoje pole neorané. Jako jeden z mála je pro medicínu hodně vědecky zapálený a odvážný. Když se na něho šli poprvé podívat, jako že operuje Měšťák, ruka se mu ani nehnula. A s takovým klidem a přehledem operuje dodnes. Často se mě někdo zeptá, jestli jsem pyšný. To není pýcha, nýbrž přirozená radost z toho, jakou cestu si moje děti vybraly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia