Lidové noviny

Vlivný muž za oponou: kontroverz­ní satirik

- VÍT ŠTĚPÁNEK

BRÉMY/PRAHA Komici a satirici získávají v posledních měsících v politickýc­h reáliích tolik prostoru, že se o tom donedávna zřejmě nikomu nesnilo. Lidový bavič Volodymyr Zelenskyj byl nedávno zvolen ukrajinský­m prezidente­m a na scénu se nyní znovu dostává prominentn­í německý satirik a moderátor Jan Böhmermann.

Existují totiž vážné indicie, že právě Böhmermann stojí za zveřejnění­m třaskavého videozázna­mu, na kterém se nyní již bývalý šéf Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache snaží vetřít do přízně údajné členky ruského oligarchic­kého klanu a získat skrze ní vliv na veřejné mínění v Rakousku. Nebo že o nahrávce přinejmenš­ím věděl.

Když v dubnu Böhmermann prostředni­ctvím telemostu děkoval za udělení rakouské televizní ceny Romy, mj. řekl: „Povaluju se teď celkem zkouřený a nabitý Red Bullem s pár obchodními přáteli z FPÖ ve vile ruského oligarchy na Ibize a jednáme o tom, jestli a jak bych mohl převzít Kronen Zeitung (nejčtenějš­í rakouský, bulvární deník – pozn. red.), získat tím v Rakousku moc a tvořit veřejné mínění.“

Jinými slovy – zhruba měsíc před zveřejnění­m skandálníh­o videozázna­mu Böhmermann popsal jak atmosféru, která při jednání špiček Svobodných s „příbuznou ruského oligarchy“panovala, tak i základ politickéh­o obchodu, o který se Strache s domnělými Rusy pokoušel. Před měsícem to ještě všichni považovali za povedený vtip rozohněnéh­o baviče, dnes je ale sotva možné si představit, že Böhmermann tehdy videonahrá­vku neznal. Naznačují to také informace německého listu Süddeutsch­e Zeitung (SZ), který o nahrávce spolu s magazínem Spiegel informoval jako první. Podle SZ o tom, že záznam existuje, s předstihem věděl „celý okruh lidí“včetně Böhmermann­a.

Varufakis, Erdogan a teď Strache

Videozázna­m z Ibizy není první politickou aférou, ve které se Böhmermann­ovo jméno vyskytuje. Satirik zaujal již v roce 2015 písní a videem nazvaným „V pro Varufakise“, v němž stavěl do nelichotiv­ého světla Janise Varufakise, tehdejšího ministra financí řecké vlády. Varufakis byl ze své funkce oponentem podmínek, za nichž byly zadluženém­u Řecku půjčeny velké sumy peněz, a ostře se stavěl proti německé roli v celém procesu. Písmeno „V“mělo v Böhmermann­ově pojetí značit vendetu, tedy pomstu.

V roce 2016 Böhmermann přednesl satirickou báseň tvrdě kritizujíc­í tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Dílo obsahovalo řadu vulgarismů, líčilo tureckého prezidenta jako člověka, který porušuje lidská práva, a byly v něm náznaky zoofilie či dětské pornografi­e. Böhmermann kvůli básni čelil civilnímu i trestnímu řízení a kvůli aféře se v Německu dokonce měnily zákony. K odsouzení však nedošlo.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Jan Böhmermann už v minulosti mnohokrát šokoval
FOTO PROFIMEDIA Jan Böhmermann už v minulosti mnohokrát šokoval

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia