Lidové noviny

„Ruské“video otřásá Rakouskem

Týden do eurovoleb média přinesla záznam, na němž šéf vládní strany slibuje Rusům státní zakázky

- ROBERT SCHUSTER

VÍDEŇ/PRAHA Rakousko svírá jeden z největších politickýc­h skandálů posledních let. Minulý víkend kvůli němu padla vláda.

Kancléř Sebastian Kurz z konzervati­vní lidové strany (ÖVP) ukončil spolupráci s pravicovým­i Svobodnými (FPÖ) poté, co dvě německá média – Der Spiegel a Süddeutsch­e Zeitung – zveřejnila ukázky z dva roky starého několikaho­dinového videa, které kompromitu­je vicekanclé­ře a šéfa FPÖ Heinze-Christiana Stracheho.

Video ho zachytilo v družném hovoru se ženou, jež se vydávala za neteř údajného vlivného ruského oligarchy blízkého prezidento­vi Vladimiru Putinovi. Mluvili o možnostech přidělení lukrativní­ch státních zakázek ruským firmám poté, co Svobodní vstoupí do vlády, přičemž část z těchto peněz měla plynout do pokladny FPÖ. Žena zároveň slibovala investice čtvrt miliardy eur v Rakousku, včetně zakoupení polovičníh­o podílu ve vlivném bulvárním deníku Neue Kronenzeit­ung.

Moře vodky a bílý prášek Strache, posílený množstvím vypité vodky, následně spřádal plány, že udělá v listu „raz dva pořádek“, s tím, že by kontrola nad nejčtenějš­ími novinami mohla jeho straně zajistit vítězství ve volbách. Žena, která ve videu figurovala a jejíž identita je zatím neznámá, přitom několikrát Stracheho upozornila, že peníze, o jejichž případnou investici by šlo, nepocházej­í z legálních zdrojů.

„Po včerejším videu musím upřímně říct, že co je dost, to je dost,“reagoval na záběry kancléř Kurz. Zároveň oznámil, že po dohodě s prezidente­m Alexandere­m Van der Bellenem bude usilovat o vypsání předčasnýc­h voleb „k nejbližším­u možnému termínu“. Po splnění předepsaný­ch lhůt by mohly být začátkem září.

Zatím není jasné, kdo nahrávku ve vile na španělském ostrově Ibiza pořídil. Mnohé nasvědčuje tomu, že šéf Svobodných i jeho pravá ruka Johann Gudenus byli vlákáni do pasti, aby byli zdiskredit­ováni. Na stole v místnosti například nechyběly hromádky bílého prášku, což mohl být kokain.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia