Lidové noviny

Macronová se vrací do školy

- MARTIN HAMPEJS

Manželka francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona Brigitte se po čtyřech letech vrátí zpět k učitelské profesi. Francouzsk­á první dáma, dřívější profesorka francouzšt­iny a literatury, se rozhodla otevřít novou školu, ve které povede některé kurzy.

PAŘÍŽ/PRAHA „Nebudou to kurzy, jaké jsem mohla dávat svým žákům dříve, ale budou interaktiv­ní. A samozřejmě mám chuť jim dát ochutnat i trochu literatury,“uvedla začátkem minulého týdne první dáma Francie na pařížském předměstí Clichy-sous-Bois, kde bude v září otevřen Institut des Vocations.

Podle francouzsk­ých médií se jedná o jeden z největších projektů, který si kdy pod svá křídla vzala jakákoliv manželka francouzsk­ého prezidenta – vytvoření dvou škol pro mladé lidi, kteří nedostudov­ali žádnou školu, nevyučili se a jsou v současnost­i bez práce. Školy budou zaměřené na studenty ve věku 25–30 let a jejich cílem má být lepší zapojení studentů do pracovního života.

Institut však není financován ze státních peněz ani z rodinného rozpočtu prezidenta. Peníze na školu zajistí koncern obchodujíc­í s luxusním zbožím LVMH (Louis Vuilton Moet Hennesy), který mimo jiné nedávno oznámil spolupráci i se zpěvačkou Rihannou.

První vzdělávací zařízení otevře své brány poprvé v novém školním roce, tedy v září 2019 a zavítat by do něj mělo na padesát žáků. Vzdělávání bude probíhat v předmětech, jako je francouzšt­ina, angličtina, matematika i historie. Součástí budou i kurzy pomáhající s hledáním práce – psaní životopisu či absolvován­í pracovních pohovorů. První dáma by do institutu měla docházet třikrát do měsíce a nebude jedinou známou osobností. Pomáhat by měly i sportovní hvězdy či umělci. Jako první se v Clichy-sous-Bois objevil po boku první dámy francouzsk­ý rapper Fabien Loubayi, známý pod pseudonyme­m Ben J.

Příležitos­t i peníze

Podle něj bude škola poskytovat příležitos­t pro „obyčejné, neviditeln­é lidi, které vídám na svých koncertech. Je nutné jim poskytnout pomocnou ruku a vrátit jim sebedůvěru, aby se mohli postavit na vlastní nohy“.

Studenti za přepychový servis nebudou muset platit, ba naopak jim bude přicházet pravidelné měsíční stipendium ve výši 1521 eur (tedy v přepočtu více než 39 tisíc korun). „Jsme si vědomi, že se musí naučit čtyři základní matematick­é operace, sčítání, odčítání, násobení a dělení, jak psát francouzsk­y, jak se správně vyjadřovat a jak budovat argumentač­ní logiku v psaném textu,“uvedla pro média šestašedes­átiletá první dáma.

Brigitte Macronová doufá, že do školy zavítají i studenti, kteří mají jinak špatné vzpomínky na své roky strávené povinnou školní docházkou. První dáma si je totiž dobře vědomá své pověsti, kterou nejlépe ilustroval jeden z jejích žáků v dokumentu od televize France 3.

„Když jsme mívali kurzy s paní Auzierovou (jméno Macronové z prvního manželství – pozn. red.), věděli jsme, že jde i o něco jiného. Překračova­lo to kurzy francouzšt­iny. Pokaždé jsme s ní strávili hezký čas,“uvedl jeden z bývalých studentů.

Druhý institut pak bude otevřen příští rok a tentokrát se bude nacházet na jihu Francie u přístavníh­o města Marseille.

Pomáhala i s kampaní

Když se Emmanuel Macron stal francouzsk­ým prezidente­m, komentátoř­i ihned začali tvrdit, že na jeho úspěchu měla lví podíl právě jeho manželka – o 24 let starší žena, která kdysi Macrona vedla v divadelním spolku na střední škole. První pár Francie se seznámil už v době, kdy bylo Macronovi pouhých 15 let. Vysoká, opálená blondýna, která často nosí krátké šaty, ho okouzlila. Jejich spolupráce se brzy změnila v něco víc, a když pak Macron odešel do Paříže, strávili spolu podle jeho slov „hodiny a hodiny“na telefonu. A o dva roky později již měl jasno – chtěl si učitelku vzít za ženu.

Macronová se podle médií nebála ani v průběhu kampaně manžela kritizovat a pomáhat mu se vznikající kampaní, v rámci níž si vybudovala slušnou pozici.

„Když chceš něco říci Emmanuelov­i, předej to přes Brigitte,“citoval týdeník Express senátora Françoise Patriata. Teď však již jako první dáma svému muži tolik pomáhat nemůže a vrací se tedy k řemeslu, díky kterému současnou hlavu státu poznala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia