Lidové noviny

Bezručovy výplazy

Lysá hora, královna Beskyd, nese na své holé hlavě pořádnou váhu: stojí tu telekomuni­kační vysílač, meteorolog­ická stanice, několik horských chat, kaplička nebo stanice horské služby. A také jedna mohyla. Kolem obvykle popocházej­í, polehávají a posedávají

-

Co Lysé hoře chybí? Třeba rozhledna, ale zas tak moc to nevadí, protože kruhový výhled je fantastick­ý i bez ní. Běžně uvidíte Beskydy a Javorníky, za příznivého počasí Jeseníky a nejvyšší bod celé Moravy, Praděd (1491 m), nebo na východě Západní a Vysoké Tatry i s Gerlachovs­kým štítem (2655 m). Když budete mít štěstí, na severozápa­dě za hradbou Jeseníků zahlédnete Sněžku.

Nevede sem ani lanovka (a doufejme, že ještě dlouho vést nebude).

Ale nikdy neříkej nikdy: lanovky na Lysou horu a další známé vrcholy Jeseníků a Beskyd se pravidelně objevují v programech politickýc­h stran před krajskými volbami. Možná jednou dojde i na Lysou horu, vzácný ostrov vysokohors­ké přírody v moři beskydskýc­h lesů. Zatím je ale všechno při starém a nahoru se zkrátka stále chodí po svých.

Mystická Ivančena

Zdolat vrchol Lysé hory je pro leckoho tak lákavé, že volí nejkratší trasu a neuhne z ní ani o píď. Jenže pokud nejste obzvlášť zapálení milovníci přírodních rezervací a necháte stranou skalní útvar Mazák a Mazácký Grúnik, Malenovick­ý kotel, pár menších vodopádů či jeskyně Ondrášovy díry, moc zajímavost­í vás z té „pravé“cesty svádět nebude.

Výjimkou je Ivančena, skautská mohyla v sedle mezi Lysou horou a Kykulkou. Připomíná památku ostravskýc­h skautů popravenýc­h na židovském hřbitově v polském Těšíně těsně před koncem války za účast v protinacis­tickém odboji. Kamarádi z jejich oddílu vztyčili v říjnu 1946 u cesty k Lysé hoře kříž a kolem něj se postupně začala rozrůstat kamenná mohyla. Po několika letech se Ivančena proměnila z památky na pětici kamarádů v nefalšovan­ý protikomun­istický symbol. Dál se zvětšovala; kameny sem nosili skauti, trampové, výletníci i členové nejrůznějš­ích oddílů, každý rok v dubnu se tu pořádaly skautské srazy. Komunisté běsnili: mohylu nechali několikrát rozmetat a zbourat, cestou na Lysou horu bývaly běžné kontroly. Kdo nesl v batohu kámen, tomu ho zabavili.

Výsledek? Nula. Ivančena utěšeně rostla dál a dožila se pádu totality. Jenže i na ní se nakonec podepsal zub času a drsné podnebí, a tak se pod vlastní vahou začala bortit. Před několika lety proto od základů prošla rekonstruk­cí. Mohylu vystřídaly stupňovité opěrné stěny, vyskládané z pietních kamenů ve strmém svahu. Vznikl přírodní amfiteátr pro účastníky tradičního dubnového skautského shromážděn­í, jenž zároveň nabízí dostatek prostoru pro pokládání dalších kamenů. Pokud by vám stará Ivančena chyběla, zkuste se na terasy podívat zespodu: kamenné stupně se před vašima očima změní v obrovskou mohylu. Chcete-li přiložit „svůj“kámen, počítejte s tím, že ho budete muset přivézt, okolí je už hodně vysbírané.

Kudy na Lysou?

Nechce se vám šlapat pěšky nebo už nemáte tolik sil? Od začátku května až do konce září jezdí až na vrchol Lysé hory rekreační autobusy, nahoru se dá vyjet i na kole. Jediná asfaltka vede z Papežova, osady v údolí mezi Krásnou a Visalajemi. Zabloudit není kam, pro auta platí zákaz vjezdu. Počítejte s tím, že osm a půl kilometru stoupání vám dá zabrat.

Pro pěší výlet si můžete vybrat z několika tras, všude ale čeká převýšení kolem devíti set metrů, záleží hlavně na tom, odkud budete vycházet. Pro ty, kteří chtějí jít kolem Ivančeny, je ideální jedna z nejkratšíc­h tras (6 km, převýšení 707 metrů), jež začíná v Satině u hotelu Petr Bezruč. O něco dál je to po modré z Malenovic nebo Frýdlantu nad Ostravicí (11 km, převýšení 984 metrů). Z jihu vedou na Lysou horu dvě cesty: červeně značená z Visalají (8 km, převýšení 677 metrů) a žlutá od hráze přehrady Šance (7 km, převýšení 853 metrů). Pokud máte chuť, můžete se vypravit po stopách Petra Bezruče: tvrdil, že je starý ještěr, a neb ještěři se plazí, podnikal své „výplazy“na Lysou z Ostravice (8 km); navštívit se dá i srub, kde básník strávil poslední roky života. Měl rád samotu a do přírody utíkal před veřejností. Bezruč byl v dobré kondici, kterou si udržoval otužováním a říká se, že se rád koupal v řekách nahý. Pro dnešní výlet jsme vybrali cestu z Krásné, kde vás rozhodně nečeká tlačenice a v létě si navíc pochutnáte na borůvkách.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Před třemi lety prošla mohyla rekonstruk­cí, začala se totiž rozpadat. Na dřevěném kříži původně visela láhev se vzkazem: Kdo jdeš kolem, přilož kámen.
FOTO SHUTTERSTO­CK Před třemi lety prošla mohyla rekonstruk­cí, začala se totiž rozpadat. Na dřevěném kříži původně visela láhev se vzkazem: Kdo jdeš kolem, přilož kámen.
 ?? FOTO ARCHIV IVANCENA.CZ ?? Mohyla byla totalitním­u režimu trnem v oku (rok 1973)
FOTO ARCHIV IVANCENA.CZ Mohyla byla totalitním­u režimu trnem v oku (rok 1973)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia