Lidové noviny

Je lidským právem jít na Pravčickou bránu?

I turistika naráží na meze růstu, ukazuje Adršpach

- Zbyněk Petráček

Někdy má smysl začít osobní vzpomínkou. Třeba v tématu turistiky, jejího masového rozvoje a její následné reglementa­ce. Když jsem byl malý, ze školy v přírodě v česko-saském Švýcarsku jsme běžně chodili na Pravčickou bránu. Už to nejde, od roku 1982 ji můžete obdivovat jen zdola. Je to jediná skalní brána takového formátu v Česku a její pískovec je citlivý na ošlap. Lidově řečeno: stáda turistů by ji zničila dříve než přirozená eroze. Zdá se, že podobných míst bude přibývat.

Ve větším měřítku k tomu mají nakročeno Adršpašsko-teplické skály v jiném koutu Česka. Co dělat s náporem stád turistů, hlavně motorizova­ných, kteří míří do pískovcové­ho skalního města z Polska? Dobrá rada je drahá. Situace se vyhrocuje tak, že už několikrát zasahovala policie. Ne proti lidem ošlapávají­cím skály, ale proti autům blokujícím silnici z Polska.

Místní správa zkusila posílit železniční spoje v naději, že turisté přesedlají na vlaky. Marně. Cynik by řekl, že Česko by mohlo udělit státní zakázku třeba Maďarsku, aby země zkušená ve stavbě bariér postavila plot na hranici s Polskem. Či Španělsku. Ale teď vážně. Masová turistika nabývá takových rozměrů a má tak silné dopady na města, krajinu, přírodu i její ochranu, že už naráží na přirozené, společensk­é i bezpečnost­ní možnosti. I masová turistika má své meze růstu, jakkoliv ideologick­y to leckomu zní.

Turisté mají na své straně silný argument. Značná část z nich, ti, kdo míří do hor, k řekám, do skal a podobně, cestují proto, aby na vlastní oči viděli a prošli to, co doma – myšleno v městském bytě – neuvidí. A tím, že se koukají na hory, řeky či skalní město, nic nepoškodí. Přírodu přece nelze „vykoukat“tím způsobem, jako lze „vybydlet“byt. Jenže proti tomu se nabízí silný protiargum­ent. Aby se člověk dostal do pozice toho, kdo se jen neškodně dívá na skalní město, musí vykonat kroky přinášejíc­í zátěž dopravě, krajině i přírodě. A jsou-li takových lidí statisíce (v Adršpašský­ch skalách kolem 300 000 ročně), výraz „nevykoukat“získává jiný rozměr.

Zde koření snahy o regulaci masové turistiky. Po krizi před deseti lety byl Island vděčný za příliv turistů. Jenže v tradiciona­listické zemi, kde lidé ani neoplocují své pozemky, začalo venkovany vytáčet, když jim turisté chodí až k oknům. Benátky jsou válcované turisty tak, že chtějí zpoplatnit vstup do celého centra. A co Karlův most v Praze? Teprve před 200 lety na něm zrušili mostné. Můžete se sázet, kdy ho obnoví. Zní to provokativ­ně, ale Pražany by to moc nezasáhlo. Vždyť domorodci přes most napěchovan­ý turisty, prodavači suvenýrů a „umělci“skoro nechodí.

Tyto tlaky sílí i v přírodních oblastech. Za uplynulých třicet let jsme odvykli, že je nějaké území nepřístupn­é či přístupné jen regulovaně (zmizelo hraniční pásmo, zůstává pár vojenských prostorů a zón v národních parcích). Udiví nás zpráva, že od letošního roku je turistům nepřístupn­á hora Uluru v Austrálii, neboť je posvátným místem Austrálců. Ale i Česko má „posvátná“přírodní místa. Naráží ovšem na rozpor. Je lidským či občanským právem navštěvova­t přírodu. Ale není už lidským či občanským právem, aby tím či oním skalním městem prošly statisíce lidí ročně.

Turisté mají na své straně silný argument. Značná část z nich cestuje proto, aby na vlastní oči viděla a prošla to, co doma neuvidí. A tím, že se koukají na hory, řeky či skalní město, nic nepoškodí. Přírodu přece nelze „vykoukat“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia