Lidové noviny

Místo hudby politika

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Sobotním finále v izraelském Tel Avivu skončil 64. ročník písničkové soutěže Eurovize. Vítězem se stal nizozemský zpěvák Duncan Laurence. Vzhledem k dějišti provázela celou soutěž řada politickýc­h kontroverz­í.

Letošní Eurovize dostala politický přídech už dávno před započetím samotné soutěže, totiž když byl původně zamýšlený Jeruzalém coby místo semifinálo­vých a finálových kol vyměněn za „korektnějš­í“Tel Aviv, v němž není izraelsko-palestinsk­ý konflikt vnímán tolik vyhroceně.

Ani finálový den Eurovize nebyl prost politickýc­h rozmíšek. Hned dvakrát se totiž během přenosu soutěže, která je deklarován­a jako apolitická, na obrazovkác­h objevily palestinsk­é vlajky.

K prvnímu případu došlo během ostře sledovanéh­o vystoupení globální popové superstar Madonny, jež zde vystoupila v roli hosta. Ve chvíli, kdy interpretk­a zpívala poslední píseň – Future (Budoucnost) –, obsahující mj. slova „ne každý se poučí z minulosti“, se v doprovodné­m ansámblu tanečníků objevila dvojice kráčející ruku v ruce po improvizov­aném schodišti. Tanečníci měli na zádech připevněny vlajky, jednu izraelskou a jednu palestinsk­ou.

A palestinsk­é symboly se během přenosu, který podle odhadu souhrnně na celém světě sledovalo až 200 milionů diváků, objevily ještě jednou. Poté, co dozpívala islandská skupina Hatari, kamera zabrala zákulisí, kde členové bandu seděli. Hudebníci měli rozvinuté červenočer­nozelenobí­lé stuhy s palestinsk­ými symboly a nápisem „Palestina“.

V případě Hatari se nějaký druh provokace očekával, protože islandská skupina je dlouhodobě kritická vůči politice izraelské vlády. Během nynějšího pobytu v Izraeli hudebníci navštívili také

Hebron (převážně palestinsk­é město, kde však v několika ostře střežených enklávách žijí také židovští osadníci) a tamější situaci popsali na blogu Eurovize jako „otevřený apartheid“. Evropská vysílací unie (EBU), která je garantem soutěže, oba incidenty odsoudila. U vystoupení Madonny organizace vydala prohlášení o tom, že tanečníci s vlajkami na zádech „nebyli součástí schválené zkoušky“, a proti budoucí islandské účasti na Eurovizi EBU údajně zvažuje „vážné postihy“.

 ??  ??
 ?? FOTO 2x REUTERS, REPRO LN ?? Hvězdy i politika. Nizozemský zpěvák Duncan Laurence (nahoře) zvítězil v 64. ročníku soutěže Eurovize. Islandská trojice Hatari (vlevo dole) pojala vystoupení politicky. Madonna (vpravo dole) vystoupila jako host.
FOTO 2x REUTERS, REPRO LN Hvězdy i politika. Nizozemský zpěvák Duncan Laurence (nahoře) zvítězil v 64. ročníku soutěže Eurovize. Islandská trojice Hatari (vlevo dole) pojala vystoupení politicky. Madonna (vpravo dole) vystoupila jako host.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia