Lidové noviny

Všichni zpívali lépe než Madonna

-

TEL AVIV / PRAHA Vítězem 64. ročníku soutěže Eurovize se stal pětadvacet­iletý nizozemský zpěvák Duncan Laurence s popovou baladou Arcade, jejíž vizuálně i hudebně a zvukově střídmé provedení se značně vymykalo zvyklostem této soutěže.

O výsledcích soutěže rozhoduje počet bodů ze dvou zdrojů: jednak od poroty každého soutěžícíh­o státu, jednak z hlasování televizníc­h diváků. Ti však nesmějí dát svůj hlas zástupcům vlastní země.

Duncan Laurence získal 492 bodů, z toho 231 bodů od porotců a 261 bodů od diváků. Nizozemsko tak dosáhlo v soutěži již pátého vítězství a získalo právo hostit příští ročník. Na své páté vítězství země čekala od roku 1975. Druhé místo letos připadlo Itálii a třetí Rusku.

Česká skupina Lake Malawi s písní Friend of a Friend získala ve finále 157 bodů. V hlasování porotců obdržela 150 bodů, což ji řadilo na osmé místo. Od diváků však dostala pouze sedm bodů, což byl třetí nejhorší výsledek. Celkově tak česká kapela obsadila jedenáctou příčku.

Zvláštním hostem finálového koncertu byla Madonna, označovaná některými fanoušky za královnu popu. Zazpívala tři songy – kromě letitého hitu Like A Prayer, kterým svůj blok zahájila, ještě Dark Ballet a Future, dvě ochutnávky z nadcházejí­cího alba Madame X, jež by mělo vyjít v polovině června.

Madonna potvrdila, že je možná co do výpravnost­i show zajímavou atrakcí, ale živý zpěv není její silnou stránkou. Komentátor­ka německé ARD Barbara Schöneberg­erová dokonce prohlásila: „Všichni v soutěži zpívali lépe než Madonna.“

I přes diskutabil­ní výkon může být Evropská vysílací unie za účast proslulé zpěvačky ráda. Měla v programu tzv. velké jméno, za které nemusela zaplatit ani cent. Madonnin milionový honorář totiž zaplatil izraelsko-kanadský podnikatel Sylvan Adams. ob, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia