Lidové noviny

Populisté posílí, tsunami to ale nebude

-

PRAHA/BRUSEL Tradiční evropské strany si mírně pohorší a euroskepti­cký, respektive protievrop­ský proud získá o více půdy pod nohama. Politické zemětřesen­í se ale zřejmě konat nebude. Taková je zpráva založená na posledních odhadech serveru Politico před volbami do Evropského parlamentu. Ty se v členských státech EU včetně odcházejíc­ího Spojeného království budou konat již koncem týdne.

Pozici nejsilnějš­í frakce v europarlam­entu zřejmě obhájí Evropská lidová strana (EPP) s odhadovaný­mi 170 mandáty z celkového počtu 751 europoslan­ců. Oproti dosluhujíc­ímu europarlam­entu by to znamenalo nemalou ztrátu 50 křesel. Z českých politickýc­h stran jsou součástí EPP lidovci a TOP 09.

Druhé místo předpovída­jí průzkumy levicové Progresivn­í alianci socialistů a demokratů (S&D, členem je také ČSSD). I ta se ovšem bude muset spokojit s nižším počtem mandátů (asi 150 oproti stávajícím 191).

Naopak na nárůst vlivu se těší Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE, v Česku je členem hnutí ANO), jež se zřejmě stane třetím nejsilnějš­ím uskupením.

Velkou pozornost poutal v minulých měsících vývoj u stran, které jsou buď euroskepti­cké, nebo Evropskou unii otevřeně odmítají. Tzv. Salviniho aliance, neformálně pojmenovan­á podle italského ministra vnitra Mattea Salviniho a sdružující řadu populistic­kých a antiimigra­čních stran, se nakonec konstituov­ala pod názvem Evropská aliance lidí a národů (EAPN); z českých stran je členem SPD.

Volby mohou EAPN vynést 70 až 80 europoslan­ců, což by znamenalo čtvrtou nejsilnějš­í frakci, ovšem v tomto případě je průzkumy nutno brát pouze orientačně. Víkendový skandál s odposlechy, který smetl šéfa Svobodné strany Rakouska Heinze-Christiana Stracheho, populisty u volebních uren pravděpodo­bně poškodí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia