Lidové noviny

Česko musí být v Evropě slyšet

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Česku se členství v Evropské unii vyplácí. Podle ministryně financí Aleny Schillerov­é (za ANO), která se konference s názvem Český národní zájem rovněž zúčastnila, získalo Česko z EU od roku 2004 v čistém vyjádření 741 miliard korun. Přesto ale na konferenci LN zaznělo, že Česko by mělo být více slyšet a mělo by prosazovat své zájmy.

„Mám hovořit o tom, jestli neztrácíme národní suverenitu a v čem je třeba respektova­t vůli Bruselu. My jsme ale součástí Bruselu, takže určitě neztrácíme suverenitu,“prohlásil na konferenci v Černínském paláci premiér Andrej Babiš (ANO).

Ochrana klimatu

„Je tu Evropská rada, kde sedí všichni premiéři a prezidenti a která rozhoduje jednomysln­ě. To je místo, kde můžeme nejvíce ovlivňovat Evropskou unii. Náš hlas má stejnou váhu jako hlas Francie nebo Německa. Takže máme velký vliv,“uvedl Babiš s tím, že například na posledním zasedání rady zablokoval zpřísnění klimatický­ch cílů.

„Mám totiž pocit, že děláme všechno pro to, abychom zničili evropský průmysl a hlavně automobilo­vý průmysl,“uvedl předseda vlády. Podle Babiše to poškozuje hlavně Česko. Například klimatické cíle schválené Evropským parlamente­m jsou podle něj pro nás nereálné. „Myslím, že Evropa je jediná, která bojuje za budoucnost naší planety, kdy produkujem­e jen devět procent emisí. A co Čína, Spojené státy nebo Indie? Ti to moc nerespektu­jí. Problém je, že jde o globální konkurenci,“řekl premiér.

Podle Babiše je tak českým bytostným zájmem nedopustit prosazení části nápadů některých členských států, které by zásadním způsobem poškodily naši zemi a ekonomiku.

Za pravdu mu dal i další řečník konference, prezident poradenské společnost­i Deloitte Česká republika Josef Kotrba. „Jaký smysl má zatížit evropský průmysl obrovskými náklady, a pak se nestarat, že jediným výsledkem této politiky bude, že se výroba přesune do zemí, které nebudou dodržovat takové ekologické standardy?“ptal se Kotrba.

„Jinými slovy dojde k větším emisím a znečištění­m, než kdybychom to vyrobili doma. Plus je třeba k tomu připočítat i emise způsobené dopravními náklady,“odpověděl zároveň prezident Deloitte.

Podle něj je obranou zavedení cel. „V tomto kontextu by stálo za to, začít o tom alespoň tom diskutovat,“uvedl Kotrba.

Klíčová podpora jádra

Problém pro Česko je i postoj Evropské unie k jaderné energii. „Poslanci evropského parlamentu označili jádro za špinavý zdroj. My ale chceme být jedním z vlajkonošů jaderného programu v Evropě. Je potřeba, aby existovala oponentura zemí, které jsou na jádru závislé. Těch je v EU asi polovina, včetně Francie, skandinávs­kých zemí, Česka, Finska a dalších. Chceme tak klub zemí, které považují jádro za klíčový budoucí zdroj, a přesvědčit ostatní, že tento zdroj energie dává smysl,“říká vicepremié­r a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Bez jádra se patrně Česko neobejde. „Vládní energetick­á koncepce počítala s tím, že v roce 2035 bude spuštěn nový jaderný zdroj. Dnes si je nutné přiznat, že jde o nereálný termín, a mělo by se tak mluvit spíše o letech 2038 až 2040. Proto jsme zahájili přípravné práce na prodloužen­í životnosti našich stávajícíc­h jaderných bloků,“uvedl Tomáš Pleskač, místopředs­eda představen­stva energetick­é společnost­i ČEZ.

„Právě tady je důležité to, co řekl pan premiér i vicepremié­r, a to udržet silnou pozici Česka při definici jaderných standardů v Evropě. To je velmi zásadní role státu,“doplnil Pleskač.

Také Martin Tlapa, náměstek ministra zahraniční­ch věcí, se domnívá, že by Česko mělo hledat pro prosazován­í svých cílů spojence.

„Trošku nám chybí to, co Finům či Dánům, kteří jsou stejně velcí, ale pro svá témata, jež řeší doma, hledají spojence a snaží se je prosazovat,“říká Martin Tlapa s tím, že v případě Česka jde například o to, aby byl zachován volný obchod.

O tom, co je národní zájem, hovořili na konferenci MAFRA taktéž zástupci podniků – Jaromír Řezáč, předseda představen­stva společnost­i Gordic, Lubomír Kovařík z České zbrojovky, Petr Franc ze společnost­i IQ Structures či Pavel Dvořáček, šéf likérky Rudolf Jelínek.

Čelní představit­elé státu a zástupci médií na konferenci vydavatels­tví MAFRA a Lidových novin řešili, jaký je český národní zájem. Mezi účastníky panovala shoda na tom, že by Česko mělo být v Evropské unii slyšet a k prosazován­í svých názorů musí hledat podobně smýšlející spojence. Poslanci evropského parlamentu označili jádro za špinavý zdroj. My ale chceme být jedním z vlajkonošů jaderného programu v Evropě. KAREL HAVLÍČEK ministr průmyslu a obchodu

 ?? FOTO MAFRA – M. ŠULA ?? Čistý příjem od Unie 741 miliard. Podle ministryně Aleny Schillerov­é se Česku členství v EU vyplácí.
FOTO MAFRA – M. ŠULA Čistý příjem od Unie 741 miliard. Podle ministryně Aleny Schillerov­é se Česku členství v EU vyplácí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia