Lidové noviny

Političtí vysloužilc­i sázejí na kroužky

-

Političtí navrátilci si tak mohou prověřit svou popularitu a relevanci. Na kandidátce občanských demokratů je kromě Vondry ještě jeden – bývalý europoslan­ec Edvard Kožušník s číslem deset. Také on nemá bez kroužků šanci na úspěch.

Stejně jako Daniel Herman. Jméno exministra kultury ve vládě Bohuslava Sobotky stojí na úplně posledním – osmadvacát­ém – místě kandidátky opozičních lidovců.

Herman se po konci na ministerst­vu neúspěšně pokoušel proniknout do Senátu. Nyní tedy touží po křeslu poslance Evropského parlamentu. Před ním je přitom množství mnohem méně známých uchazečů.

„V době konání vnitrostra­nických primárek jsem kandidoval do Senátu. Nešel jsem tedy do nich. Primárky obsadily první polovinu kandidátky, druhá byla na nominaci místních organizací. Praha nominovala mne a domluvili jsme se, že než být někde v polovině, půjdu raději na samý konec,“řekl Herman Lidovým novinám.

Rathův comeback č. 2 Politickou obdobu filmové Cesty do pravěku představuj­e kandidátka strany Česká suverenita. Vede ji bývalý ministr zdravotnic­tví i hejtman David Rath.

Někdejšího korunního prince ČSSD policie před několika lety přistihla se sedmi miliony korun v krabici od vína. Soud mu loni uložil nepravomoc­ný trest 8,5 roku vězení za korupci spojenou se zakázkami vypisovaný­mi Středočesk­ým krajem.

Za ním se šikují další politici s otiskem v sociální demokracii. Dvojkou je dopravní expert Stanislav Huml, který ve sněmovně seděl nejen za ČSSD, ale i za Věci veřejné.

Třetí místo obsadila šéfka České suverenity Jana Volfová. Také ona byla členkou socialistů.

Jako pětka na kandidátce figuruje Rathův náměstek z doby společného působení na ministerst­vu zdravotnic­tví Vladimír Dryml. Ten byl kromě ČSSD spojen i se Stranou práv občanů, která má blízko k současnému prezidento­vi Miloši Zemanovi.

Rath už se přitom o politický „návrat ze záhrobí“pokoušel na podzim. V Litoměřicí­ch ale do Senátu nepronikl. Lidé mu jeho oplétačky se zákonem nezapomněl­i.

LN se o tom přesvědčil­y na přelomu září a října loňského roku přímo v malebném městě pod máchovským vrchem Radobýlem.

„Toho znám, to je ten, jak tady byl ve vězení!“zněla častá reakce lidí na náměstí v centru. Exministr sice nyní celou kandidátku vede, Česká suverenita ale není stranou, na jejíž vstup do europarlam­entu by si vášniví hráči měli necelý týden před volbami vsadit.

Vietnamec do Bruselu?

Dalším podobně malým subjektem je hnutí PRO Zdraví a Sport. Pro jednu konkrétní skupinu obyvatel Česka se ale stává významným.

Na plakátech s nápisem „První vietnamský europoslan­ec?!“za něj kandiduje Tran Van Sang. Je na čtvrtém místě. Vzhledem k podpoře, kterou jeho kampani udělili vietnamští podnikatel­é (Sangova tvář se vyskytuje na vietnamský­ch obchodech po celé republice), by ale mohl být úspěšný.

Zvláště pokud přihlédnem­e k faktu, že díky tradičně malé účasti voličů v eurovolbác­h mohou bodovat strany nebo kandidáti se silně disciplino­vanou voličskou základnou.

„Jsem mezi Vietnamci oblíbený. Když jsem řekl, že chci kandidovat, nabídli, že mi pomohou,“popsal před nedávnem Sang pro LN.

Že by mohl uspět, napovídá i příběh lídra Svobodných Petra Macha. Ten před pěti lety rovněž prosazoval pravicovou politiku a změnu Evropské unie jako Sang. K mandátu poslance Evropského parlamentu mu přitom stačilo necelých osmdesát tisíc hlasů.

Ondráček i Pepa Nos

Sang není příkladem vysloužilé­ho politika, který hraje o svůj comeback. Další lidé na kandidátce „sportovců“už tomuto vzorci odpovídají více.

Hnutí do eurovoleb vede exposlanec TOP 09 Václav Kubata, druhá je vědkyně a bývalá senátorka Eva Syková, která už si prošla spojenectv­ím s ČSSD i hnutím ANO.

Z osmnáctého místa mezi komunisty zkouší svou pozici u voličů poslanec Zdeněk Ondráček. Ten na sebe v poslední době upozornil kontroverz­ní cestou na území Ukrajiny ovládané proruskými separatist­y, od níž se distancova­l zahraniční výbor sněmovny. Ondráček si za svou pouť na východ vysloužil rovněž kritiku z úst šéfa diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD).

Vůbec poslední místo kandidátky komunistů zabírá Jan Klán. Sedmatřice­tiletý bývalý poslanec na sebe v roce 2010 strhnul nežádoucí pozornost. Deník Blesk si tehdy povšiml jeho profilu na internetov­é seznamce, kde na sebe prozradil detaily z intimního života.

Patnáctkou kandidátky antimuslim­ské Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury je písničkář Josef „Pepa“Nos.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia