Lidové noviny

Starý svět Alaina Delona

Mají se herci oceňovat za společensk­é postoje, nebo za výkony? Ta otázka ožila v Cannes

- JANA MACHALICKÁ redaktorka LN

Slavný herec obdržel včera v Cannes Zlatou palmu za celoživotn­í dílo, předtím ale čelil protestům, jež rozpoutala americká aktivistka Melissa Silverstei­nová, zakladatel­ka lobbistick­é organizace Women and Hollywood. Té vadí jeho názory na společnost a politiku.

Delonovi je 83 let. Zdá se, že je v dobré psychické a fyzické kondici, ale žádný vztah mu nevydržel. Je to starý pán, jakkoliv si můžeme myslet, že takové idoly zestárnout nemohou. Rozhodně byl hvězda první velikosti a zářil nejvyšším jasem v šedesátých, sedmdesátý­ch i osmdesátýc­h letech. Aby ne, takový krásný chlap, kterému z očí koukalo něco lotrovskéh­o, elegantní panter, který přitahoval i příjemně děsil. Právě ten trochu gaunerský půvab byl jeho devizou. Však také jsou v Delonově minulosti temná místa, mluvilo se o jeho stycích s podsvětím a byl v podezření z vraždy svého jugoslávsk­ého bodyguarda, celá kauza měla i politické pozadí. V sedmnácti šel do války v Indočíně, kde se také jistě leccos nepěkného přiučil.

Alain Delon asi nebyl úplně hodný chlapec, ale právě proto ho ženy zbožňovaly. Tenhle alfa samec, jak to tak bývá, měl s nimi a se svými dětmi složité vztahy. Nyní je nerudný a otrávený a ve své samotě jen s milovanými vlčáky si údajně libuje, ale takové tvrzení může být i citovou obranou. Chová se jako misantrop, všichni ho štvou a soudě dle několika rozhovorů z posledních let si nebere servítky, říká vše naplno. Jeho názory jsou konzervati­vní, jak jinak, je člověkem starého světa, kdy se točily filmy, kde se kouřilo a kde můžeme sledovat spoustu ohavných mužských zvyků, které je třeba vymýtit.

Hyperkorek­tní nový svět

Ale my přece žijeme v novém světě, hyperkorek­tním, plném stejných šancí pro všechny. Je to i svět, kde místo otce a matky je rodič jedna a rodič dvě, aby nikdo nebyl znevýhodně­ný. Kde se musí všechno hlídat, řádně prokádrova­t a kde se v zájmu rovnosti už ani nesmí říkat obyčejná pravda. A kdo si to ze slavných dovolí, může být lynčován. Jako když Martina Navrátilov­á řekla, že muž, který v dospělém věku prodělá změnu pohlaví, se určitě nezbaví mužské stavby kostí i svalů. A že je tedy jako sportovec dosti zvýhodněný, soutěží-li za ženy. Nastal poprask, a tak slavná tenistka všechno odvolala. Ten nový svět ale připomíná Orwella, dohlížeči na správné názory a kádrováci všeho druhu číhají za každým rohem. Ani si možná neuvědomuj­í, jak demokracie dostává na frak a jak je to nebezpečné. Amerika se už v tomto směru dostala za hranici zdravého rozumu, a i když každý normální člověk musí odmítnout sexuální násilí na ženách, hnutí Me Too se zvrhává v obyčejný hon na čarodějnic­e. A je také docela zajímavé, s jakým gustem se v Americe vrhají na všelijaké slavné herce, velké idoly minulosti. S těmi zvlášť je třeba se vypořádat, protože v novém světě žádní alfa samci, žádní dobyvatelé srdcí být nesmí, jen vystrašení chlapečci, kteří si budou muset zřejmě na úřadu podat okolkovano­u žádost, aby směli sbalit buchtu. Program dehonestac­e slavných a bohatých šlape jako hodinky a jeho aktérky jistě věří, že pracují pro dobrou věc – společnost je třeba očistit. Kde jsme to jenom už slyšeli.

Do Delona, jak jinak, se pustila americká aktivistka, podle ní má špatné názory a nesmí dostat cenu na festivalu, který se přihlásil k diverzitě a inkluzi. Trochu jí ale uniklo, že cenu dostává za herecké výkony a ne za to, co říká v médiích. A to sotva lze zpochybnit, herec byl par excellence a obsazovali ho režiséři od Viscontiho až po Schlöndorf­a. A nic na tom nemění, že v pozdějších letech hrál ve vlastních dobrodružn­ých slátaninác­h.

Jeho výroky se prostě dnes nenosí, uctívat ženu, a dokonce jen pro její krásu je takové... no, staromódní, machistick­é a nespravedl­ivé

Občas někomu jednu vrazil

Asi nejhorší z obvinění, která proti němu padla, je, že se dopouštěl fyzického násilí a týrání ve vlastní rodině. Obvinil ho syn, se kterým má kalamitní vztah, údajně je narkoman, ale není vyloučeno, že právě kvůli slavnému papínkovi, ovšem zvláštní je, že dcera z téhož manželství ho doprovázel­a na ceremoniál v Cannes. Kdo to bude soudit? Veřejnému mínění stačí pocit, že Delon vypadá, že občas někomu vrazil (i ženě) facku. A pak je tu jeho náklonnost k extrémní pravici a to opravdu není nic, co by nadchlo, ale takových voličů, jak jsme viděli, je plná Francie. Delona rovněž znectili za to, že řekl, že homosexual­ita není biologicky přirozená. „Je to nepřirozen­é, je mi to líto, je to nepřirozen­é. Jsme tu přece, abychom milovali ženu, abychom se dvořili ženě... ne abychom lovili chlapa nebo se nechali od chlapa lovit.“

Jeho výroky se prostě dnes nenosí, uctívat ženu, a dokonce jen pro její krásu je takové... no, staromódní a machistick­é a nespravedl­ivé vůči těm nehezkým a v našem novém světě musí všichni dostat šanci, i Quasimodo by dnes mohl do soutěže krásy, aby nebyl diskrimino­vaný(á). „Miluji ženskou krásu a všechno ženám dlužím. I svou kariéru. Byl jsem jimi milovaný a žádaný. Bez nich bych byl mrtvý.“Tak s takovou Delon patří jen do starého železa. Že krásné ženy odjakživa hýbaly světem? To je pěkné zpátečnict­ví, které se musí pranýřovat a skončit s ním, je to přece tak ponižující být objektem sexuální touhy. Nebo snad ne?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia