Lidové noviny

Hájit Zemi proti hrozbě z vesmíru

Jsme schopni odklonit rizikové asteroidy? Můžeme k tomu použít jaderné nálože? I těchto otázek se dotkla konference v Marylandu

- NIKOLA SCHMIDT odborník na mezinárodn­í vztahy a bezpečnost

Minulý týden se vědci z celého světa sešli na univerzitě v Marylandu. Probírali nové postupy pro planetární obranu. Nejde o Chucky Norrise či Bruce Willise, ale o pestrou skupinu lidí zabývající­ch se okolím Země z perspektiv­y řady disciplín. Sledují vnitřní část sluneční soustavy a postupně mapují statisíce až miliony asteroidů, jež kolem nás krouží.

Občas se asteroidy střetnou se Zemí, párkrát za století i větší. Ty mohou rozbít statisíce oken, zranit 1500 lidí, spustit celosvětov­ý program obrany planety. Takovou událostí byl pád velkého meteoritu v únoru 2013 nad Čeljabinsk­em.

Od Čeljabinsk­u ke spolupráci Asteroidy této velikosti umíme sice najít a bezpečně odklonit, ale čím později je najdeme, tím víc úsilí je třeba k jejich postrčení, aby Zemi minuly. Ty, které do nás hrozí narazit, nyní nacházíme dny či týdny dopředu, nikoli potřebné roky.

V planetární obraně jde hlavně o pozorování pomocí nejmoderně­jších teleskopů na Zemi i oběžné dráze, sběr obrovského množství dat a jejich analýzu. Tento postup má během desítek let zajistit takové znalosti o poměrech ve sluneční soustavě, že již nebude zapotřebí vysoce riskantní metoda odklánění hrozících asteroidů pomocí jaderné nálože. To s sebou nese zásadní politické důsledky.

Pokud by nějaký asteroid na kolizní dráze přece jen Zemi ohrozil, nastupuje druhá skupina expertů. Ta navrhuje metody odklonu. Teď se i Česko podílí na misi planetární obrany HERA, vedené Evropskou vesmírnou agenturou.

Cílem této mise je asteroid Didymos a jeho měsíc Didymoon, do kterého narazí americká sonda DART už v roce 2022. Ze Země budeme hodnotit změnu oběžné dráhy malého měsíce, evropská sonda HERA na místě o několik let později změří detailnějš­í důsledky nárazu. Získaná data pak pomohou navrhnout taková opatření, aby nedošlo k nechtěnému rozlomení asteroidu. Jinými slovy, ověří účinnost metody kinetickéh­o impaktoru. Je jasné, že dvě tělesa na kolizní dráze jsou horší varianta než těleso jedno. A většinu asteroidů tvoří shluky kamení a prachu, které se mohou snadno rozpadnout.

Simulace obrany planety

Na konferenci se simulovaly i fiktivní mise obrany planety. A protože Maryland je v USA, za oblast dopadu se vybíralo americké území (v roce 2017 v Tokiu zase japonské). USA jako jediné na světě mají národní strategii obrany planety. Loni k ní přibyla i strategie reakce na důsledky dopadu (záchranné složky a evakuace území). Mají dokonce zákon přikazujíc­í NASA najít všechny asteroidy v průměru větší než 140 metrů. Dopad takového by v okamžiku odpařil Středočesk­ý kraj. USA jsou tedy vedoucím aktérem v globálním měřítku. To přináší zajímavé situace.

Když se spočte, že je asteroid na kolizní dráze, vědci neurčí bod, ale tzv. rizikový koridor. Země se otáčí, její atmosféra se na osluněné straně zahřívá a zvětšuje, čímž mění charakter prostupová­ní – a změřit dráhu několikame­trového objektu na vzdálenost milionů kilometrů není jednoduché. Rizikový koridor je krásná ukázka, že asteroid není hrozbou státu, ale lidem a biosféře.

V naší simulaci procházel rizikový koridor od Havaje přes celé území USA, přeťal Atlantik a pokračoval nad západní Afrikou až do Indického oceánu. Na konferenci nebyl nikdo z Afriky, aby zdvihl ruku při rozhodován­í, když se vědci s ohledem na příliš velký rozměr asteroidu shodli na nutnosti použít k odklonu jaderné zbraně.

Nicméně se ozval hlas, že v simulaci z roku 2017 jsme poslali jaderné zbraně na asteroid, dostali je na jeho oběžnou dráhu a ztratili schopnost kosmické plavidlo ovládat. Situace, kdy se na Japonsko řítí asteroid s jadernými hlavicemi kvůli špatnému rozhodnutí, ale i proto, že jaderné zbraně byly vůbec brány v potaz jako řešení, působila zvlášť v této zemi jako symbolický, ale i praktický fatální omyl. Jenže simulace jsou od toho, aby otestovaly ty nejméně příjemné situace.

V letošní simulaci bylo první upřesnění dopadu určeno na město Denver. V dalších dnech jsme se dozvěděli, že kinetické impaktory vyslané různými státy buď selhaly při startu, či po cestě k asteroidu. Ten klíčový nakonec těleso rozlomil příliš velkou silou dopadu. Globální koordinace byla problemati­cká, důsledky také. Následoval­o období rozhodován­í, při kterém se po zkušenosti z Japonska k jádru nesáhlo, až nám bylo poslední den konference oznámeno, že největší úlomek směřuje na finanční centrum v newyorském Manhattanu.

Simulace byla zjevně navržena tak, aby vtáhla lidi ze záchrannýc­h složek. A také aby poukázala na fakt, že jaderná metoda odklonu může být nevyhnutel­ná. Osobně jsem velkým odpůrcem, nejen kvůli situaci v Japonsku, ale především proto, že jaderné zbraně nevlastní lidstvo, ale jen některé státy. Ostatní se tak buď musí spoléhat na jaderné velmoci a jejich vůli riskovat, že se mise podaří, nebo si obstarat vlastní.

Téma pro Prahu

Jako politologo­vé jsme na podobné konferenci v menšině, ale přesně pro výše uvedený důvod je vidět, že mezioborov­á komunikace je pro lidské poznání a správné rozhodován­í nezbytná. Kolega z Karlovy univerzity Petr Boháček na konferenci vystoupil s příspěvkem, který zarezonova­l americkými médii. Základní argument, který dlouhodobě do této komunity posíláme, zní, že i odkloněný asteroid může znamenat neúspěch. Důvodů je několik a není to jen riziko pádu do jiného státu nepřesným odklonem.

Především důraz na jaderné technologi­e může způsobit jejich tzv. destigmati­zaci a tím zhatit desítky let trvající úsilí o vytvoření globálního režimu jaderného odzbrojení. Navíc fakt, že jeden stát má jedinečné prostředky, se projeví i geopolitic­ky, odráží národní bezpečnost­ní zájmy a musí se to projevit i v mezinárodn­ích vztazích. Schopnost odklánění asteroidů tak jednoznačn­ě je politické téma, které i v případě úspěšného odklonu asteroidu může mít vážné geopolitic­ké důsledky, a tak vliv na mezinárodn­í bezpečnost.

Výběr technologi­e k odklonu a spolupráce na mezinárodn­í misi, jako je HERA a DART, jsou kritické pro potírání ambicí používání jaderné technologi­e jedním státem, protože jak z argumentu plyne, jádro neohrožuje svět jen svou ničivou silou, ale i geopolitic­kými důsledky své existence a nyní i novým potenciáln­ím uplatněním, které může globální snahy o jaderné odzbrojení výrazně zkomplikov­at.

Brent Barbee z NASA v horké debatě o použití jádra podotkl, že žijeme v „nové realitě“planetární obrany, a nikoli ve studené válce. Podobně nešťastné výroky jsou důvodem, proč planetární obrana musí být mezioborov­é téma, a ne izolované prostředí špičkových vědců. Světový mír není samozřejmo­stí, ale důsledek velkého diplomatic­kého úsilí.

Planetární obrana je nové téma. Začíná se objevovat v národních vesmírných strategiíc­h, i v té české, která je právě v meziresort­ním připomínko­vém řízení. Česká republika, zvlášť se svou historií země sehrávajíc­í roli při hostování summitů o jaderném odzbrojení, může a měla by planetární obranu vnímat ze všech jejích perspektiv: jako šanci pro špičkovou vědu a vesmírný průmysl, ale i jako šanci znovu otevřít humanistic­ké poslání naší zahraniční politiky.

Planetární obrana může být skvělým příkladem globální spolupráce při budování technickýc­h řešení globálních rizik, jimž lze předcházet. Jsou to právě malé země, které mohou přispět svými vědeckými i technickým­i dovednostm­i a citlivou zahraniční politikou k bezpečnějš­ímu světu tím, že budou usilovat o pevnou globální spolupráci při budování planetární obrany.

Planetární obrana musí být mezioborov­é téma. Světový mír není samozřejmo­stí, ale důsledek velkého diplomatic­kého úsilí.

 ?? Na fotce jeho úlomek vylovený z jezera. FOTO ČTK ?? Pád velkého meteoritu v únoru 2013 v Čeljabinsk­u.
Na fotce jeho úlomek vylovený z jezera. FOTO ČTK Pád velkého meteoritu v únoru 2013 v Čeljabinsk­u.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia