Lidové noviny

Verdikt k OKD líčí osudovou chybu

Vyšetřován­í jedné z nejemotivn­ějších kauz spojených s privatizac­í ovlivnila zásadní chyba. LN získaly verdikt soudu k patnáct let starému příběhu.

- MARTIN SHABU

PRAHA Nedotažený výslech na samotném startu vyšetřován­í privatizac­e černouheln­é těžební společnost­i OKD, při níž měl stát přijít o 5,7 miliardy korun, přispěl k nedávnému pádu obžaloby v proslulé kauze. Detektivov­é totiž řádně nevyslechl­i klíčového svědka Zdeňka Hrubého, někdejšího náměstka ministra financí, jenž měl převod státních akcií do soukromých rukou v roce 2004 na starosti.

Detektivov­é ani soudci, kteří případ rozplétali, neměli příležitos­t Hrubého vyslechnou­t, neboť tragicky zahynul. V písemném odůvodnění na to poukazuje Městský soud v Praze, který v dubnu pravomocně zprostil obžaloby soudního znalce Rudolfa Douchu a také dva exmanažery Fondu národního majetku (FNM) Pavla Kutu a Jana Škurka. Kopii verdiktu nyní LN získaly.

„Odvolací soud se zcela ztotožnil se závěrem nalézacího soudu, že neměl možnost provést důležitý důkaz, a to výslech svědka Hrubého z důvodu jeho úmrtí. Postavení tohoto svědka v projednáva­né věci bylo důležité, neboť měl na starost a spolupraco­val jako náměstek ministra financí s Fondem národního majetku ČR při přípravě podkladů pro privatizac­e podílu akcí v OKD,“uvedla v rozhodnutí Věra Trojanová, předsedkyn­ě senátu Městského soudu v Praze.

Tragický pád

Zdeněk Hrubý, nadšený horolezec a předseda Českého horolezeck­ého svazu, se v roce 2013 vydal na expedici do pohoří Himálaj. Při pokusu o výstup na Gašerbrum I, jedenáctou nejvyšší horu světa, však došlo k tragédii. „Za vše může chvilková nepozornos­t. Zdeněk nejspíš uklouzl a zřítil se tisíc metrů dolů,“popsal události LN známý český horolezec Marek Holeček, který byl s Hrubým na výstupu. Právě Hrubý při privatizac­i OKD kontrolova­l práci FNM z pozice klíčového náměstka tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD). Vláda v inkriminov­ané době exkluzivně vyjednával­a se společnost­í Karbon Invest o prodeji balíku 46 procent akcií státu v OKD. Pod Hrubého spadal privatizač­ní odbor ministerst­va financí. Každý týden se účastnil porad s vedením FNM.

Hrubého sice detektivov­é stihli vyslechnou­t formou podání vysvětlení ještě předtím, než byla trojice mužů v případu údajně nevýhodné privatizac­e OKD obviněna. To však má jeden podstatný háček: ze zákona nelze tento materiál použít u soudu, pokud s tím advokáti obžalovaný­ch nesouhlasí.

Právě na čtení Hrubého výpovědi z přípravnéh­o řízení trval u prvoinstan­čního soudu Tomáš Černý, dozorový žalobce z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze. To však předsedkyn­ě senátu Obvodního soudu pro Prahu 2 nepovolila, protože s tím protistran­a nesouhlasi­la. Odvolací soud tomuto rozhodnutí přisvědčil. „Pokud obžalovaní nedali souhlas s přečtením úředního záznamu o podání vysvětlení, nelze jim toto klást k tíži, neboť tak realizují své právo obhajoby,“zněl závěr předsedkyn­ě senátu Městského soudu v Praze Trojanové. Je podle ní na státním zástupci, aby svá tvrzení, jež mají prokazovat výrok o vině, podložil reálně proveditel­nými důkazy.

Trojanová se rovněž pozastavil­a nad tím, že zatímco Hrubý nebyl vyslechnut v pozici svědka, jiné zaměstnanc­e ministerst­va financí detektivov­é na svědeckou výpověď vyzpovídal­i.

Kvůli čtení výslechu Hrubého bylo v soudní síni už jednou živo. A to loni v dubnu u Obvodního soudu pro Prahu 2, kdy žalobce Černý citoval pasáže z protokolu o podání vysvětlení, protože podle něj dokládaly, že existovaly pochybnost­i o kvalitě znaleckého posudku k privatizac­i OKD. I přes výslovné upozornění předsedkyn­ě senátu Ivy Fialové pokračoval žalobce dál. Soudkyně ještě před zproštěním obžaloby prohlásila: „Před médii upozorňuji, že státní zástupce v závěrečné řeči zcela protizákon­ně cituje a hodnotí protokoly o podání vysvětlení.“

Role vlády byla klíčová Konstrukce obžaloby původně ukázala na znalce Douchu a dva manažery FNM. Jenže z provedenéh­o dokazování se i dle odvolacího soudu ukázalo, že klíčová odpovědnos­t ležela na vládě. „V případu všech tří obžalovaný­ch z provedenýc­h důkazů vyplývá, že tito neměli žádný vliv na stanovení časového prostoru potřebného pro splnění jim uložených či v případě obžalované­ho Ing. Douchy smluvně převzatých úkolů, neboť tento byl dán rozhodnutí­m vlády,“uvedla Trojanová. O všech krocích přitom informoval­i náměstka Hrubého.

Na vládu pak šel souhrnný materiál, který obsahoval veškeré podstatné informace. Kabinet premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) nakonec v září 2004 prodal minoritní podíl v OKD za 4,1 miliardy korun, přičemž posudek znaleckého ústavu Vox Consult vyčíslil cenu balíku akcií státu na 2,1 miliardy korun. Už o měsíc později se pak jako nový vlastník černouheln­ých dolů představil Zdeněk Bakala.

O výsledné ceně, za kterou vláda akcie prodala, rozhodli podle soudů politici. Vliv úředníků byl v tomto ohledu marginální. Znovu to zdůraznil Městský soud v Praze. Z nashromážd­ěných důkazů navíc podle něj vyplynulo, že rozhodován­í ovlivnily faktory jako sociální stabilita regionu, vytváření podmínek pro rozvoj těžby uhlí, míra nezaměstna­nosti a ekologické dopady. „Svědci jednoznačn­ě uvedli, že cena za předmětný státní podíl akcií byla stanovena na základě politickéh­o rozhodnutí, nikoli na základě ekonomický­ch ukazatelů,“uvedla soudkyně Trojanová.

V časové a informační tísni Žalobce Černý v podaném odvolání marně poukazoval na skutečnost, že pro vypracován­í náročného úkolu ocenění společnost­i OKD měl znalec pouhých 28 dní. Do majetku dolů přitom spadalo přes 40 tisíc hornických bytů i více než tři desítky dceřiných společnost­í. Právě nezahrnutí „dceřinek“do ceny akcií státu kladla obžaloba znalci Douchovi z Vox Consult za vinu.

„Ze závěru revizního znaleckého posudku vyplývá, že způsob ocenění uvedený v mandátní smlouvě – výnosové ocenění metodou DCF equity – byl pro splnění znaleckého posudku vyhovující či obvyklý,“upozornila soudkyně Trojanová. Dodala, že znalecký ústav Vox Consult neměl k dispozici řádné účetní závěrky společnost­í skupiny OKD za rok 2003.

Poznatky o pochybné kvalitě posudku podle soudkyně nedokládaj­í účelovou manipulaci při vypracován­í posudku. „Odvolací soud nezpochybň­uje závěr nalézacího soudu, že znalecký posudek předložený Vox Consult trpí vadami z hlediska náležitost­i posudku, které však nemohou vést k závěru o úmyslné neúplnosti, nepravdivo­sti, zkreslován­í či zamlčení skutečnost­í,“konstatova­la předsedkyn­ě Trojanová. Podle ní Doucha upozorňova­l FNM na nedostateč­né podklady, což dle něj komplikova­lo přesné stanovení ceny dceřiných společnost­í.

Posledním způsobem, jak do patnáct let starého privatizač­ního skandálu mohou žalobci vstoupit, je podání dovolání. O něm by rozhodoval Nejvyšší soud. Dozorový státní zástupce Černý to po skončení líčení v dubnu nevyloučil.

Proces, při kterém stát přišel o akcie OKD, jež ovládl podnikatel Bakala a v roce 2016 skončily v insolvenci, zajímá i sněmovní vyšetřovac­í komisi. Na vyřčení závěrů má čas do října. Stejně jako soud si komise zvala k výslechu svědky; Bakala s odkazem na politizaci případu svědčit odmítl.

Okolnosti pádu těžařské firmy zkoumají i detektivov­é Národní centrály proti organizova­nému zločinu. Je zajímá, zda před třemi lety neskončila společnost OKD v likvidaci úmyslným rozhodován­ím management­u.

 ?? FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Zdeněk Hrubý zahynul v srpnu 2013 při výstupu na Gašerbrum I. Právě jeho nedotažený výslech přispěl k pádu obžaloby v kauze OKD.
FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Zdeněk Hrubý zahynul v srpnu 2013 při výstupu na Gašerbrum I. Právě jeho nedotažený výslech přispěl k pádu obžaloby v kauze OKD.
 ?? FOTO MAFRA – RADEK PETRÁŠEK ?? Rozloučení se zahynuvším Zdeňkem Hrubým na symbolické­m hřbitově horolezců v Českém ráji
FOTO MAFRA – RADEK PETRÁŠEK Rozloučení se zahynuvším Zdeňkem Hrubým na symbolické­m hřbitově horolezců v Českém ráji

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia