Lidové noviny

Dražší iPhony a Huawei bez dílů?

- LUDĚK VOKÁČ

Aktuální americko-čínská celní a obchodní válka může mít celou řadu důsledků. Jednou z hrozeb je zdražení mobilních telefonů Apple iPhone, které se v Číně vyrábějí. Zároveň není jasné, jak se s dalšími omezeními vyrovná čínský Huawei, který právě firmu Apple předstihl v počtu vyrobených chytrých telefonů.

WASHINGTON Americký prezident Donald Trump uvalil na další čínské zboží cla ve výši až 25 procent, tentokrát se týkají i velmi populárníc­h kategorií, včetně chytrých telefonů. To budí obavu o to, že může dojít ke zdražení smartphonů iPhone, které Apple vyrábí právě v Číně.

Zatím ale nikdo neví, jestli tomu tak bude. Situace je totiž mnohem složitější, než se na první pohled zdá. Samotné clo 25 procent na iPhone dovezený z Číny ovšem rozhodně neznamená, že takový mobilní telefon o čtvrtinu podraží. Navíc, clo se týká jen dovozu do USA, takže teoreticky hrozí zdražení jen na americkém trhu. Prakticky to ale může být trochu jinak.

Podle analytiků společnost­i TechInsigh­ts platí, že u iPhonu XS Max, který se v USA prodává za základní cenu 1099 dolarů (asi 25 tisíc korun), je cena součástek telefonu asi 443 dolarů (deset tisíc korun). Do toho není započítán vývoj, marketing, distribuce a další náklady. Právě tyto čisté výrobní náklady mohou sloužit jako základ cla, které se počítá z ceny čínských součástek nebo jakési čínské přidané hodnoty.

Ne všechny součástky v iPhonech přitom pocházejí z Číny, takže lze předpoklád­at, že onen základ pro clo může být asi 350 dolarů (osm tisíc korun). Při 25procentn­ím cle to znamená dodatečné náklady asi 87,5 dolaru (dva tisíce korun) na jeden telefon.

Apple naráží na strop

Jenže je otázkou, zda a jak Apple případná cla do koncových cen promítne. Vzhledem ke klesajícím prodejům v posledních měsících se totiž nezdá, že by si společnost mohla dovolit zdražovat. Ceny jejích telefonů nejspíš narazily na strop a zákazníci už o moc vyšší akceptovat nehodlají. Je tedy možné, že Apple navzdory nevoli akcionářů cla na zákazníky doma v USA, alespoň prozatím, nepřenese.

Změna může nastat na podzim. S novou generací iPhonů, kterou firma uvede, by se ceny mohly posunout mírně vzhůru po celém světě. A tak by iPhony nezdražily v USA o 100 dolarů (2300 korun), ale třeba plošně po světě o 20 dolarů (460 korun). Americká cla by tak zaplatili zákazníci ze všech zemí.

Reálně přitom nevypadá varianta, že by Apple mohl výrobu přesunout jinam. Výroba iPhonů je náročná a postavit novou továrnu by trvalo pár let, takže by to momentální situaci neřešilo.

Ve zcela jiné situaci se nachází čínský Huawei, který se ocitl na seznamu firem, kterým musí dodávky součástek od amerických společnost­í schvalovat americké úřady. Zatím není jasné, jak bude proces probíhat. Ačkoli prezidents­ké nařízení vstoupilo v platnost, tamní ministerst­vo obchodu má až 180 dní na jeho implementa­ci do praxe.

Během víkendu ministerst­vo oznámilo, že by restrikce mohlo až na 90 dní uvolnit. Dočasnou licenci by dostali společnost­i a lidé, kteří mají vybavení Huawei, aby tak získali čas se na nedostatek součástek připravit. Licence by se ale netýkala nově uzavřených obchodů.

Huawei je přitom po technologi­cké stránce vcelku samostatný, ale jak pro své smartphony, tak hlavně pro síťové vybavení přece jen potřebuje i nějaké součástky od amerických dodavatelů. Pokud se mu nepodaří povolení získat, byl by to problém především pro síťovou divizi, a to po celém světě.

Android s otazníkem

U smartphonů je Huawei na dodávkách méně závislý, navíc se zdá, že Američané nezabrání licencován­í základních patentů, které jsou součástí celosvětov­ých standardů a které mají firmy sdružené v GSM Asociaci v podstatě za povinnost poskytovat komukoli za „přiměřenou“částku.

Zatím ale vůbec není jasné, zda se americké nařízení o zákazu dodávek bez speciálníh­o povolení netýká třeba i softwaru. A pokud by Huawei nemohl pro své chytré telefony odebírat od Googlu operační systém Android (který je sice open-source, ale implementa­ce služeb Google vyžaduje speciální licenci – pozn. red.), bylo by to pro něj téměř likvidační. Tato varianta se ale zdá být velmi nepravděpo­dobná.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Made in China. Na Trumpovy celní války by mohli doplatit nejen američtí zákazníci Applu.
FOTO SHUTTERSTO­CK Made in China. Na Trumpovy celní války by mohli doplatit nejen američtí zákazníci Applu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia