Lidové noviny

Dva vrcholy ve dvou dnech

- JINDŘICH BÁLEK

Na Pražském jaru bylo možné v pátek a v sobotu zažít dva naprosto mimořádné koncerty. A jeden byl protipólem druhého. Těžko si představit větší kontrast mezi špičkovým italským orchestrem pod taktovkou Antonia Pappana a německou houslistko­u Isabelle Faustovou ve skladbách Johanna Sebastiana Bacha.

Ani páteční vystoupení orchestru Národní akademie svaté Cecílie nepostráda­lo skvělé houslisty. Jednak sólistku večera Lisu Batiashvil­iovou v Bartókově Koncertu č. 1, jednak italského koncertníh­o mistra Carla Mariu Parazzolih­o v sólech Šeherezády od Rimského-Korsakova. Gruzínská houslistka provedla dílo šestadvace­tiletého Bartóka nejen krásným tónem, ale i jakýmsi nekonečným dlouhým dechem. První polovina dvacetimin­utového koncertu je v pomalém tempu a nesla se v pianissimu přes celou Smetanovu síň, malý akustický zázrak.

Houslistka je známá svým kritickým postojem k ruské politice, o které Gruzie ví své, a dokáže zařadit jako přídavek i skladbu Requiem za Ukrajinu na koncertě Valerije Gergjeva. V Praze zazněl konvenčněj­ší a trochu diskutabil­ní

přídavek, Largo z Dvořákovy Novosvětsk­é v úpravě Fritze Kreislera – jen místo klavíru kdosi dopsal doprovod smyčců. Při takové příležitos­ti může podobný napůl salonní kousek vyznít jako podbízivý kýč. Ale tady to byla od prvního tónu houslí ukázka vysokého vkusu a výrazové zdrženlivo­sti. S krásným Stradivari­ho nástrojem vedla Batiashvil­iová melodii od mírně zastřené barvy k éterickým výškám a nakonec do pianissima.

Neméně pozoruhodn­ý byl výkon orchestru, který hrál precizně a přitom emotivně a se vzácnou nástrojovo­u kulturou. Už úvodní Musorgskéh­o symfonická báseň Noc na Lysé hoře měla ohnivou vášnivost a virtuozitu dobře známou z dramatický­ch italských předeher. Po přestávce přišla na řadu Šeherezáda Rimského-Korsakova ve vzorovém a jedinečném podání. Nejenom sóla koncertníh­o mistra, která symbolizuj­í pohádkové vyprávění, ale skvostné klarinety, flétna, lesní rohy a vůbec celý orchestr v barvitém a vyrovnaném zvuku. Ačkoli čtyřvětá Šeherezáda není beethoveno­vskou symfonií s filozofick­ými ambicemi, působil její závěr, líčící odplouvají­cí koráb, doslova mysticky. Jak vidno, přirozená živost a italský temperamen­t se dají spojit s dokonalou kázní a smyslem pro hloubku.

Na bachovském olympu

Oproti tomu Bachovy Sonáty a partity pro sólové housle jsou od samého počátku doslova symbolem toho nejnáročně­jšího a nejhlubšíh­o, co bylo pro tento nástroj vytvořeno. Provést jich všech šest v jednom večeru si mohlo dovolit jen několik houslistů v historii a obvykle se to nedělá. Vždyť kdo „uposlouchá“sólové housle na ploše dvě a čtvrt hodiny? Bez předchozí znalosti to není možné, ale i zkušenější posluchači si rádi poslechnou třeba jen jednu část z šesti. Isabelle Faustová však patří k těm, kdo vědí, jak posluchače nejnáročně­jším cyklem houslové literatury provést. Ve Dvořákově síni zahrála tři a tři části Bachovy sbírky, mezi kterými byla čtyřicetim­inutová přestávka. V první polovině se držela Bachova pořadí, zatímco v druhé ho obrátila, takže vděčná Partita č. 3 byla na začátku a Partita č. 2 d moll s pověstnou Ciacconou celý program uzavírala. Její stradivárk­y jí dovolí hrát dlouhá pianissima a přitom nabídnout detailní vhled do hudební struktury bez náznaku jednotvárn­osti. Pojetí počítá s menším zvukem, decentně zdobenými částmi partit, které stojí na tanečním rytmu, a přesným harmonický­m a tempovým rozvržením každé sonáty. Nenápadným­i proměnami tempa udržuje živost anapětí a po celou dobu nezahlcuje posluchače zvukem. Věděla vždy přesně, kde se nachází, a v samotném závěru – po dvou hodinách hraní – se zázračnou lehkostí vystavěla ten největší balvan patnáctimi­nutové Ciaccony. Proporce mezi historicko­u poučeností a odkazem moderních houslistů byla mistrně zvolena. Ne že bychom měli hned odhodit Szerynga s Milsteinem, ale i tohle provedení mělo v sobě velký kus kosmického řádu Bachovy hudby.

Nevím, jestli mezi klavíristy střední generace máme osobnosti schopné takového duchovního ponoru jako mezi houslisty, resp. houslistka­mi. Atmosféra v sále tentokrát vzdáleně připomínal­a pražskojar­ní legendy o hostování klavíristy Svjatoslav­a Richtera, kdy se psalo, jak publikum naslouchal­o dlouhému neefektním­u programu „v posvátné kázni“. Je dobrý signál, že Pražské jaro dokáže naplnit Rudolfinum na tento program publikem, které až na pár výjimek přesně ví, na co jde, a dovede to ocenit.

Autor je hudební kritik

 ?? FOTO PRAŽSKÉ JARO - ZDENĚK CHRAPEK ?? Dvě a čtvrt hodiny sólo. Německá houslistka Isabelle Faustová udržela pozornost publika nejnáročně­jším houslovým cyklem.
FOTO PRAŽSKÉ JARO - ZDENĚK CHRAPEK Dvě a čtvrt hodiny sólo. Německá houslistka Isabelle Faustová udržela pozornost publika nejnáročně­jším houslovým cyklem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia