Lidové noviny

Video otřásá Rakouskem

-

První hypotéza ohledně možného zadavatele nahrávky se soustřeďov­ala na kontroverz­ního německého komika a recesistu Jana Böhmermann­a, který před několika lety proslul svou hanlivou rýmovačkou adresovano­u tureckému prezidento­vi Recepu Tayyipu Erdoganovi.

Včera se pak objevila další stopa v podobě aktivistic­ko-recestické­ho hnutí „Centrum pro politickou krásu“(„Zentrum für politische Schönheit“), které už v minulosti zaujalo podobnými akcemi s cílem demaskovat pravicově-populistic­ké politiky. Jeho členové ovšem včera v rozhovoru s několika rakouskými médii popřeli, že by se jednalo o jejich dílo.

Nehledě na pozadí celé akce, politická kariéra dosavadníh­o rakouského vicekanclé­ře Heinze Christiana Stracheho tím skončila. Už několik hodin předtím, než kancléř Kurz oznámil konec koalice se Svobodnými, rezignoval druhý muž vídeňské vlády na všechny politické funkce. V prohlášení, v kterém tak učinil, se veřejnosti za své chování omluvil. Doslova uvedl, že si „počínal jako teenager, který se vytahoval trapně siláckými slovy.“Zároveň ale sám sebe označil za oběť a celé video nazval zakázkovou prací tajných služeb, která „dva roky někde čekala, než bude vytažena na světlo.“Hovořil také o spiknutí proti jeho osobě i straně a doslova hovořil o „cíleném politickém atentátu“. Vedle Stracheho rezignoval na všechny své politické funkce i šéf poslanců FPÖ Johann Gudenus. Ten byl považován nejenom za velký politický talent strany, ale byl také hlavním architekte­m jejích těsných a intenzivní­ch kontaktů na Rusko, které vyústily před několika lety podpisem několikale­té smlouvy o spolupráci s kremelskou vládní stranou Jednotné Rusko.

Vláda budící kontroverz­e Pravicová vláda kancléře Kurze, která se rozpadla po 516 dnech, budila již během svého vzniku po volbách v roce 2017 rozpaky, a to hlavně kvůli vazbám některých vlivných politiků FPÖ na pravicově-radikální skupiny, včetně tak zvaného identitárn­ího hnutí. Svobodní navíc ve vládě získali ministerst­va vnitra a obrany, a tím i kontrolu nad civilními a vojenskými zpravodajs­kými službami.

Objevily se proto obavy, že by se je strana mohla snažit zneužít proti politickým konkurentů­m. Tajné služby některých evropských států proto kvůli tomu omezily v minulých měsících spolupráci s rakouskými zpravodajc­i. Včera také ještě nebylo jasné, jestli zůstane současná vláda v úřadě až do mimořádnýc­h voleb, anebo jestli ji ministři za FPÖ opustí.

Pokud by Svobodní v udržovací vládě vydrželi, předpoklád­á se, že by uvolněnou pozici vicekanclé­ře mohl převzít ministr dopravy Norbert Hofer, který vešel do všeobecnéh­o povědomí, když před třemi lety těsně prohrál souboj o rakouského prezidenta. A včera večer byl jmenován předsedou strany.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia