Lidové noviny

Proto nikdo nepřišel. Teď je to jiné

-

Při zmínce o tehdejší nulové účasti v eurovolbác­h se paní Hladíková rozesměje. „Ale když se volil starosta, byli skoro všichni! Vždycky se něco semele, něco se vyskytne. No ale tak musíme jít, je tady dědinka malá, to se nedá nic dělat,“říká rozhodně.

Nejmladší občané na Moravě Podle starosty je vztah k evropským volbám dán i tím, že obce s malým rozpočtem nejsou schopné dosáhnout na evropské dotace vzhledem k vyžadované spoluúčast­i. „Na čem jsme se zvládli podílet, jsou kontejnery na tříděný odpad, ale bylo to v rámci spolku více obcí,“vysvětluje Bytešník. „Administra­tiva je na nás v tomto ohledu složitá. Hodně nám pomáhá kraj,“doplňuje. Prý jim tu ale jinak nic nechybí. Jenom obchod, kdyby tady mohl být nastálo. „Alespoň dovoz pečiva se nám teď podařilo zajistit, domluvili jsme se takto společně se starosty dalších obcí.“

Ještě jedno prvenství si může Řikonín připsat. Jde o vesnici s nejnižším věkovým průměrem v Jihomoravs­kém kraji. Ke konci roku 2018 tu byl průměrný věk obyvatel pod 34 let.

„Dlouhou dobu jsme měli průměr docela vysoký, ale teď je tu hodně dětí a mladých. Nyní tady žije asi 12 lidí v důchodovém věku. Před deseti patnácti lety tu ale žilo i 28 obyvatel, většina důchodci. Mladí odcházeli do měst,“vysvětluje Bytešník.

Nynější počet obyvatel i věkový průměr však svědčí o opačné tendenci. „Hodně potomků starousedl­íků se navrátilo z Tišnova a Velké Bíteše. Táhlo je to domů. Kdyby obec měla pozemky, myslím, že by o ně byl zájem,“přemítá starosta s tím, že většina jich je právě v soukromých rukou místních, kteří je prodávat nechtějí, protože k nim mají vztah.

Mezi občany podle starosty panují přátelské poměry, ačkoliv se čas od času nějaký problém objeví. Když se chce se všemi na něčem dohodnout, postupně je dům od domu obejde. „Je to nejjednodu­šší,“říká s úsměvem.

 ??  ?? Obchod schází. Do obce se alespoň podařilo zajistit třikrát týdně závoz pečiva pojízdnou prodejnou.
Obchod schází. Do obce se alespoň podařilo zajistit třikrát týdně závoz pečiva pojízdnou prodejnou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia